Analistlerde çok komik bu değerleme işinde.
Forumun eskisi silindi keşke silinmeseydi de o zamanki yazılarımı görseydiniz.
Aselsan 2008 yılında bugünki değer ile 0,5 tl den işlem görüyor iken kimse yüzüne bakmıyor iken gazetelerde okuyordum şu ihlae verildi bu ihale verildi. Ya sırf o yıl yanlış hatırlamıyorsa 3 milyar dolar değerinde ihale almıştı. Şirket kabaca 10% karı zaten yapıyor. Rekabetin olduğu bir sektör değil daha bile karlı. Piyasa değeri de 300 milyon USD idi yanlış hatırlamıyorsam.
Dedim ki kendime bu bir cevher. Ancak bilançosu iyi değil idi çünki dolar borcundan ve yatırımlarının finansal giderlerinden kar düşük idi. Analistler de komik komik yorum yapıyor idi o zamanlarda. Kimse bulaşmıyor herkes banka hissesi peşinde idi.
2008 krizi neticesinde 0.3 TL bugünki rakamlara göre bir fiyattan girdim hisseye ve dedim ki hiç önemli değil tutacağım bunu. Çünki eminim batmaz Aselsan.
Kısa sürede 300% yapınca sattım ancak o temel olarak gördüğüm doğru değişmemişti aslında hiç yüzüne bakmadan gitseydim 100 katına çıkacakmış param.
F/K lar PD/DD cart curt onlar zaten tabloyu doğru görüyorsanız arkasından gelecektir.
Göstergeler bir şirketi "keşfetmeye" yarıyorlar sadece. Ondan ötesi şirketin geçmişini okumak, yönetimini tanımak ,planları hakkında kafa yormak, dönemler halinde bilançosunu ve önemli kalemlerini takibe almak, rakip analizi, pazardaki boşluk analizi gibi bir dolu konuda şirketin yöneticisiymiş gibi düşünmeyi gerektiriyor.
Bugünün şartlarında hiç de verimli olmayan bir yatırımcı davranışı.
Üstelik İSGSY örneğinde olduğu gibi tanıdıkça daha fazla bağlanma, piyasanın diğer gerçekleri ve fırsatlarına yeterince dikkat etmemek te var.
Kısa bir örnek vermek gerekirse; geçtiğimiz yıl mobilyaya getirilen kdv avantajı, istikbal'in pazar kaybetmesi, ithal mobilyaya getirilen vergiler sonrası sektörün önüne açılması + mağaza açılışları Yataş'ı fırlamaya hazır bir roket haline getirmişti.
Potansiyeli belli olduğu halde, önceden bildiğim Yataş'ı dikkate alarak gelişmelere burun kıvırdım.
Bu yıl yeni vergi düzenlemelerini, olası teşvikleri, engellemeleri en geniş etkileriyle dikkate almaya karar verdim.
Yer İmleri