Uzun süredir forumu okumamýþtým. Son 1-2 haftada karþýlýklý atýþmalar olmuþ. Bu gibi mecralarda, Ýnsanlar neden kendi düþüncelerini kabul ettirmeye çalýþýrlar anlamam? Sabaha kadar konuþsanýz da , karþýnýzdakinin düþüncelerini pek deðiþtiremezsiniz.
Bir de hesap kitabý USD'den yapanlar var. Evet anlýyorum, USD önemli bir para birimi ama, kazandýðýn ve temel para birimin TL. USD karþýsýnda ve belirli bir zaman aralýðýnda evinizin deðer kazanmasý ve deðer kaybetmesi anlamlý gelmiyor bana. Ýhracatçý firmalar için USD bazlý raporlama yapýlabilir, USD Konuþulabilir ama temel kazancýnýz TL ise, herþeyi USD'ye endekslemek de doðru gelmiyor. Eðer TL'nin kýymeti yok, USD convertbl deniliyorsa, bu aþamada AB'ye olan yakýnlýðýmýz nedeni ile Euro ve/veya insanoðlu'un yüzyýllardýr süren sevdasý nedeniyle Altýn daha öncelikli olmalý. (Ki bence bu da yanlýþ). USD artýnca biz de her þeyin fiyatý artmýyor. USD artsa da artmasa da biz de her þeyin fiyatý artýyor. Yediðimiz içtiðimiz her þey USD'ye baðlý diyorlar. Katýlmýyorum. Yediðimiz içtiðimiz her þey vergiye baðlý. Bugün devlet vergiyi adil alacak olsa, USD 8 TL bile olsa, herþeyi daha ucuza alýrýz.
Konut konusuna gelirse, herkes kendi pozisyonunu alýr. Eðer iradenize hakim olabilirseniz, nakitte kalmak konut almaktan daha keyifli geliyor bana. Ama kimisi kendine ve iradesine güvenmez, nakitte kalýrsa, harcamalarý artabilir, saçma sapan yerlere yatýrým yapabilir parayý tüketebilir v.s.
Ev fiyatlarý hem reel hem nominal olarak düþtüðü ya da pek de yukarý yönlü hareket etmediði bir dönemdeyiz. Özel projeler, ya da istisnalar hariç konut fiyatlarýnýn, eskisi gibi çok ciddi sýçramalar yapacaðýný düþünmüyorum. Bence ev sahibi olmak isteyen arkadaþlar (yatýrým amaçlý), ölü fiyatlar verip, cidden uygun fiyatla ev alabiliyorlarsa alsýnlar. Ben satýn almadýðýma deðil, fiyat vermediðime yanarým derler.
Ýlk ev (oturacaðýn ev) psikolojiktir, ona çoðu kiþi gibi ben de bir yorum yapamam. Ama yatýrým evler de, tamamen rasyonel olmalýyýz.
Burada bazý konularýn farkýna varýlmasý çok güzel. Dikey yapýlaþma, yüksek katlý binalarýn, kalitesiz evlerin, saçma sapan kutu kadar evlerin, allanýp pullanýp pazarlanmasý kýsmýnda yýllardýr rahatsýzým ben de. Bu artýk farkýna varýlmýþ. Arsa payýnýn önemi vurgulanmýþ. Ne güzel.
Daha sakin ve daha saygýlý bir forum görmek dileðiyle,
Saygýlar

))))))))))

Yer Ýmleri