Döviz, altýn ve borsadaki sert dalgalanmalar ve önümüzdeki dönemle ilgili olumsuz sinyaller nedeniyle bir haftaya daha gergin baþlayan para piyasalarý, hýrsýný küçük yatýrýmcý Onur Bilgin(32)'den çýkardý. Bilgin'in an itibariyle 450 ABD Dolarý tutarýndaki birikimini korumak için sürekli birþeyler alýp satmasý ve gözünü ekonomi haberlerinden ayýrmamasý nedeniyle daha da gerildiklerini belirten finans piyasasý temsilcileri, "Zaten kriz çýktý çýkacak diye sinirimiz burnumuzda, bir de bununla uðraþacak halimiz yok. Neyse yýl sonunda beklediði kar verelim çekilsin ayaðýmýzýn altýndan. Yeter..." sözleriyle küçük yatýrýmcýya olan tepkilerini dile getirdiler.
Bankacýlýk sektörü bezdi
Bilgin'in 450 ABD Dolarý tutarýndaki birikimine ev sahipliði yapan SeSBank'ýn Genel Müdürü Halit Özeyciler, belirsizlik nedeniyle herkesin istim üstünde olduðu bir dönemde müþterilerinin parasýna sahip çýkma refleksine saygý duyduðunu belirtirken, "ancak bu durum kesinlikle günde 20 kere bankayý arayýp 'ben napiym þimdi bu dolar'ý? bozdurayým mý bekliym mi? altýn nolur?' diye sormayý mazur göstermez. Sana menüde diyoruz iþte, döviz kurunu öðrenmek için 3'e basýn, altýn için 4'e basýn. Bas öðren. Küçük yatýrýmcý dediðin alýr altýnýný, dolarýný, gardroptaki ceketin cebinde acil ihtiyacýna kadar bekletir. Böyle baský mý olur?" ifadelerine yer verdi.
Bilgin'in, telefonda beklediði yanýtý alamadýðý zaman üþenmeyip þubeye kadar gittiðini ve kendince giþe memurlarýnýn aðzýný yokladýðýný da sözlerine ekleyen Özeyciler, mudiye þu sözlerle tepki gösterdi:
"Orada da güya fatura yatýrmak bahanesiyle giþeci arkadaþlarýmýza yanaþýp 'nasýl maaþlar zamanýnda yatýyor mu? Bir sýkýntý var mý?' falan diye bankanýn durumunu öðrenmeye çalýþýyor. Ayýptýr bu artýk. Nereden öðrendiyse Fransýz ortaðýmýz olduðunu öðrenmiþ bir de. Geçen hafta Gayrettepe þube müdürümüzün odasýna dalýp, 'müdürüm selamlar, bu yeni torba yasa yabancý yatýrýmcýyý ürkütür mü sen ne diyosun bu iþe?' diye ondan laf almaya çalýþmýþ. Allah aþkýna sana ne yani yabancý yatýrýmcýdan? Býrak sen ya, rahat ol. Neticede bugün ülke batsa senin gidecek paranla bir tane akýllý telefon alýnmýyor, neyi zorluyosun?"
Döviz piyasasý gergin
Tahtakale döviz piyasasý aktörleri ise, gün içerisindeki yoðunluk ve stresin üzerine bir de 'Onur Bilgin geldi mi gelecek mi' sýkýntýsýnýn eklendiðini ifade ederlerken, her an ellerinden bir kaza çýkabileceði konusunda uyarýda bulundular. Adýnýn açýklanmasýný istemeyen bir döviz broker'ý, Bilgin'in baþta kendilerine sevimli geldiðini ve ellerinden geldiðince yardýmcý olmaya çalýþtýklarýný söyleyerek þöyle devam etti:
"Dolar düþünce mesela çok üzülür rengi sapsarý olurdu bunun. Bir keresinde çocuða biþey olacak diye korkup sýrf bu üzülmesin diye dolar topladýk piyasadan, kuru yükselttik. Ama yüz verdikçe tepemize çýktý. Bütün gün 20 tane internet sitesi, 5 tane televizyon kanalý takip edip en ufak bir harekette bize geliyor. Hafta sonu eþimle çocuðumla pikniðe gidiyorum, bi telefon: 'Abi pazartesi Babacan açýklama yapacakmýþ sen ne diyosun?'. Gece 3'te mesaj geliyor: 'Abi FED faizi yükseltmiþ, hafta kapanýþý için bi tahmin atsana

'. Ben kapatýcam senin haftaný da yýlýný da o olacak..."
Bilgin'in son 2 haftadýr "Dolar yýl sonunda 2.50'yi görür mü?" beklentisiyle Tahtakale camiasýný darladýðýný belirten döviz broker'ý "Ona taktý þimdi de. Lan görse noolur görmese nolur? Ýhracatçý mýsýn ithalatçý mýsýn? 2.40 olsa þirketi batacak bi yýðýn KOBÝ müþterim var, onlar bu kadar sormuyor. 2.5 olsa bunun kazanacaðý para 125 Lira falan. Cebimden vereyim git abi diyorum, gurur yapýp onu da kabul etmiyor" derken, son olarak küçük yatýrýmcýyý önümüzdeki hafta da piyasada görmeleri halinde hayatýnýn dayaðýný atacaklarý konusunda teminat verdi.
Yer Ýmleri