Uzunca bir yazý daha yazacaktým da vazgeçtim.
Genel anlamda þunu soyleyebilirim bir çok arkadaþýmýz çeþitlendirmeden bahsetmiþ.
Ben sorunun bu olduðunu düþünmüyorum çünkü çeþitlendirme demek sadece riskleri azaltmaz ayný zamanda getiriyi de azaltýr.
Ünlü yatýrýmcý O'neil bir sözü var.
"Çeþitlendirme cahilliðe karþý korumadýr."
William O’Neil
Bu illa böyledir ve doðru söylüyordur anlamýna gelmez. Bir yatýrýmcý portfoyu niye çeþitlendirir. Ya analizim tutmazsa ya hissem gitmezse diye. Yani korkudan çeþitlendirir bilse korkmaz. Dolayýsýyla çeþitlendirmeye de gerek duymaz.
Çeþitlendirmek sorunlarý çözmeyecek. Sadece risk azaldýðý için psikolojik olarak bir rahatlama olacak ancak temel problem portfoyun istenilenden daha yavaþ bir biçimde büyümesi. Bu sorunu ortadan kaldýrmýyor aslýnda portfoyu dahada yavaþlatacak ve neredeyse faizi bile geçemez duruma sokacak çeþitlendirme iþi. Biri yükselirken diðer düþecek diðer yükselirken beriki düþecek dönüp arkaya baktýgýmýzda;
La ben hisse senedi yatýrýmý yaptýmda faize para yatýrýmýþ kadar getiri ürettim. riskleri azaltacam derken faizile kafa kafaya çýktýk ne anladým ben bu iþten demeye baþlayacak. Faizin getirisi pek beðenmeyiz az gelir bize çünkü riski düþüktür. Dolayýsýyla hisse piyasasýnda riskleri düþürecek derken aslýnda getiriyide kýsmýþ olursunuz.
Bu sebeple ben problemin çeþitlendirme olduðunu düþünmüyorum. Ne kadar çeþitlendirirsen çeþitlendirme yukarý gitmeyecek hisseleri koyuyorsun o portfoy hiçbirzaman istediðin getiriyi üretmeyecek.
O halde yapman gereken basit Yukarý potansiyeli olabilecek hisseleri bulabilmeli ve bunu öðrenmelisin. Kendini bu yönde geliþtirmeye çalýþ Hangi hisse diðerlerinden daha iyi performans gösterir buna odaklan ve bu hisselerden portfoy oluþturmalýsýn. Bilmiyorsan da bunu öðrenmeli kendi ar-geni yapmalýsýn. Böylece porfoyunu istediðin miktarlara getirebilirsin. Bu benim düþüncem tabiki.
Bunun haricinde bir boþvermiþlik aman kim uðraþacak olmasa da olur bakýþ açýsý olduðu sürece biz ne dersek diyelim hepsi boþ. Ben tosun paþada bunu görüyorum. Hevesi yok tadý kaçýk sanký 20 býn tane ýsým var býrde bunlamý uðraþayým filan modunda. Bunun sebebi X dir veya Y dir bilmiyorum. Yapatýðý yorumlardan hedeflerinin kendisi için deðilde çocuklarý için oluþundan parasal hedeflerinin olmayýþýndan topiðe geç görmesi ve merak etmeyiþinden hissettiklerim bunlar.
Yani buraya biz %100 kanýtlanmýþ ve kazanç getiren bir formul söylesek ve al bunu kullan desekte aman kým uðraþacak diyip geçecek bir hava var
))
Senin almaya cesaret edemediðin riskleri alanlar, senin yaþamak istediðin hayatý yaþarlar..
Sokrates twit @erhanacikgoz1
Yer Ýmleri