Kural olarak Anonim irketlerde kma ve karlma sz konusu deildir. Bunun istisnas TTK m. 407 ve 408de dzenlenen skat messesesidir.
Kural olarak Anonim irketlerde kma ve karlma sz konusu deildir. Bunun istisnas TTK m. 407 ve 408de dzenlenen skat messesesidir.
6762-TRK TCARET KANUNU ( TTK )/434/551<br>
<br>
HSSENN DEER KARILIINDA ORTAKLIKTAN IKMA VEYA RKETN TASFYES TALEB<br>
ANONM RKET ORTAKLIK PAYI<br>
<br>
ZET<br>
DAVACI, ANONM RKET ORTAKLIK PAYINI DEVRETMEK STEMESNE RAMEN SONU ALAMADIINI LER SREREK GEREK DEER KARILIINDA ORTAKLIKTAN IKMASINA, AKS TAKDRDE RKETN FESH VE TASFYESNE KARAR VERLMESN TALEP ETMTR. SERMAYE UNSURUNUN N PLANDA BULUNDUU ANONM RKETLERDE IKMA MESSESES YOKTUR. RKETN TASFYESN GEREKTREN BR NEDEN DE BULUNMADIINDAN DAVANIN REDDNE KARAR VERLMES USUL VE YASAYA UYGUNDUR
imdi spk demeye balarlar,bakalm zaman gsterecek dogruyu
yazdklarm asla yatrm tavsiyesi deildir,ltfen forumun iriindeki yazy okumadan foruma irmeyin.232/643
degerleme firmalar ile ilili yeni uygulama ve kurallar etirildi bu yln banda..
yazdklarm asla yatrm tavsiyesi deildir,ltfen forumun iriindeki yazy okumadan foruma irmeyin.232/643
Borsada ilem gormekte olan irketlerden kanlar varken kmak yok demek gzelde
Trkiye ekonomi Bankas
Akfen holding
Doan gazetecilik
Trk Demirdkm gibi birok rnek
irket ktlar
Ayrca TTK.yuzde 5 in ortaklktan kmak iin fesih davas ama hakk olduu gibi
Hakim ortaginda dier ortaklar ortaklktan karma hakki mevcuttur.
Burda SPK.kanunu geerlidir.
1. Kurul Karar Organ’nn 11.04.2019 tarih ve 21/500 sayl Karar Uyarnca Yaplan Duyuru:
Gayrimenkul Dndaki Varlklarn Sermaye Piyasas Mevzuat Kapsamndaki Deerlemelerinde Uyulacak Esaslar
A) Gayrimenkul Dndaki Varlklar Deerlemeye Yetkili Kurulular
I- Gayrimenkul dndaki varlklarn sermaye piyasas mevzuat kapsamndaki deerleme hizmeti aadaki kurulular
tarafndan yerine getirilir:
1) Deneti yardmclar hari olmak zere en az 15 adet denetim personeli ve deerlemeyi gerekletirecek en az 1 adet
“Sermaye Piyasas Faaliyetleri Dzey 3 Lisans” veya “Trev Aralar Lisans”na sahip kiiyi tam zamanl olarak istihdam eden
sermaye piyasasnda bamsz denetimle yetkili bamsz denetim kurulular veya bu nitelikteki bamsz denetim kurulularnn
yelik anlamasna sahip olduu yabanc irketlerle yaplan lisans, know-how ve benzeri szlemeler erevesinde faaliyette
bulunan ve deerlemeyi yapacak “Sermaye Piyasas Faaliyetleri Dzey 3 Lisans” veya “Trev Aralar Lisans”na sahip en az 1
kiiyi tam zamanl olarak istihdam eden danmanlk irketleri (Danmanlk irketi).
2) Kurul’ca ksmi veya geni yetkili olarak yetkilendirilen ve deerlemeyi yapacak “Sermaye Piyasas Faaliyetleri Dzey 3
Lisans” veya “Trev Aralar Lisans”na sahip en az 10 kiiyi tam zamanl olarak istihdam eden arac kurumlar.
3) Deerlemeyi yapacak “Sermaye Piyasas Faaliyetleri Dzey 3 Lisans” veya “Trev Aralar Lisans”na sahip en az 5
kiiyi tam zamanl olarak istihdam eden kalknma ve yatrm bankalar.
II- Yukarda belirtilen koullar salayan kurulularn sermaye piyasas mevzuat kapsamndaki deerleme hizmetini
yerine getirebilmesi iin;
i) Ayr bir "Kurumsal Finansman Blm"ne veya deerleme hizmeti sunmak zere oluturulmu benzer nitelikteki zel
bir birime sahip olmas,
ii) Deerleme almalar srasnda kullanlmas gereken prosedrlerin bulunduu kurulu genelgeleri, deerleme
metodolojisi, el kitab veya benzeri belirlenmi prosedrlerinin bulunmas,
iii) Mteri kabul, almann yrtlmesi, raporun hazrlanmas ve imzalanmas srelerinde kullanlacak kontrol
izelgeleri veya benzeri dokmanlara sahip olmas,
iv) Deerleme almalarnn teknik altyapsn oluturan yeterli bilgi bankas, i genelge, gelitirilmi know-how ve benzeri
unsurlarn bulunmas,
v) Deerleme almalarnda ihtiya duyulan bilgilerin elde edilmesi ile ilgili aratrma altyapsna sahip olmas
zorunludur.
B) Makine ve Ekipmanlar Deerlemeye Yetkili Kurulular
I- Makine ve ekipmanlarn sermaye piyasas mevzuat kapsamndaki deerleme hizmeti aadaki kurulular tarafndan
II. maddedeki artlar salamalar koulu ile yerine getirilir:
1) (A)’da saylan nitelikleri haiz bamsz denetim kurulular, Danmanlk irketleri, arac kurumlar ile kalknma ve yatrm
bankalar.
2) Seri: VIII, No: 35 sayl “Sermaye Piyasas Mevzuat erevesinde Gayrimenkul Deerleme Hizmeti Verecek irketler
le Bu irketlerin Kurulca Listeye Alnmalarna likin Esaslar Hakknda Tebli” hkmleri uyarnca sermaye piyasasnda
gayrimenkul deerleme faaliyeti ile yetkilendirilen gayrimenkul deerleme kurulular.
II- Yukarda belirtilen kurulularn, makine ve ekipmanlarn sermaye piyasas mevzuat kapsamndaki deerleme hizmetini
yerine getirebilmesi iin;
i- Kurul’un lisanslamaya ilikin dzenlemeleri erevesinde “Gayrimenkul Deerleme Lisans”, “Sermaye Piyasas
Faaliyetleri Dzey 3 Lisans” veya “Trev Aralar Lisans”ndan en az birine sahip olan ve
ii- niversitelerin 4 yllk makine mhendislii blmnden mezun olmu, en az bir kiiyi tam zamanl olarak istihdam
etmesi ve makine ve ekipmanlarn deerleme faaliyetlerinin bu kii(ler) tarafndan yerine getirilmesi zorunludur.
III- Konusu itibariyle hakknda zel ihtisas, bilgi ve tecrbeye sahip olunmas gerekli olan makine ve ekipmanlara ilikin
olarak yaplan deerleme faaliyetlerinde, deerleme almasn destekleyecek, deerleme raporunun doruluunu ve yeterliliini
artracak nitelikte, ilgili makine ve ekipman konusunda uzman kiilerden gr alnmas gerekmektedir. Sz konusu makine ve
ekipmann zel ihtisas gerektirip gerektirmediine ilikin karar ilgili gayrimenkul deerleme kuruluu, bamsz denetim kuruluu,
Danmanlk irketi, arac kurum veya kalknma ve yatrm bankas tarafndan verilir. Hazrlanan deerleme raporlarnda yer
verilen uzman grnn yeterlilii ve uygunluu deerlemeyi gerekletiren kii ile birlikte ilgili gayrimenkul deerleme kuruluu,
bamsz denetim kuruluu, Danmanlk irketi, arac kurum veya kalknma ve yatrm bankalarnn sorumluluundadr.
C) Maden Deerlemeye Yetkili Kurulular
Madenlere ilikin sermaye piyasas mevzuat kapsamndaki deerleme hizmeti yukarda (A) maddesinde saylan kurulular
tarafndan yerine getirilir. Ancak, anlan kurulular tarafndan yaplacak maden arama, maden kaynak ve maden rezerv tahmin
sonularnn raporlanmasnda, maden ruhsatnn deerlemesinde, maden kaynak ve maden rezervlerinin deerlemesinde, Ulusal
Maden Kaynak ve Rezerv Raporlama Komisyonu (UMREK) tarafndan yetkilendirilmi yetkin kiiler tarafndan UMREK
standartlar erevesinde hazrlanan raporlar esas alnmaldr.
D) zellikli Konulara likin Deerlemelerde Uzman Kullanm
Deerleme ilemlerinin bu Karar’da belirtilen kurulular ve lisansl personel tarafndan yaplmas gerekmekle birlikte,
hakknda zel ihtisas, bilgi ve tecrbeye sahip olunmas gerekli olan fikri mlkiyet haklar ve dier tm zel nitelikteki maddi ve
maddi olmayan varlklarn deerlemesinde uzman kiilerden gr alnmas zorunludur. Varln zel ihtisas, bilgi ve tecrbe
gerektirip gerektirmediine ilikin karar, ilgili bamsz denetim kuruluu, Danmanlk irketi, arac kurum veya kalknma ve
yatrm bankas tarafndan verilir. Hazrlanan deerleme raporlarnda yer verilen uzman grnn yeterlilii ve uygunluu
deerlemeyi gerekletiren kii ile birlikte ilgili kuruluun sorumluluundadr.
E) Yabanc lkelerdeki Deerlemeler Hakknda zel Hususlar
Sermaye piyasas mevzuat kapsamnda deerlemeye tabi tutulacak gayrimenkul dndaki varlklarn yurtdnda olmas
ve deerleme hizmetinin yurt d kii ve/veya kurululardan alnmas durumunda, yurt dndan hizmet alnacak kiiler ve/veya
kurulularn, Kurul’un belirledii kurulularn muadili niteliinde olup olmad bilgisi ile birlikte konuya ilikin olarak deerlemeyi
yaptran irket ve/veya sermaye piyasas kurumu tarafndan alnan ynetim kurulu karar hakknda bilginin ve deerleme
raporunda yer verilen deerlemeyi yapan kurulu ve/veya kiilerin eitim ve tecrbesi ile sahip olduu lisanslara ilikin yeterli
bilginin kamuya aklanmas zorunludur.
Kurul’un yurtdnda bulunan gayrimenkul dndaki varlklarn deerlemesinin, bu Karar ile belirlenen kurululardan biri
tarafndan yaplmasn veya yabanc bir kurulu tarafndan yaplan deerlemenin bu Karar ile belirlenen kurululardan biri
tarafndan onaylanmasn talep etme hakk sakldr.
F) Gayrimenkul Dndaki Varlklarn Deerlemesinde Uyulacak Genel Esaslar
1- Sermaye piyasas mevzuat kapsamnda yaplacak deerlemelerde, Kurul’un III.62-1 sayl “Sermaye Piyasasnda
Deerleme Standartlar Hakknda Tebli”i ve ilgili mevzuat hkmleri uygulanr.
2- Deerleme almasn talep eden mteri ile kurulu arasnda deerleme hizmeti szlemesi bulunmas zorunludur.
(lgili mevzuatta belirlenen hususlar yannda, szleme; deerlemesi gerekletirilecek varlk ile ilgili zet bilgileri, deerlemenin
amac ve konusunu, deerleme hizmetini gerekletirecek kadroyu, taraflarn sorumluluklarn ve tahmini deerleme hizmet
sresini iermelidir.)
3- Sermaye piyasas mevzuat kapsamnda deerleme hizmeti veren bamsz denetim kurulular, bamsz denetimini
stlendikleri mterilerine ayn dnemde deerleme hizmeti veremezler.
4- Deerleme almasn talep eden mteri ile deerleme yapacak kurulu arasnda dorudan veya dolayl olarak
sermaye veya ynetim ilikisi bulunmamaldr.
5- Deerleme faaliyetleri,
i) Bamsz denetim kurulular tarafndan Kurulun Seri: X, No: 22 sayl “Sermaye Piyasasnda Bamsz Denetim
Standartlar Hakknda Tebli”inde,
ii) Gayrimenkul deerleme kurulular tarafndan Kurulun Seri: VIII, No: 35 sayl “Sermaye Piyasas Mevzuat
erevesinde Gayrimenkul Deerleme Hizmeti Verecek irketler le Bu irketlerin Kurulca Listeye Alnmalarna likin Esaslar
Hakknda Tebli”inde,
yer alan bata bamszlk, tarafszlk, mesleki zen ve titizlik olmak zere etik ilkelere ve szkonusu dzenlemelerde yer
alan ilgili hkmler ve genel kabul grm uluslararas standartlara uygun olarak gerekletirilmelidir. Danmanlk irketleri, arac
kurumlar ile kalknma ve yatrm bankalar hakknda ise sz konusu hkmler kyasen uygulanr.
6- Deerleme raporlarnda asgari olarak, deerlemeyi gerekletiren kii ile birlikte gayrimenkul deerleme kuruluunda
sorumlu deerleme uzmannn, Danmanlk irketi’nde sorumlu ortan, bamsz denetim kuruluunda sorumlu ortak
badenetinin, arac kurum ile kalknma ve yatrm bankasnda ise ilgili birimin yneticisi veya genel mdr imzasnn bulunmas
zorunludur.
7- Deerleme yapacak kurulu ile mteri arasnda imzalanacak olan deerleme hizmeti szlemesinde veya deerleme
raporunda, deerlemenin sermaye piyasas mevzuat kapsam dnda hazrlandna ynelik ifadeler bulunmas durumunda,
anlan deerleme raporu sermaye piyasas mevzuatna tabi herhangi bir ilemde kullanlamaz. Sz konusu deerleme raporunun
sermaye piyasas mevzuatna tabi olan herhangi bir ilemde kullanlmas durumunda sermaye piyasas mevzuat uygulanr.
8- Deerleme iin hazrlanan alma katlar ve ilgili tm bilgi ve belgelerin kurulularn tabi olduklar ilgili
dzenlemelerdeki hkmler sakl kalmak zere dosyalanarak asgari 10 yl sreyle saklanmas zorunludur.
9- Deerleme yapacak kurulu ve kiilerin bu kararda belirtilen niteliklere sahip olduklarna ve bamszlk ilkelerine
uyduklarna dair beyanlarna, deerleme raporlarnn ekinde yer verilmesi zorunludur.
10- Kurul’un 17.07.2003 tarih ve 37/875 sayl Karar’na yaplan atflar ibu Karar’a yaplm saylr
Yer mleri