Bu duruma göre Reysaþ Lojistik payý %62, yabancý fonlar payý %12,6, Döven ailesi payý da yaklaþýk %6 oluyor. Bilinmeyen bir durum deðil. Geri kalan %19,40 da diðer yatýrýmcýlarýn gözüküyor, tabi bilmediðimiz farklý pay sahipliði durumu yoksa.. Ytd..
Bu duruma göre Reysaþ Lojistik payý %62, yabancý fonlar payý %12,6, Döven ailesi payý da yaklaþýk %6 oluyor. Bilinmeyen bir durum deðil. Geri kalan %19,40 da diðer yatýrýmcýlarýn gözüküyor, tabi bilmediðimiz farklý pay sahipliði durumu yoksa.. Ytd..
Düþüþ yüzde 3.85 garan 3.73 kutlarým
adam elindeki hisseleri satabilmek için günlerce yazdý çizdi 070 lerden 080 lere hissenin alýþlarýný doldurarak götürdü 079 ve 080 den sattý gitti.
þimdi alt kademeler bomboþ aþaðýlara gelirse yeniden gelir.
burada yazýlanlara itibar etmeyin kimse bedava peynir daðýtmýyor.
Ýnsan ne kadar bilsede yine de aldatýlmaya müsait aslýnda, arkadaþ bir þey gizlemedi altlarý alýþlarý ben doldurdum dedi ,ben trade yapýyorum zaman zaman girip çýkýyorum dedi aklý olana bu kadar yeter ama bunlarý satýr aralarýndan alýp güneþe tutmak lazým![]()
Dolar seviyesi bu hisse fiyatýnda son iki yýldýr belirleyici oluyor. Maalesef kurdaki artýþ da hisse fiyatlarýna olumsuz olarak yansýdý.
Ufak bir hesap yaparsak, yýlsonu dolar kuru olan 5,2810, ilk çeyrek sonunda 5,6284 olarak %6,58 artmýþtýr. Sonucunda da yaklaþýk 72 mio'luk bir finansman gideri oluþuyor ki zararýn da ana kaynaðý bu giderdir. Ýkinci çeyrek sonu kur 5,7551 ile yýllýk bazda %8,97'lik bir artýþý gösteriyor ve ilk çeyreðe göre de %36,32 artmýþtýr. Bu durum da finansman giderlerinin 98 mio'ya ulaþmasýný saðlar. Yalnýz bu hesaplamalara dönem içi ödenen, giren çýkan paralarýn kur durumu dahil olmadýðýndan yaklaþýk olarak kabul edilmesi gerekir, farklýlýk olacaktýr.
Sadede gelirsek, kur farký 100 milyonlara dayanýrken, gelirlerimiz de 110-120 bandýna ikinci çeyrekte oturacaktýr. Önümüzdeki günlerde en geç 17 Aðustos'a kadar açýklanacak kar/zarar rakamýnda bu durumu göz önüne alabilir ve aþaðý yukarý kar/zararýmýzý öngörebiliriz.
Ayrýca, kur etkisini ölçmek ve ona göre hareket etmek için mevcut durumu sabit olarak düþünürsek, hesapladýðým kadarýyla kurun 6,22 olmasý da bir anlamda gelirlerimizin finansman giderlerini karþýladýðý baþabaþ noktasýdýr. Diðer koþullar göz önüne alýnmadýðýndan, Sur Yapý'dan gelecek para, ekstra kredi kullanýmý ve finans yükleri vb faktörler bu noktayý aþaðý yukarý çekebilir.
Kurun þu anki mevcut durumu korunabilirse iyi noktada olduðumuzu söyleyebiliriz. Yýlsonuna kadar bekleyip göreceðiz, bu seviyeler çok aþýlmazsa güzel kar rakamlarý ile tanýþabiliriz.
Þirketin fiyatý tamamen kur farkýna endeksli bir þekilde þekilleniyor ve dalgalanmalardan çok etkileniyor. Bu denli karýný kira gelirlerine göre üç aþaðý beþ yukarý tahmin edebileceðimiz bir þirket var ve kur etkisinden dolayý hiç bir plan tutmuyor, hesaplama yapamýyoruz. Fakat bu etki de borçlar azaldýkça ortadan kalkacaðýndan, þirket de gerçek ederini eninde sonunda bulacaktýr. Temennimiz kur etkisi olumsuz olarak þirketi borçlar azalana kadar etkilemeyi býrakýrsa, bizler de bu süre zarfýnda þirketin deðerini bulacaðýndan, olumlu etkileniriz.. Ytd..
sayin warduck bu kur hikayesi gecmis finansman borcundan kaynakli ise hedge edilemez mi ,hedge maliyeti kumar oynamaktan karli degilmi mi bu bir ikincisi sirketin ozkaunaklari ile piyasa degeri arkasinda kabaca 6,7 kat fark varken sadece gelir gider dengesi ve kur farki neden fiyati belirler ?belirlesin?
Sayýn Desidero74, görüþlerinizde haklýsýnýz. Yalnýz, bu denli þirket yönetenlerin de bu kadar saf olacaklarýný tahmin etmiyorum. Önceki 15-16 yýllýk süreçte kurlarda ciddi bir dalgalanma olmamasý, hedge maliyeti gibi unsurlar bu duruma mani olmuþ olabilir. Ama benim düþünceme göre, kira bedellerinin yabancý para cinsinden yapýlmasý, en doðal hedge yöntemiydi ve tahsil edilen yabancý paralarla ilgili borçlar ödenmekteydi. 32 Sayýlý Kararda deðiþiklik yapýlarak, tam da ihtiyaç duyulan dönemde bu doðal hedge yönteminin bir gecelik kararla çökmesi ve kiralarýn tekrar TL üzerinden yapýlandýrýlmasý kalede görülen en büyük gol oldu.
Ýkinci sorunuza gelirsek, gelir gider dengesi ve kur farký bileþimi ile gelir tablosunun en altýnda nihai kar/zarar rakamý belirleniyor. Sadece bu rakama bakarak karar verenler için kur farký zararý net olarak etkili olmaktadýr. Neticede zarar eden bir firmaya niçin yatýrým yapayým diyen yatýrýmcýlar alýmlarýný çekince, ortalýk bazý kiþilere kalýyor ve rahatça günlük çok düþük hacimlerle de olsa fiyatý belirleyebiliyorlar. Burada patronun hissesine sahip çýkarak, netice olarak þirketin %62'si onun ve en büyük karý ve zararý kendisi yapacak olduðu için, gerekiyorsa bizzat kendisi alým yaparak, bu spekülatif durumu ortadan kaldýrmasý beklenir. Geçenlerde çok cýlýz bir alým geldi, inþallah devamý da gelir.
Diðer bir husus ise, piyasa defter deðerinin çok düþük olmasýdýr. Bu konuyu anlamakta ben de çok güçlük çekiyorum. Bugün þirket kapatýlsa, tüm varlýklar nakte dönülse ve bununla tüm borçlar kapatýlsa, kalan parayý hisse sahiplerine daðýtsalar, bir hissenin fiyatý kaç olur sorusunun cevabý konuyu özetleyecektir bence.. Tabi ki böyle bir þirketin bunu yapmasýný beklemiyoruz ve prospective pd/dd'ini de göz önüne alarak bu þirkete yatýrým yaptýk. Geçen yýllar bu iþin cabasý ama sonuçta umarým yatýrým kararýmýzda yanýlmayýz ve tiyoculara, speklere inat bildiðimiz doðrular üzerinden kazanýrýz.. Ytd..
Yer Ýmleri