37.50 ye kadar çýkmýþtý .Önceki yazýlarýmý okudunuz mu bilmiyorum , benim endiþelenmemin sebebi bu deðildi .
Zamanlamanýz kötü olmuþ gerçekten . Ben dün akþamdan satýþ kararý almýþken bugün için , siz düþüþünü görmenize raðmen alým yapmýþsýnýz. Neyse saðlýk olsun . Haftaya bakarsýnýz artýk
Yatýrým stratejinizi çok net ifade etmiþsiniz. Gayet güzel bir strateji, temel analizde doðru hisse seçtiðiniz taktirde mutlaka baþarýlý sonuçlar verecektir. Ben ise biraz daha fazla sayýda hisse ile (genelde en az 4 en fazla 8 ) size benzer bir uzun vade ve al sat stratejisi uyguluyorum. Genelde iki temel hissem oluyor onlarýn aðýrlýðý toplamý pörtföyün yaklaþýk % 60' ý oluyor ve genelde iki hissenin kabaca 1/ 4 ünü trade ediyorum. Pörtföyün geri kalan % 40 lýk kýsmý ise biraz daha kýsa ve orta vadeli daha fazla trade etmeye yönelik hisseler oluyor. Bunlarda daha yüksek oranda al sat yapýyorum. Benim stratejinin sorunu pörtföye yeni eklenen hisseler hýzlý yükseliþ yaþadýðýnda çabuk elden çýkarma eðiliminde olmam. mesela geçen yýl 8.6 larda pörtföye eklediðim vertu önce 9.8 lerde bitirdim. Sonra tekrar 11.5 lerde pozisyon alýp 16.3 larda bitirdim ki, asýl yükseliþ ben sattýktan sonra oldu.
Vertu ya gelince, genel piyasanýn sancýsýsýnýn biraz düþüþ yönünde kullanýldýðýný düþünüyorum. hissenin temeli ne kadar iyi olursa olsun, örnek sayýn West by West de olduðu gibi yakýn geçmiþte hýzlý yükeliþ yaþamýþ bir hissede iseniz pozisyonunu kar ile kapatabilecek çok sayýda yatýrýmcý olduðu için hisse çok sert düþebilir. burada önemli olan bu satýþlarýn nasýl bir yatýrýmcý kitlesi tarafýndan karþýlanacaðý. kardaki pozisyonu kapatmak yatýrýmcýya her zaman zarardaki pozisyonu kapatmaktan kolay gelir bu bir gerçek.
Hissenin pd/ dd sinin ve F/ k sýnýn düþük olmasý hisse temeliyle ilgili birçok temel analizi baz alarak yatýrým yapan kiþiyi bu hisseye tekrar çekiyor. Fakat 2. çeyrekte bu F/k nýn bu kadar düþük kalmayacaðýný tahmin etmek lazým. Gerçi F/ k sý 4 e çýksa pahalýmý olacak vertu hayýr yine ucuz olacak, kýsacasý vertu gibi giriþim sermayelerinde F/k ya çok odaklanmamak lazým gibi.
West in de dile getirdiði gibi asýl beklenti var olan ortaklýklarýn halka arzý GOLÝVE diye bir yazýlým firmasýnda payý var vertunun ve bunun halka arz edilmesi planlanýyordu. Ama ses yok beni iþin burasý ilgilendiriyor. yeni halka arzlar ve ortaklýklar bu hisseyi yukarýya taþýyabilecek asýl dinamikler. Pandemi döneminde iyi yatýrýmlar yaptýlar, bunlarýn karþýlýðý iyi gelirse hisse de iyi olacaktýr.
Bu kez pörtföyün iki temel hissesinden birisi Vertu oldu, diðeri de Sarky zaten, geri kalanlarda (link, escom, glbmd, dmsas)
Geçen sene çok baþarýlý bir pörtföyüm vardý ama bu sene 4. aydan sonra iþler pek yolunda gitmiyor.![]()
Sn.Cover , çok uzun bir zaman önce ben de sizin gibi ana portföyümü 5-10 hisseden oluþturuyor , biraz kazanç görünce boþaltýyordumMesela kaðýt sonra artýþa devam ediyorsa , tekrar maliyetleniyordum .Fakat farkettim ki ; bu strateji beni savuruyor .Disiplinimi kaybetmiþim . 2 sinden gelen kazancý 4 ünden giden ile hesapladýðýmda sonuçta ya ayný seviyeye gelmiþim ya da zarara uðramýþým. Ve terkettim tabi , tek hisseye döndüm .Bazý seneler seçtiðim hissede randýman alamadýðým da oldu elbette .Ama büyük oranda baþarýlý olduðumu görüyorum.
Biliyorsunuz meþhur bir sepet vardýr ,ve piyasa uzmanlarý riskinizi daðýtýn derBen bir faydasýný görememiþtim hiç .Çünkü burasý Türkiye , ayný gün ya da ay bütün enstrümanlarýn kaybettiðine þahit olduk defalarca .Ekonomisinden siyasetine, sporundan saðlýðýna kadar herþeyde yanlýþ yönlendiriyorlar insanlarý bu ülkede .. Sermayesi bilmem kaç trilyonluk þirketler için projeksiyon çiziyorlar tv'lerde . Eee bilançoya bakýyorsun yerlerde ! Ne kazanacak da bana ne kazandýracak .. Gibi !
Vertu da size ve herkese bol kazançlar diliyorum . Seçeceðim kaðýt ile ilgili gidiþat ne gösterir bilinmez ama en azýndan % 20 nin bir gözü Vertu da olacak hep![]()
Bugün , Verusa larda yukarý yönlü bir hareket vardý.
Ýnþallah , saman alevi gibi kalmaz da , yarýn ve diðer günler devamý gelir.
West by west kardeþ , bugünkü hareketi nasýl yorumlamalýyýz.
Malum , hissenin son günlerdeki hareketleri hiç güven vermiyor.
Yükseliþler hep mal kilitleyip , sonra da aþaðýlara sürme þeklinde gerçekleþti.
Son düzenleme : By Akýl; 22-06-2021 saat: 20:43.
size hiç tahmin etmiyorum demiþtim ama dün 21.60 e deðdirdiler.Orasý benim caiýþmamda saðlam kale olarak gözüküyodu zaten , dolayýsýyle tespitim tam tuttu.Ama maalesef baska kagýda girdðim için deðerlendiremedim dün. Ancak bugün bereketlendik çok sükür.23.30 dan da verdim.Demek istediðim þu , bugünkü hareketi tamamen Verus un pesine takýlmasýndan ibaret ! Kendisinin caný
yoksa ve Verus kýpýrdarsa ,ben bugüne kadar onun peþine takýlmadýðýný görmüþ deðilim.Bunu unutmayýn , illaki takýlýr ! Verus da aslýnda aðýrkanlý bir kaðýttýr.
Sonuç, bizimki henüz yükseliþ trendinde deðil.Verusun da yarýn bu performansý tekrar edeceðini ummuyorum.
Bu hafta zannetmiyorum bir hareket , orijinal bir kap vs olmazsa biraz daha bekleyeceksiniz bence. Bu ne kadar sürer bilmek zor.Zaren öngörüm olsaydý sene ortasýnda deðiþtirmezdim onu ,begenmedim hususlarý önceki yazýlarýmda belirtmiþtim.Siz kaðýt ile alakalý hedef ,vade vs belirtmediniz hiç , dolayýsyle ben de kafamdakileri ölçülü paylaþabiliyorum.
Elbette sonucunda kendiniz karar vereceksiniz.
Yer Ýmleri