Originally Posted by
rxpu
1994 yýlýnda babam ticaret yapýyordu. Yapý kredi bankasý aramýþ alýnan 3 ay vadeli kredinin 3 gün içinde geri ödenmesini yoksa ceza faizinin %900 olarak uygulanacaðýný belirtmiþ. Bunu da sözleþmede bulunan olaðanüstü dönemlerdeki mücbir sebepler maddesine dayandýrmýþtý. O zaman pazarlama araçlarýnýn tamamýný çok düþük fiyat ile satýp krediyi kapatmýþlardý. Ben bütün bunlara bire bir þahit oldum. O zaman yaþým gereði daha üniversitede öðrenciydim.
Ama kendi kendime yemin ettim. Hiçbir þart altýnda ticaret veya imalat yaparsam kesinlikle bankadan kredi kullanmayacaðým dedim. Kendi sermayemi biriktirmek için 5-10 yýl da geçse bankadan bir kuruþ borç istemeyeceðime adeta ant içtim.
Evet Türkiye'de bu durum ne yazýk ki kabaca her 10 senede bir tekrarlanýyor ve bundan sonra da bu kural deðiþmeyecek. Herkes buna göre ayaðýný denk alsýn.
2001 krizi oncesi hisse senetlerinin bir kismini rehin birakip isbank'dan o zamanin parasi ile 50 milyar kredi alip Kocholdin hisse senedi almistim.
Kriz patlayinca isbank'dan bir zarf geldi. Ellerim tireyerek zarfi actim.
3 gun icinde ya krediyi kapat ya da faizi bu dedi. Odenecek bir faiz degildi. Hemen o dakika uce bese bakmadan kolu kestim, yuklu bir zararla o pozisyondan ciktim. Isbankasi'nin parasini geri verdim bir daha da kredi ile hisse senedi almamaya and ictim.
Calistigim araci kurum da 1994 krizinde Yapikredi'den kullandigi kredinin geri cagirildigini anlatmisti.
Bankalar gunesli havada semsiye verip yagmurlu havada geri isteyenlerdir malesef.
Syg,
Sabir ve zaman: iste benim bahadir askerlerim.. TOLSTOY
Yer Ýmleri