Originally Posted by
rxpu
Ekonomide yaþanan daralma (resesyon) , soðuma direk olarak dövizin ateþini tetikler diyemeyiz. Tam tersine ekonomik aktivitedeki ciddi daralma Türkiye gibi bir ülkede dövize olan talebi düþürebilir.
Þahsi düþünceme göre asýl tehlike politikacýlarýn sabýr gösteremeyip resesyon ortamýndan erken çýkmak için (politik çýkar ve oy için) çeþitli hormonlu ve verimsiz büyüme hamlelerine girmeleridir. Yani Türkiye 2017 yýlýnda olduðu gibi hormonlu bir büyüme patikasýna zorlanýrsa (KGF kredileri v.b) döviz ciddi anlamda önü alýnamaz bir þekilde sýçrayabilir.
Verimsiz ve düþük katma deðerli çýktý yaratan Türkiye ekonomisi için ben dövizi tetikleyecek etkinin kesinlikle büyümeden geleceðini, resesyon ortamýnýn ise (sabredilebildiði sürece) dövizi baskýlayacaðýný düþünüyorum.
iþsizliðin artmasý kaçýnýlmaz ama iþyerlerinin kapanmamasý gerekiyor. eðer üretim yapan iþyerleri kapatýlýrsa bunlarýn tekrar açýlmasý zor olur. üretim düþtüðünde zorunlu ihtiyaçlarýn karþýlanmasý için ithal mallara daha çok yüklenmek gerekir ve bu durum da orta vadede dövize talebi arttýracaktýr. tabii zorunlu ihtiyaç dediðimiz ürün ve hizmetlerden geriye doðru çað atlamak pahasýna vazgeçersek (doðal gaz yerine odun yakmak, arabaya binmek yerine eþeðe binmek gibi) döviz talebini azaltabiliriz...
yatýrým tavsiyesi deðildir.
Yer Ýmleri