Balon patladý, nakitte fýrsat beklenmelidir
dolar/euro bozdurup, yatýrým yapmak mantýklý
Faizler inerse, þimdi almak mantýklý deðil
Faizler iniþe geçince alacaðým, þimdi kiracýlýk daha karlý
ev alacak, para da yok, kredi çekip ödeyecek iþ'de yok
Dünya malý dünyada kalsýn, ben ahirete yatýrým yapýyorum kardeþim, ne evi.
Emlakta bir hareketlilik mi var , bana mý öyle geliyor.
Ben bu aralar (üç-dört yýllýk bir aradan sonra) alýma geçeceðim sanýrým. Kiralar çok yükselmiþ. Artan kiralar, kira çarpan hesabýný olmasý gereken yerlere getirmiþ. Neredeyse dört yýldýr fiyatlar artmadý, yerinde sayýyor. Enflasyon hesabý, dört yýlda 100 % gibi bir oranda.
Fiyatlar : dört yýl öncesi ile ayný, yada 10 % daha düþük. Sanýrým alým zamaný geldi.
Beraber yorumlayalým bu konuyu mümkünse. (Ýstanbul için konuþuyorum, diðer büyük illerde bu kadar duraklama olmadý)
Saygýlar,
Ben de katký sunmak için Ýzmir Bornova'dan bir bilgi vereyim.
Amcam 2015 yýlýnda 252 bin TL'ye (100 bin dolar) 1+1 ev almýþtý. O zaman için 1250 lira (500 dolar) kiraya vermiþti.
Þimdi Yýl 2020, Evin deðeri 350 bin TL (58bin dolar) olduðu söyleniyor. (sahibinden.com fiyat ortalamasý) Kirasý ise 1800 TL (300 dolar)
Yani dolar bazýnda yaklaþýk %40 zararda. ABD'deki yýllýk %2 enflasyonu da hesaba katarsak ( 5 yýlda %10,4 yapýyor) yaklaþýk %50 zarar.
Reel'de %50 kayýp. Bugün için zarar etmeden evi satmasý gereken deðer: 660 bin TL
Doðru hisse, doðru zaman.
Fiyatlar yükseldi. Öncelikle düþük faiz sonrasýnda deprem bir önemli motivasyon kaynaðý olarak gözüküyor.
Düþük faiz hem kredi hem mevduat tarafýnda etkili, þimdi yükselen altýnda buna eklendi. Yeni konut inþaa maliyetleride yükseliþin kalýcý olabileceðini gösteriyor.
Kendi perspektifimden ekonominin iyiye gittiðini düþünmüyorum. Bu nedenle tetikte olmak gerekiyor. Konut uzun vadeli ve likit olmayan bir yatýrým. Hükümet yarýn öbür gün hem emlak vergisi (ikinci konutlar için) , hem de alým satým kanalýndan ekstra maliyetler çýkarabilir.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
O egeli ben deðilim
Ekonomi iyiye gitmiyor, rezalet ötesi. Doðrudur..
Ama göreceli olarak þu an dünyada en ucuz emlak Türkiyede. Istanbulda prime dediðimiz lokasyonlarda metrekaresi 1000 dolara ev almak mümkün, yani bu þaka ötesi rakamlar.
Eðer bir gün ülke tekrar batýya dönerse, AB sürecinde hareketlenme olursa bu fiyatlar ilk etapta 3000 dolar, ikinci etapta 5000-6000 dolara gider.
Istanbul dediðimiz þehir dünyanýn en önemli þehirlerinden biridir, tarihtede hep öyle olmuþtur, en büyük imparatorluklarýn amiral gemiliðini üstlenmiþtir.
New York, Londra,Singapur filan hikaye aslýnda. Istanbul dünyanýn ilk mega þehiridir, er geç hak ettiði deðeri bulacaktýr. Bangladeþde emlak fiyatlarýn istanbuldan pahalý olmasý akla mantýða uygun deðil, er geç bu saçmalýk son bulacaktýr.
Ama istanbul deprem bölgesi diyenleri duyar gibiyim, onlara google'ý açýp japonyadaki emlak fiyatlarýna bakmalarýný öneriyorum : )
Evin net matrekaresi ne kadar?
50 metre kare ev, metrekaresi 2000 dolar, ve izmir
Balona yakýn fiyat, ama tam balon sayýlmaz çünkü alýndýðý tarihte 500 dolar kira getirisi varmýþ.
Çok kötü bir yatýrým olmuþ fýrsat maliyeti namýna, er geç eski fiyatýný görür, ama uzun sürebilir, belki 2030'da.
Marka projelerden ev almayýn! %95 sonu hüsran oluyor.
Bir haftadýr. Fox’ta izliyorum. Benim anladýðým Ýstanbul’da depreme çözümü imar deðiþikliði olarak sunuyorlar.
Zemini bozuk olan yerlere ekstra imar vermek nasýl depreme hazýrlýk oluyor onu çözemedim. Eðer haberleri ben yanlýþ anladýysam lütfen beni düzeltin. Ama bu kafayla istanbulun deðerini bulmasý mümkün deðil.
Tapatalk kullanarak iPhone aracýlýðýyla gönderildi
O egeli ben deðilim
Yer Ýmleri