Arkadaþlar cehaletimi b aðýþlayýn výop falan anlamam,ben direk alým satým yapan biriyim her enstrumanda.Þimdi bir kontrat bildiðim kadarý ile 1000 dolar.Yani 669 milyon dolarý 6.25 den çakmýþ merkez birilerine hem de 6.25 den.E merkez bu iþten kar etti de birileri de korkunç zarar yazdý demektir.Hem de adam piyasadan almadý merkezden bu fiyata dolar aldý.Bu alanlar tüh zarar ettik deyip 5.50 den 5.60 dan dolar mý satacaklar yoksa paçal mantýðý ile düþük maliyetli dolar mý alacaklar.Þimdi bu final günü výopda merkez 669 milyon dolarý adamlara teslim edecek deðil mi reel olarak.Öyle ya da böyle bu para rezervlerden çýkacak mý,yoksa sen zarar ettin deyip adamlardan aradaki farký TL olarak alacak ortada dolar alýþveriþi hiç olmayacak mý.Belki çok cahilce oldu ama cevabý yazan olursa sevinirim.
Zamanýnda 669 milyon dolarý 6.25'ten 4.181 milyar liraya sattý, yarýn 5.25'ten 3.512 milyar liraya geri alýrsa 669 milyon lira kar etmiþ olacak.
Zamanýnda 6.25'ten sattýðý dolar her gün alýna satýla buralara kadar düþerken, bu süreçte yanlýþ karar verip alým pozisyonu açmýþ terste kalmýþ birçok kiþi ve kurum zararý paylaþmýþ oldu.
Doðru ve anlaþýlabilir olmuþtur umarým![]()
Karþý taraf 6.25'ten dolar alýp 5.25'ten dolar satarsa dolarlar burada. Ancak karþýda bunu ayný anda birebir yapan biri yok tabi. Kim 669 milyon dolarý 6.25'ten alýp 5.25'ten satsýnDolar 6.25'ten 5.25'e inene kadar sayýsýz iþlem yapýlmýþ oluyor arada. Bu süreçte alýmda olup terste kalan sayýsýz iþlemin zararý merkezin karý oluyor, merkezin ve kýsa pozisyonda olan diðer kazananlarýn.
Anlamaya çalþýyorum arkadaþlar.Misal ben desem ki yarýna ,gelecek hafta için 10 000 adet kontrat aldým 5 .50 den gelecek hafta 55 000 lira verip 10 000 dolarý fiziken 5.50 den teslim almýþ olmazmýyým.Tam da dediðimiz günde dolar 5.50 olsa.Yani fiziki dolar alým satýmý sözkonusu deðil mi výopda.
Yer Ýmleri