Geçenlerde Ýsviçreli bir arkadaþým ile görüþtüm. Bana dedi ki tüm ilaç hammaddeleri Hindistan'da imal ediliyor ama Türkiye'ye biz satýyoruz.
Nasýl yahu dedim?
Ýstisnasýz en büyük yerliler de müþterileriymiþ.
Nasýl olur dedim?.Niye Hindistan'dan almýyorlar?
Ýsviçre ilaç hammaddesi pürifikasyonundan elde edilen kara efektifte %6 vergi uyguluyormuþ.
Çoðu firma'da hammaddeyi Hindistan'dan alýp pürifikasyonu *yurt içinde* yapabilecekleri halde vergisel nedenlerden yurt dýþýnda yapmayý tercih ediyorlarmýþ.
Epey þaþýrdým bunlar bizim anlý þanlý Türk firmalarýmýz deðil mi dedim?
Geçmiþte benzer örnekleri bir televizyon imalatçýsýnýn ara malý ithalatlarýnda ve hatta bir gýda imalatçýsýnýn kakao ithalatýnda bizzat þahit oldum. Gýdacý bu kanalla neredeyse tüm sermayesini ingiltere'ye nakledebiliyordu hem de epey düþük vergi avantajý ile.
Geriye kalan kahraman milliler ise devletin onlara tanýdýðý kartel ile üretim yapmaya devam ettiklerinden pek bir mutluydular.
Forumdaþlar herþey göründüðü gibi deðildir.
Ucuz hamaset ülkemizi kurtarmaz.Yatýrýmcýnýn üretim ve imalat þartlarýný uluslararasý muadillerine göre eþ tutmaz iseniz yatýrýmcý KAÇAR. Türk'te kaçar Solcusu da kaçar saðcýsý da kaçar.
Kaçmasýnýn nedeni ülkesini sevmemesi DEÐÝLDÝR.
Çünkü yatýrýmda fiili imkansýzlýk oluþmuþtur.
Sermaye birikimini engelleyen her hamle yatýrýmý durdurur.
Buna milli duygular ile cevap verilemez. Bu bir hatadýr. Kendimizi kandýrmaktýr.

Yer Ýmleri