Originally Posted by
Acemibalýk
Çarþamba sabah PC1279 ile Stockholm'e gittim; bu akþam PC1282 ile döndüm... Gidiþ uçaðý 34 sýra (321Neo) dönüþ uçaðý 32 sýra (320Neo) lafýn geliþi deðil, her ikisi de kelime anlamýyla kapalý giþeydi... Uçaðýn 3/4'ü ne Türk ne Ýsveç'li olmayan tiplerdi ve dönüþte de bizim otobüsten inen atýyorum 60 kiþinin 30'u pasaporta deðil transfer-desk'e çullandý (yani hepsi yine PGSUS'la baþka yerlere devam eden yabancý yolculardý)...
Yanisi teknik analiz falan eyvallah tabi ama þirket deli gibi çalýþýyor... Uçaklarý çakýlý ve filosu da yepyeni (yenilenmeye de devam ediyor)... Eðer Pegasus bildiðimiz anlamýnda bir fabrika olsaydý Kartal'dan Darýca'ya insanlar dumandan nefes alamazdý; o kadar tütüyor yani bacalarý... Ýkinci pist de geliyor diðer taraftan... Geriye pastanýn üzerindeki çilek olarak (böyle bir niyetleri var mý bilmiyorum ama) 25-30 tane de A321XLR serisi uçak alýp low-cost için de çok kârlý birkaç uzun hat (USA olur ÇÝN olur Japonya AUS falan olur) açmalarý kaldý. O da olursa bunlara ve yatýrýmcýlarýna (havada) ölüm yok...
Ben kendime göre anlýk olarak düþük olduðunu gördüðüm bir zamanda; 45-60 günlük bir hedefle biraz para yapmak için yarýsý 295'lerden yarýsý da 330'lardan maliyetlenerek girdim; sonra inceledikçe o kadar hoþuma gitti ki rakamlarý, hedefim erken gelmesine raðmen çýkamadým kaðýttan...
Herkesin aklý kendine ama artýk paramýn yarýsý burada; varsýn temettü vermesin, büyüyen bir hikayeye ortak olmak da güzel... YTD...
2021 Kasým ayýnda bu deðiþim-dönüþümü öne çýkararak, 2022 nin flaþ hisselerinden biri olacak demiþtim twitter da. 2022 de havacýlýk sektörü favorimdi, thy ye göre de pegasus u tercih ederim demiþtim. Temel argümaným iç hatlardan, dýþ hatlara odaklanan bir strateji benimsenmiþ olmasýydý. Pegasus yurt içinde low cost gibi algýlansa da yurt dýþý uçuþlarýnda böyle bir algý yok. Özellikle yan gelirlerin de katkýsýyla, çok çok daha karlý uçuyor pegasus.
Yani 2019 a kýyasla yolcu sayýlarý yakýn olsa da, yolcu baþýna elde edilen bilet ve yan gelirler olarak bu yýl çok daha iyi bir durumdayýz. En son Kasým verileri açýklandý, 2019 kasýmda yurt dýþý payý %44 iken, bu Kasýmda %59 oldu oran. Bu oran thy den bile yüksek nerdeyse.
Bu sayede favök marjý bu yýl %35 lere yaklaþacak. Bu marj thy nin çok üzerinde, zaten dünya üzerinde bu marjlarla uçuþ yapabilen firma da pek yok, en azýndan ben bilmiyorum.
Bu zamana dek, thy yerine pegasus tercih ederek yanýldým sayýlýr. Ama 2023 te bu fark pegasus lehine hýzla kapanacak bence. Gerçi trade amaçlý 1-2 aylýk thy poz da taþýdým. Ama pegi pazlarým 1 yýlý geçti, 2023 te de taþýmayý düþünyorum. 2023 te karlýlýk çok daha iyi olacak.
Bu iç hat-dýþ hat dönüþümü kolay iþ deðil. 2020 pandemi krizi, 2021-22 pandemiden çýkýþ krizleri bu dönüþümü hem hýzlandýrdý, hem de maliyetini düþürdü...büyük bir imaj yatýrýmý yaptý firma bu sayede. Piyasanýn hala bu deðiþim-dönüþümü tam anlayabildiðini düþünmüyorum.
Önemli dönüm noktalarýný, beðendiðim analizleri Twitter dan da paylaþýyorum...@cautionary53
Yer Ýmleri