Originally Posted by
rxpu
Türkiye'ye sunulan iki seçenek var.
Ya boyun eðecek, ya da gerçek ekonomik çýktýsý ile uyumlu bir pozisyona dönecek.
Bu politik bir seçim. Boyun eðip üretim çýktýmýz ile uyumlu olmayan bonfileyi yemek mi?
Yoksa boyun eðmeyip refah seviyesini ve döviz kurunu üretim çýktýsý ile uyumlu olan cari fazlanýn oluþacaðý noktaya çekmek mi?
Halk 2. seçeneðe dayanabilirse en onurlu ve ileriye dönük çözüm aslýnda bu. Yanlýz ikinci seçenek seçildiðinde benim korkum politikacýlarýn belirli bir noktadan sonra halkýn canýnýn çok yanmaya baþlamasýyla çark edip oy kaybettiklerini görüp tekrar taviz vermeleri. Ben o nedenle bu riskten dolayý girilen bu yolu tasvip etmiyorum.
Ama gerçekten sonuna kadar gidilecekse, yani cari fazlanýn oluþacaðý kur seviyesine kadar sistem serbest dalgalanmaya býrakýlacaksa ben varým. Ancak bu noktada da çözülmesi gereken önemli bir sorun var , bu adým kesinlikle enerji ile ilgili sorunlar çözüldükten sonra hýzlandýrýlmalýydý. Zira enerji ithalatý sürdüðü sürece cari açýðýn herhangi bir üst kur deðerinde dengelenememesi riski var.
O nedenle bir an evvel enerji kýsmýný yurt içi kömür , barajlar ve kýsmen rusya ile anlaþarak nükleerden saðlayacak þekilde düzenleyerek cari fazla dengesini zorlama macerasýna atýlabiliriz.
Gazamýz mübarek olsun.
Merkez bu hafta müdahale etmez ise bu macera baþlamýþ olabilir.
Yer Ýmleri