Kýt kafayla biraz da ekonomi yorumlayak 🤣
Fed'in faiz arttýrým kararý bekleniyordu. 2019 da anladýðým kadarýyla en az iki arttýrým daha yapacak. Doyum noktasý 2020 yi bulacak gibi görünüyor. Para babalarý trump falan sallamýyor tahminimce. Her ne kadar sarý kafanýn çok zeki olduðunu düþünsem de.
Bu arttýrýmlar dolar/tl üzerindeki baskýnýn devam edeceði anlamýný taþýyor. Sarmal olarak düþünüldüðünde faizler artmaya devam edecek veya bu seviyede surunecektir. Bu da yeni yatýrýmlarýn önünü tikayacaktir. Büyüme rakamlarýnda ciddi bir iyileþme beklenemez kýsa vadede.
Þirketler açýsýndan olumsuz seyrin devam edeceðini düþünmekteyim.
Öte yandan ecb de parasal sýkýlaþtýrmalara baþlayacaðýný duyurmuþtu. Ki bu önümüzdeki süreçte sýkýntýlarý katlanarak arttýracaktýr.
Þu anki konjonkturel durum geliþmekte olan ülke piyasalarýný ciddi olarak tehdit etmekte.
Bir de Türkiye'nin kendi açmazlarý var tabi. S400 füze alýmlarý Suriye ve pkk operasyonlarý orduda ciddi teknolijik yatýrým üretim ve satýþlar bu süreçte Türkiye'nin önünde ciddi bir engel olarak durmaktadýr.
Zaten bu dönemsel sýkýntýlarýn büyük bir kýsmýnýn ekonomiden ziyade malesef siyasi anlaþmazlýklardan kaynaklandýðýný düþünüyorum.
Parasal geniþlemenin sona ermesiyle ekonomik sýkýntýlarýmýz en az bir kaç yýl daha süreceðe benziyor.
Dünyada bol para dönemi bitti dolarýn deðeri arttýrýlarak þu an abd þirketleri bedava fiyatýna bir çok yerel þirketi satýn aldý ve alýyor. Ýstenen elde edilince de yeniden bir gevþeme dönemi baþlayabilir. Çünkü bu iþten uzun vadede abd tarafý da ciddi zararlar görebilir.
Ýþin borsa tarafýna gelirsek en azýndan nisana kadar herhangi bir beklentiye girmemek lazým.
Uzun vadede düþünenler için buralar ciddi alým fýrsatý oluþturuyor zaten bir çok þirket çok ucuz hale gelmiþ durumda. Borsada ise genel anlamda 90 bin aylardýr oluþmuþ psikolojik bir sýnýr ve bu sýnýrýn çok altýna inmeye izin verilmiyor. Mart ayýndan sonra borsada belki bir toparlanma sürecine girilebilir ya da benim daha çok ihtimal verdiðim bir kaç yýllýk yatay bir seyir izleme ihtimali yüksek. Söylenen imf anlaþmasý olursa tüm planlar bozulup bir ralli de baþlayabilir.( Ki ihtimal vermiyorum.)
Bildiðiniz gibi kriz sadece geliþmekte olan piyasalarý vurdu hatta yýktý geçti diyebiliriz. Fakat dünya çapýnda bir kriz ise çok uzakta gibi durmuyor 2008 benzeri bir kriz borsada bekleyenler için eðer gerçekleþirse ciddi bir sýnav olacaktýr.
Þahsen düþtükçe alýmlara devam edeceðim zira benim gibi uzun vade düþünenler için buralar fýrsat oluþturabilir. Dibi kimse bilemez belki daha da aþaðýlara salýncaðýz. Önümüzdeki 5 yýllýk süre içerisinde altýnýn onsunu 3000 dolar olarak görürsek de çok þaþýrmamak lazým. Faiz arttýrýmlarý bittikten sonra altýnda büyük bir vurgun olabilir. Devletler þu an ciddi anlamda altýn gümüþ stokladiklarýni okuyorum. Ýleride ciddi bir altýn rallisi görebiliriz.
Bir yerde okumuþtum bu kriz ''v''degil ''u'' krizi olacak diye.
Buradan çýkýþýmýz kolay olmayack umarým ''L''krizi olmaz. Çünkü Türkiye gerek küresel gerek yerel tüm krizlerden yeni fýrsatlarla çýkmýþ bir ülke.
Hükümetin þahsi kanaatimce 2002 den beri vereceði en ciddi ekonomik sýnav bu.
Tek ümidim bu sarmalýn beklediðim büyük bir savaþa dönmemesi ki tüm askeri yatýrýmlar biraz bunu destekler nitelikte.
Selametle...

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri