Forumdaþlar þunu da unutmayalým. Þu anki dolar kuru hükümetin aldýðý politik bir kararýn sonucu oluþtu. Tam tersi bir karar da alabilirdi. (Dövizin serbest dalgalanmaya býrakýlmasý ve faiz oranlarýnýn arttýrýlmamasý).
O nedenle þu anki pozisyonun tamamen politik dengelenme ve kararlar sonucu oluþtuðunu unutmayalým.
Dövizin yükselmesi ile oluþacak Politik zaraa A ve ekonomik zarara B diyelim
Dövizin stabilite kazanmasý ve faizlerin yükselmesi ile oluþacak Politik zarar C ve ekonomik zarara da D diyelim.
Politikacý bence þöyle düþünür.
100 IF B>=D THEN GOTO 200 ELSE GOTO 300
200 IF A<C THEN GOTO 400
300 IF A>C THEN GOTO 600
400 Dövizi serbest býrak faizi baskýla
500 While piyasa sabrýný test et End;
600 Dövize istikrar kazandýr faiz artýþýna tahammül et.
Türkiye'de istisnai olarak yukarýdaki programýn iþleyiþinde ek bir dallanma oluþmuþtur . 500. satýr. Bu satýrda 400 ve 600'e sapma kararý verilmeden önce piyasanýn ciddiyeti test edilmek istenmiþ ve piyasaya yem atýlarak 500'ünci satýrda kýsa süreli bir loopa girilmiþtir.
Bu loop sýrasýnda piyasa verilen yemi zokayý ve neredeyse oltanýn tamamýný bir ýsýrýkta yutmuþ ve 2. büyük ýsýrýk anlýk olarak oltayý tutan ele hýzlýca uzanmýþtýr. Bu konumda 500 nuaralu satýrdaki looptan acil bir break atýlarak hemen 600 numaralý satýra geçilmiþtir.
Dolarýn 7.22'ye fýrlamasýnýn sebebi 500 numaralý satýrdaki loop ve orada kaybedilen zamandýr.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
altýntý...
Çok þaþýracaðýnýz ufak bir bilgi vermek istiyorum arkadaþlar, dün akþam öðrendim ve hayretlere düþtüm. Siyasi Partilerin Seçimler için Devletten Alacaklarý Yardým; AK PARTÝ : 417 Milyon TL CHP : 213 Milyon TL MHP : 100 Milyon TL HDP : 90 Milyon TL ÝYÝ PARTÝ : 70 Milyon TL TOPLAM : 892 Milyon TL Ülke ciddi ekonomik krizdeydi deðil mi arkadaþlar ? Bu nasýl bir rezalettir yorumunu sizlere býrakýyorum. Yukarýda yazdýðým Geliþmekte Olan Ülkeler içinde verilere göre son sýrada olmamýzýn nedenini þimdi anladýnýz mý ? Neden TL yatýrýmýný asla orta-uzun vade yapmadýðýmý, neden dövizimi arttýrmaya çalýþtýðýmý, neden dövizi yükselince satarken elim gitmediðini ama düþerken alýrken mutlu olduðumu, neden mevduat faizi 25 deðil de 400 olsa bile TL'ye güvenmediðimi þimdi anladýnýz mý ? SAYGILAR
üstat dolarýn 7 ye doðru hareketi de ayný politik tercih deðil miydi o sýralar hatýrlarsan bloom da dolar artarsa japonya oluruz üretim ekonomisi oluruz deniyordufaiz artýþý çözüm deðil artýr artýr nereye kadar su akar yolunu bulur deniyordu ! ama aklý baþýnda ekonomistler mb sýnýn faiz artýþýnda geç kaldýðýný dolar kurundaki 1 kuruþ artýþýn ekonomiye maliyetini sürekli sosyal medyada paylaþýyordu ! ancak bloomda faiz kelimesi bile yasaklý hale gelmiþti adeta
demek ki dolar artarsa uçmuyormuþuz bu ispatlandý ama ders alýndý mý onu mb sýnýn önümüzdeki aylardaki para politikasýnda ve mali politikalarda göreceðiz !
29 Kasým Perþembe 11:06 CUMHURBAÞKANI ERDOÐAN VE TRUMP BUGÜN 22:00'DA GÖRÜÞECEK
Bence 7.22 'ye gitmesi önceden öngörülmüþ stratejik ve politik bir tercih deðildi. Bürokratlar riski gördü politikacýyý uyardý. Ancak politikacý geçmiþte de çok kez þahit olduðumuz gibi risk alarak piyasayý test etmek istedi ve piyasanýn ne denli ciddi olduðu konusunda ikna olmadý. Büyük ihtimalle dövizin bu denli ciddi bir yara açabileceðini ve tahribat yaratabileceðini tahmin edemedi. O nedenle bekleme ve piyasayý test etme yönünde risk aldý. Risk gerçekleþince de kararýnda ýsrar etmedi. Bu da aslýnda girdiði riski önceden doðru hesaplayamadýðýný gösteriyor.
Artýk oluþacak zararýn büyüklüðü biliniyor. Yani benzer bir risk alýnýrsa bu sefer sonuçlarý önceden tecrübe edilmiþ þekilde alýnacak. O nedenle ileride politikacý tekrar bu þekilde bir test sürecini zorlamak isterse bu sefer buna tam anlamýyla politik bir karar diyebiliriz. Zira sonuçlarý tam anlamýyla önceden bilenerek yapýlmýþ olacak.
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
Gece bekçilerine makbuz vermiþler milletin evinin önünde ki araçlara bile ceza yazýlýyormuþbakalým daha ne kadar vatandaþýn sýrtýna binecekler.
hisse.net kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
Dolarda ekrandaki rakamlar gerçek deðildir
ADEL/TTRAK/ÇÝMSA/TOFAÞ/AKSA/BRSAN/PETUN/INDES. /BRÝSA/ARÇELÝK/EREÐLÝ/TÜPRAÞ/FORD OTOSAN/SODA
Yer Ýmleri