Þimdi biz bu þirketten danýþmanlýk alýyormuyuz almýyormuyuz bilen varmý ? :D
http://www.finansgundem.com/haber/mc...agrisi/1352447
17-18 milyar dolarlýk altýn rezervi de brüt olduðu için net rezervden direk bu altýn rezervini düþemeyiz.
Ama kabaca Net döviz rezervi = 26.7milyar dolar - net altýn rezervi diyebiliriz. Çok kabaca altýn hariç net döviz rezervi 20 milyar dolar civarýnda geziniyor olabilir. Ama bence brüt rezervler daha önemli zira kanunen tcmb'nin DTH'lardan ve TL mevduattan gelen döviz bazlý zorunlu karþýlýklarý açýða satma hakký var.Yani teknik olarak brüt rezervin tamanýný da satabilir.
NOT: tcmb bildiðim kadarýyla sadece döviz mevduatý (DTH) için deðil ,TL mevduat için yatýrýlacak olan zorunlu karþýlýðýn da bir kýsmýný bankalarýn döviz olarak yatýrmasýna izin veriyor.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yani elbet tüm paralar çekilse her banka batar da ,en azýndan bir müddet dayanabilmeli,o paralar zaten bu sigorta sistemi için tutulmuyor mu.
Maalesef bizim ekonominin þimdiki hali de önümüzdeki 5 yýlý da mokoko.Hayal görmemek lazým.
Aslýnda zorunlu karþýlýklarýn temel amacý bence mudi para çekmek istediðinde çekebilsin diye deðil. Bu bence ikincil ve daha minör bir özelliði.Zorunlu karþýlýk para çarpanýný kontrol etmeyi amaçlayan ve piyasadaki geniþ para arzýnýn büyüklüðünü rasyonel parametreler ile dengelemeye yarayan bir para politikasý aracý. Týpký faiz gibi.
Politika faizini ince ayar olarak görürsek, Zorunlu karþýlýk oranýný ve ayarlamsýný da kaba ve temel para politikasý ayarý olarak görebiliriz.
Örnek: Zorunlu karþýlýklar sýfýrlanýrsa teorik olarak tcmb piyasaya hiç para vermeden dahi para arzý sonsuza ýraksayabilir. Dar para arzý inanýlmaz büyük bir çarpan ile þiþerek neredeyse kontrol edilemez bir parasal büyüklük oluþturabilir.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Yer Ýmleri