Geçen sene emmioðlu 58 bin lira yatýrdýðýnda 1.400 tl emekli maaþý alabileceðini söyledi. Dedim baya avantajlý. Adam köylü ve ne prim yatýrdý bilmiyorum. Tahminim ne prim yatýrmýþlýðý var nede giriþi. Sonra eyt türedi..
Geçen sene emmioðlu 58 bin lira yatýrdýðýnda 1.400 tl emekli maaþý alabileceðini söyledi. Dedim baya avantajlý. Adam köylü ve ne prim yatýrdý bilmiyorum. Tahminim ne prim yatýrmýþlýðý var nede giriþi. Sonra eyt türedi..
40 yaþ emekliliði doðru bir þey deðil
hiç olmamalýydý
ama bizim ülkemizde 65 yaþ emekliliðide doðru bi yaþ deðil
bizim pil 60 dedimi bitmeye baþlýyor
bazýsý var býraksan 70 e kadar çalýþlýr
ama mesela ben hayatta 65 e kadar çalýþmam ama bana baþtan yasayla 49 da emekli olma hakký verilmiþken bunun 53 e çýkarýlmasýda doðru deðil ben 49 dan sonra ister çalýþýrým ister çalýþmam
kaldýki adama prim günün ve süren doldu ayrýlabilirsin diyorsun ama ikramiye ve maaþ ödemesinne gelince yok sen yaþý bekleyeceksin diyorsun
adamýn saðlýk sigortasýný bile iptal ediyorsun hastalansa sigortalý olmuyor
bir halt olacaðý yok.
Baþkan o zaman sgk kanunu sil baþtan adaletli bir þekilde yeniden tasarlanacak eðer eyt liler maðdur ise 2008 sonrasý iþe girenler 100 kere maðdur hem düþük emekli maaþý alacaklar hem yüksek prim ödeyecekler hemde kademeli olarak 65 yaþýnda emekli olacaklar 15 sene sonra da 2008 maðdurlarý miting yapmaya baþlayacak bunun sonu yok bu þekilde ne enflasyon ne faiz ne kur dengelenmez herkese her istediði verilecekse bu iþin sonu gelmez emekliye ikramiye 3600 ek gösterge asgari ücret 5000 olsun bu iþ uzar gider
kimse kusura bakmasýn bütce acýk verirmiþ bilmem neymiþ HIRSIZLIGIN türevi çoktur bana þukadar prim yatýr bukadar yaþý bekle
emekli olacaksýn de son dakýkada ben kural degiþtirdim 10 yýl daha bekle yok ya eyt sadaka beklemiyor beyler ödedigi primin karþýlýgýný istiyor týpký yasadan 1ay farkla emekli olan maaþ alan gibi 10 yýl senede 18 bin 10 yýlda devlet benden 180 bin caldý
oda yetmedi saglýktan yararlanma hakkýmýda çaldý
En pahalý kentler endeksinde Paris, Singapur ve Hong Kong birinciliði paylaþtý, Ýstanbul dolar bazýnda en hýzlý ucuzlayan þehir oldu
BBC internet sitesinde yayýnlanan haber aþaðýda bulunuyor:
Ýngiltere'de yayýmlanan Economist dergisinin en pahalý kentler endeksinde Paris, Singapur ve Hong Kong birinciliði paylaþtý. Dolar bazýnda geçen yýl en çok ucuzlayan kent olan Ýstanbul ise listede 48 sýra gerileyerek 120'nci oldu.
Derginin araþtýrmasý, 133 kentte fiyatlarý dolar bazýnda kýyaslýyor. Araþtýrma kapsamýnda gýdadan ev kirasýna, ulaþýmdan özel okullara kadar 160 ürün ve hizmetin fiyatlarý ele alýnýyor.
Economist'in raporunda, geçen yýl Türkiye ve Arjantin baþta olmak üzere geliþen ülkelerin para birimlerinde yaþanan sert deðer kayýplarýnýn bu ülkelerde dolar bazýnda maliyetleri hýzla aþaðý çektiði ifade ediliyor.
Derginin araþtýrma birimi, "Türkiye ve Arjantin gibi bazý örneklerde para birimindeki deðer kaybýnda yüksek dýþ finansman ihtiyacý sonucu oluþan dengesizlikler, siyasi belirsizlikler ve yanlýþ politika seçimleri de kritik rol oynadý" diyor.
Ýstanbul'daki alým gücünün dolar bazýnda bu denli gerilemesinde ise TL'deki deðer kaybýyla birlikte enflasyonun Ekim 2018'de yüzde 25,2'ye kadar yükselmesinin de payý olduðu ifade ediliyor.
Dolar/TL kuru Aðustos 2018'de hýzlanan satýþ dalgasýyla 7 seviyesinin üzerine yükselmiþti. Ardýndan Merkez Bankasý'nýn politika faizini yüzde 24'e yükseltmesiyle birlikte kur kademeli olarak gerilemiþ ve 5,10-5,50 bandýna oturmuþtu.
Ýlk 10'da yer alan diðer kentler, Zürih, Cenevre, Osaka, Seul, Kopenhag, New York, Tel Aviv ve Los Angeles.
Hangi þehirde ne kaç para?
Buna göre bir kilo ekmeðin fiyatý Paris'te 5,66, Seul'de 15,59 dolar. Bir kilo ekmek Karakas'ta 77, Þam'da ise 60 cent.
Singapur'da ortalama bir takým elbise 1,161, Seul'de ise 2074 dolar. En ucuz kentler arasýnda yer alan Karakas'ta elbisenin ortalama fiyatý 469, Bangalore'da ise 139 dolar.
Danimarka'nýn baþkenti Kopenhag'da kadýn kuaföründe saç kestirmenin maliyeti 176, New York'ta 210 dolar. Karakas'ta ortalama fiyat 1,77, Þam'da ise 7,77 dolar.
Sözkonusu habere aþaðýdaki linkten ulaþabiilirsiniz:
yok þöyle yok böyle diye eyt ye ahkam kesen vatandaþ seninde cebinden 180 bin paran vede saglýk haklarýn alýnsýn bakayým böyle ahkam kesebilecekmisin bekara karý boþamak kolaydýr
Ve de o paralarýn baþkalarýna (müteahhitlere, Suriyelilere, yandaþlara mitinglerde kafalarýna 2 tl lik çay paketi atarak) peþkeþ çekildiðini görerek bile bile...
Ben 25 yillik prim odeme suremi gecen yaz eksiksiz doldurdum. Baktim yine prim borcum gelmis. Hastane ve eczanelere gidiyorum provizyon cikmiyor. Masraflari cebimden karsiliyorum.
Sgk ya gittim sordum. 12 yil once faaliyetlerini durdugumuz fakat henuz tasviyesi tamamlanmamis sirketin ortaklarimdan biri olarak gorundugum icin 53 yasina kadar yada sirket kapatilintcaya kadar tam pirim odemeye devam edeceksin dedi. Yoksa saglik sisteminden yararlanmiyacaksin.
Biriken prim borclarini odemezseniz emekli oldugunuz zaman maasinizdan kesilecek dediler. Mecburen birikmis 3-4 bin TL prim borcunu odedik.
Fazla odenen primlerin emekli maasina kayda deger bir katkisi olsaydi insan yine uzulmezdi tabi...
Fakat 3-4 yil once cikarilan aflardan daha once hic prim odemedigi yada bir kac ay odedigi halde 18-20 Bin TL odeyerek emekli olanlar gordum.
Simdiye kadar Odemis oldugum prim tutarlarini enflasyondan arindirilmis guncel degere cevirsem tahminime gore 250-300 Bin TL arasi yapar...
Ama aftan yararlanip 20-30 bin TL odeyip emekli olan bir vatandastan en cok %10 civari daha yuksek bir emekli maas alirim herhalde.
Yer Ýmleri