Originally Posted by
djoz
Düþük kira çarpanlý o evler depreme dayanýksýz ve eski evlerdi. Ömürlerinin bir kýsmýný doldurmuþ, kalan kýsmýnda da içinde yaþamanýn riskli olacaðý evler.
80-90'larda yapýlan kýytýrýk apartmanlar þu an kendiliðinden dökülüyor. Demirleri çürümüþ, kolonlarý durup dururken patlýyor, tavanlarý düþüp paslý demirler ortaya çýkýyor.
Þu anki hazýr betonlu evlerin ise ömür olarak 100 yýlý çok saðlam bir þekilde devireceðine eminim, sonrasýnda da ucu açýk.
2050 yýlýnda da ayný þeyi þimdiki apartmanlara söyleyecekler "2020 li yýllarda kýytýrýk apartmanlar kendiliðinden dökülüyor diyecekler." Her þey zamanýna göre deðerlendirilir. Hatta 2050 yýlýna gitmeye gerek yok Yeni yapýlan binalarýn kalitesizliðini görmek istiyorsanýz ege ve akdenize gidin giriþ ve çatý katýna bakýn çoðu kullanýcýlar daha þimdiden nemlenme ve korozyondan þikayetçi.
Ayrýca yeni müteahhitlerin çoðu inþaat daha tam olarak tamamlanmadan, iskaný almadan daire sahiplerine kat irtifaký tapuyu çakýp kaçýyor. Neden? Çünkü kat mülkiyetli tapu almak maliyetli. Etrafta bir ton þantiye elektriði ve þantiye suyu kullanan yeni binalar mevcut. Sahaya çýkýn bakýn yeni binalarda kat mülkiyetli ve iskanlý tapu bulmanýz neredeyse imkansýza yakýn. Ama banka kredisi için kat irtifak olmasý yeterli olduðu için iþini tamamlamadan kaçmak artýk neredeyse kural olmuþ durumda. 90'larda ve 2000 lerde bu kadar çok kat irtifak tapusu görmemiþtim. Tapular ya kat mülkiyetli ya da arsa tapusuydu. Neyin ne olduðunu bilirdik. Þimdilerde ise kalitesizlik diz boyu. Bu tarz iþ ahlakýnýndaki müteahhitlerin bol olduðu ülkede yaptýðý yeni binalara güvenmek?
Bu arada Avrupadaki tüm ülkelerin toplamýnýn 10 katýndan fazla müteahhit sayýsýnýn olduðu bir ülke olduk. Benim berberim bile geçtiðimiz yýla kadar inþaat iþi yaptý. Bakkal ve berberlerin bile bu iþe soyunduðu ülkede inþaat kalitesini düþünemiyorum bile
“First of all, never play macho man with the market. Second, never overtrade.” – Paul Tudor Jones
Yer Ýmleri