Sevgili Rota,
Bazý tavsiyelerim olacak. Bir abi nasihati olarak kabul et...Öncelikle baþýn saðolsun...Ailen için çok üzüldüm.
Borsa gibi riskli bir yatýrým aracýna para yatýrmak ancak bazý kazanýmlar sonrasýnda olmalýdýr. Ben geçmiþte çalýþýrken en az iki yýl hiç bir gelir elde etmeden hayatýmý idare edeceðim parayý kazanýp kenarda bekletirdim. Sabit ve risksiz getirilerde deðerlendirerek.
Borsa bir hayal dünyasýdýr sanýrsýn ki en doðru ve en bilgili her zaman sensindir. Ama bu dünya öyle deðildir.
Kazananlar ve kaybedenler vardýr.
''Ben gazete okurken ilk önce spor sayfasýna bakarým. Çünkü kazananlar ve kaybedenler sadece orada yazar. Diðer sayfalar sadece hikayedir. Borsa bunun gibidir.''
Okuduðun mesleði yapmak için çaba sarf et...O yýllar burada kaybettiðin paralardan daha deðerlidir.
Her zaman sebat etmek gerekir...Benim Turizm okuyan þu an Ýngiltere'de yaþayan bir kaç arkadaþým var. Önemli otellerde Kuyumcu dükkanlarý var.
Dediðin gibi bilmediðin kulaktan dolma iþler yapma...
Bir de yazým kurallarýna çok dikkat et...Hayatýnda titiz ol...
Sana hayatýnda baþarýlar dilerim. Yolun açýk olsun...Galiba biz daha uzun süre buradayýz ara sýra uðra...
Türkiye'de kâðýt imalatý - ÖZEL DOSYA
Türkiye'de son dönemlerde yaþanan dolar hareketliliði üzerine, neredeyse tamamý ithal edilir hale gelen "kaðýt" sorunu bir kez daha gündeme geldi. Ormanlar bakýmýndan dünyanýn zengin ülkeleri arasýnda sayýlan ülkemizin bu zenginliðine raðmen kâðýt sektöründe sorun yaþamasý son günlerin en çok tartýþýlan konularý arasýnda yer alýyor. Tartýþmanýn baþladýðý ilk günden bu yana konuyu yakýndan takip ederek irdeleyen Ýstanbul Ticaret Odasý Basým Yayýn Meslek Komitesi Meclis Üyesi Erhan Erken, konuyu etraflýca araþtýrdý. Konuyu farklý açýlardan detaylýca irdeleyen Erhan Erken, araþtýrmasýnýn sonuç bölümünde, "Bu yazýmýzda öne çýkan veriler ve gündeme getirilen çeþitli tesbitler ýþýðýnda Ülkemizde milli bir kaðýt politikasý oluþturulmasý isteniyorsa bunun için öncelikle devlet, ilgili sektörler ve üniversitelerin ortak bir çalýþma baþlatmasý ve sorunlarýn çözümü için bir eylem planýnýn oluþturulmasýnýn gerekli olduðu görülmektedir" tespitinin altýný çizdi.
Dübam 12 Eylül 2019 Perþembe 15:3
KARTON VE OLUKLU MUKAVVA
Kaðýt üretiminde en yüksek paya sahip olan oluklu mukavva imalatýnda yabancý firmalar satýn alma veya ortaklýk yoluyla sektöre girmiþ bulunuyorlar.
Oluklu mukavva imalatýnýn yaklaþýk %95'i iç pazara satýlmakta olan sektör, teknoloji ve kalite açýsýndan Avrupa standartlarýný yakalamýþtýr. 2023 yýlýnda 4 milyon ton üretime ulaþacaðý tahmin edilen oluklu mukavva üretimi Türkiye kaðýt endüstrisinin yýldýzý ve en parlak segmentidir.
Türkiye'de oluklu mukavva tüm üretim kapasitesinin yaklaþýk yarýsý ile en yüksek üretim kapasitesine sahiptir. Ýkinci geniþ kapasiteye %18,3 payý ile karton ürünleri sahiptir. Üçüncü sýra da % 16,6 payý ile temizlik kaðýtlarý grubu yer almaktadýr.
Oluklu mukavva sektörün en fazla tüketilen ürünüdür. 2013 yýlýnda Türkiye 'de 2,3 milyon ton oluklu mukavva tüketilmiþtir.
TÜRKÝYE’DEKÝ BAZI KAÐIT - KARTON TESÝSLERÝ VE KAPASÝTELERÝ
Türkiye’de 48 adet olarak belirtilen kaðýt fabrikalarý içinde ilk etapta akla gelenleri þu þekilde sýralamak mümkündür.
( Burada sýralanan fabrikalar daha çok birinci hamur ve oluklu mukavva üretiminde kullanýlan kaðýtlarý üreten fabrikalardýr. Diðer kaðýt ürünleri bu listeye dahil edilmemiþtir.)
1/ Alkim 80000 ton/ yýl Birinci hamur kaðýt
2/ Kombassan kaðýt yaklaþýk 30000 ton/ yýl birinci hamur, genelde fotokopi kaðýdý üretiyor, defter üretimi de mevcut
3/ Toprak kaðýt; 40000 ton/ yýl üretim kapasitesi olan birinci hamur üreten fabrika; iflas sürecinde
4/ Albayrak VARAKA ( eski Seka Balýkesir ) Yýllýk 200,000 ton gazete kaðýdý, 150 bin ton beyaz testliner ve 350,000 ton kuþe karton üretmesi planlanýyor
5/ VE GE kaðýt Birinci hamur 70,000 ton/ yýl
6/ Mopak Kemalpaþa fabrikasý
Yýlda 40.000 ton sývamasýz 1. hamur kaðýt üretim kapasitesi
Yýlda 100.000 tonun üstünde kaðýt iþleme kapasitesi (fotokopi kaðýdý, okul defteri, bilgisayar süreli formu vb ürünler)
7/ Mopak Dalaman fabrikasý
Yýlda 140.000 ton oluklu mukavva kaðýdý üretim kapasitesi
Yýlda 40.000 ton kuþeli kaðýt üretim kapasitesi
Yýlda 140.000 kuþeli karton üretim kapasitesi
Atýk kaðýt üretim üniteleri: Deinking ve OCC
8/ Mopak Taþköprü
Yýlda 7.500 ton selüloz üretimi
Yýlda 25.000 ton sigara ve filter uç kaðýdý üretimi
9/ Kartonsan 250000 ton/ yýl kuþa kaplý kromo karton
10/ Muratlý Karton ( eski Kombassan) 90000 ton/ yýl kuþeli kromo karton üretim kapasitesi
11/ Modern Karton 1,250,000 ton/ yýl oluklu mukavva kaðýtlarý: fluiting, testliner, modkraft, imitasyon
12/ Halkalý 40000 ton/ yýl; fluiting, testliner, mukavva
13/ Mondi Tire Kutsan; 130,000 ton/ yýl; testliner, kraft liner, imitasyon kraft
14/ OYKA Kaðýt ( eski SEKA Çaycuma) 100000 ton/ yýl kraft kaðýt 220 milyon adet / yýl kaðýt torba. (Ayrýca kendi bünyesinde selüloz üretimi de bulunmakta )
15/ Kipaþ/ Kahraman Maraþ 425,000 Ton/ yýl Ürünler: Testliner, fluiting
16/ Kahramanmaraþ Kaðýt Sanayii Oluklu mukavva kaðýtlar 150,000 Ton/ yýl
Gazete kaðýdý 90,000 Ton/ yýl
Bu liste ile alakalý þunu da ilave etmek gerekir ki yukarýda belirtilen üretim rakamlarý fabrikalarýn kurulu kapasitelerine göre belirtilen rakamlardýr. Rakamlar fabrikalarýn kendi web sitelerinden veya kamuoyuna yansýyan rakamlarýndan alýnmýþtýr. Bu fabrikalarýn bazýlarý üretimde yazýlý olan rakamlarý saðlamakla birlikte bir kýsmý kurulu kapasitelerinde belirtilen üretimi yapmaktan uzaktýr. Ayrýca Toprak Kaðýt finansal nedenlerden ötürü üretim dýþý bir haldedir. Albayrak Varaka fabrikasý da henüz üretime geçememiþtir.
dunyabulteni.net te yayýnlanan Türkiyede kaðýt imalatý baþlýklý yazýnýn bir bölümüdür.
Yer Ýmleri