Windbaba’nýn Stratejik Çözüm Ortaðý Bülent Yüce: Deniz üstü RES’te %400 büyümeye hazýr olalým
Rüzgâr enerjisi santrallerinin, yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarý içindeki payý hýzla artarken, örnekleri daha çok Kuzey Avrupa ülkelerinde görülen Deniz Üstü (Offshore) RES’lerin teknolojilerinde baþ döndürücü geliþmeler yaþanýyor. Windbaba’nýn Stratejik Çözüm Ortaðý By Danýþmanlýk’ýn kurucusu Bülent Yüce, deniz üstü RES’te yüzde 400 büyümeye hazýr olunmasý gerektiðini söylüyor.
Deniz tabanýna sabitlenerek inþa edildiði için bugüne kadar Baltýk Denizi ve Kuzey Denizi gibi sýð denizlerde kurulabilen deniz üstü RES’ler, artýk yüzen temel teknolojileri sayesinde Ege, Akdeniz, Karadeniz gibi derin denizlerde de rahatlýkla kurulabilecek. Rüzgâr enerjisi sektöründe Türkiye’nin ilk online eðitim ve belgelendirme hizmetleri sunan platformu Windbaba’nýn Stratejik Çözüm Ortaðý ve Akredite Kobi Danýþmaný Bülent Yüce, 2020 yýlýnda dünyada 86 bin 900 megavat (MW) gücünde karasal rüzgâr türbini devreye alýnýrken, deniz üstü RES’lerdeki kurulumun 6 bin 100 MW seviyesinde gerçekleþtiði bilgisini paylaþtý.
Sektörün üretim üssü Ýzmir olabilir
Global Rüzgâr Enerjisi Konseyi (GWEC) verilerine göre 2025 yýlýnda karasal RES pazarýnýn yýllýk 88 bin 300 megavata, deniz üstü pazarýn ise dört kat artýþla yýllýk 23 bin 900 megavata yükselmesini beklediklerini kaydeden Yüce, Ýzmir’in bu sektördeki altyapýsý ve kümelenme baþarýsý ile rahatlýkla üretim üssü olabileceðini dile getirdi.
Kurulu güç ve üretim altyapýsý ile ‘rüzgâr enerjisinin baþkenti’ olan Ýzmir’in, Türkiye’de kurulu dört rüzgâr türbin kanadý fabrikasýnýn tamamýna ev sahipliði yaptýðýný hatýrlatan Bülent Yüce, þu deðerlendirmeyi yaptý: “Ýzmir 4 kanat fabrikasýnýn yaný sýra üç ayrý kule ve bir jeneratör fabrikasýna da ev sahipliði yapýyor. Avrupa’da dahi yenilenebilir enerjide bu ölçekte kümelenen baþka bir þehir bulunmuyor. Bugüne kadar edindiði üretim tecrübesi ile Ýzmir; Karadeniz, Ege ve Akdeniz havzasýndaki 30’dan fazla ülkeye doðrudan üretim yapabilir konumda. Ýzmir’im, Türkiye’nin sýfýr noktasýnda olduðu, buna karþýlýk en az 30 bin megavat potansiyel kurulu gücü olduðu deniz üstü RES pazarýna odaklanmasý gerektiðini düþünüyoruz. Biz de bu gerçekten hareketle eðitim programlarýmýzda odak konularýmýzýn arasýnda deniz üstü RES projelerini almýþ durumdayýz. Ege, Akdeniz ve Karadeniz; derin denizler olmalarý nedeniyle bugüne kadar deniz üstü RES kurulumuna sahne olamadý. Ama teknoloji baþ döndürücü hýzla ilerliyor artýk rüzgâr türbinleri ölçek anlamýnda büyümeye baþladý. Kanatlar 80 metrelerin üzerine çýkýyor, kuleler daha da büyüyor. Deniz tabanýna çakýlý olmayan yüzer deniz üstü rüzgâr türbinleri kýsa zamanda dünya denizlerinde görülmeye baþlanacak. Türkiye olarak çevre denizlerimizdeki bu dev potansiyelin farkýnda ve bir parçasý olmalýyýz. Türkiye’de konuþlu þirketler milyarlarca dolarlýk bu üretim pastasýndan yararlanmalý, deðer zincirinde aktif olmalýlar.”
https://www.ruzgarenerjisi.com.tr/wi...-hazir-olalim/

Alýntý yaparak yanýtla
Dikkat ederseniz, sipariþlerde miktarlar yükselmeye baþladý. Yeni yýla çok iyi bir baþlangýç yaptý. Tebrikler

Yer Ýmleri