Sistemi terbiye etmek için çeþitli yollar bence mümkün. Cari açýk vermeye imkan tanýmayan bir para ve maliye politikasý ile iþin vergisel boyutu da çok iyi kurgulanarak bu gerçekleþtirilebilir. Bu durumda da sistem kendi kendini beslemeye baþlar.
Gerekirse resesyon ,gerekirse artan iþsizlik ile sistem orta vadede kendini terbiye edecektir.
Peki bu neden yapýlmaz ya da yapýlmamýþtýr?. Aslýnda yapýlabilir. Ama bunun yapýlabilmesi için 10 sene seçim yapýlmamasý gerekli.![]()
Mart 2019 seçimlerinden sonra Türkiye 4 yýl seçim yaþamayacak. Politik irade bu durumdan aldýðý feyz ile yukarýda belirttiðim adýmlara benzer tedbirleri uygulamaya geçirmeye niyetlenirse Türkiye bugüne kadar deneyimlemediði enteresanlýkta bazý deneyimler yaþayabilir.![]()
En güçlü veya en zeki olan deðil, DEÐÝÞÝME en açýk olan türler hayatta kalýr...Charles Darwin
https://twitter.com/r_x_p_u
þunu ekleyeyim, bugünün trollerine de çaðlar öncesinden þöyle seslenmiþ büyük filozof heraklit:
aptallar saðýr gibidir dinlerken
varlýðýyla yokluðu bir dedikleri...
yatýrým tavsiyesi deðildir.
geçen mart dolar 4,15 olduðunda yok deve, oha battýk diyenler vardý çevremde bolca.. yýlbaþýna göre %10 koymuþtu üç ayda. bugün itibarýyla onun bile %25 üstünde. bu kadar uzun süredir sürünmesine raðmen yýllýkta %38.3 yukarýda..
dolar faizini de eklersen tl mevduat eþleniði neredeyse %50 ye geliyor.. bu yukarýda yazan çomarlar* hala dolarcýlarla dalga geçiyorlar ya akýllarýnca ben ona gülüyorum.
* bu çomarlar engelli bende ama alýntý yapýlýnca görüyoruz mecburen.
Sn Yaþar ben FULL banka hissesinde idim.. Lakin bu iþlerde zamanlama çok önemli....
Temmuz da dip noktadayým diye girip Aðustos, Eylül ,Ekim, Kasým, Aralýk ve Ocak 14 e kadar yatayda ve hatta zaman zaman 84,000 endekse dayanmak inanýn kolay bir psikoloji deðil...
102,000 endeks te banka kaðýtlarým ile vedalaþtým. Yukarý gider mi bilemem.. Ama þu þartlarda pek sanmýyorum.
Þu an günlük fazideyim ve ilk kademe (5,20) USD alýmý yaptým.
Demem o ki;
%25 enflasyon olan bir yerde 6 ay bekleyip sonradan 102,000 endekste çýkmak el elde baþ baþtaya getiriyor. bazýlarý kamyon yükü diyor ama faizler taþýma maliyetini çok artýrýyor...
Maalsef TR de zamanlama çok önemli...
Banka hisselerinde sizin dediðiniz gibi 14 Ocak sabahý FULL VAKBN yada ISC alýnmýþ olsa idi;
Evet %50 15 günde kazanýlýrdý...
Sizinde bahs ettiðiniz gibi; 14 Ocak sabahý kaç kiþi FULL banka alabilir ki...
Burada ben artýk USD da dip olmasak bile diplerde çok yakýn yerlerde olduðumuzu düþündüðüm için geldim.. Belki en fazla %5 aþaðýya yer var, o kadar..(Kiþisel Görüþ dileyen dileðini düþünebilir)
Sonuç olarak; dediðim gibi TR gibi faizlerin çok sert olduðu yerlerde yatýrým araçlarýna yatýrým zamanlamasý gerçekten çok önemli...
Yer Ýmleri