Originally Posted by
nebo58
Borsa ile hiç ilgim yok.
Sadece aileden kalma ISKUR hisselerin sahibiyim ve o nedenle de bu forumdayým.
1,5 yýl kadar önce banka hesabýmdaki bakiyenin aniden anormal yükselmesiyle yýllardýr kenarda duran ISKUR hisseleri dikkatimi çekti.
Kendi kendime "bu iþte bir iþ var, hayýrdýr inþallah" dedim.
Bu forumdaki herkesin de borsa uzmaný olduðunu düþünmüyorum.
Dolayýsýyla benim konumumda olup, önce heyecanlanýp, sonra ISKUR'daki derin sessizlik sonucu panikleyen dostlarla mantýk yürüterek ulaþtýðým bazý düþüncelerimi paylaþmak istiyorum.
ORTAKLIK YAPISI VE ISKUR
iþ Bankasýnýn sitesindeki güncel veriye göre ortaklýk yapýsý aþaðýdaki gibidir.
Merkezi Kayýt Kuruluþu verilerine göre, 31 Mart 2020 tarihi itibarýyla
• Ýþ Bankasý Munzam Sandýk Vakfý: %38,17
• Atatürk Hisseleri: %28,09
• Halka açýk pay: %33,74
Yine Ýþ Bankasý borsa platformuna göre ISKUR hisselerinin borsada iþlem gören, yani halka açýk sayýsý 750 adettir.
Herkesin bildiði gibi CHP denetimindeki ISKUR sayýsý da 604 adettir.
Toplam 2458 adet ISKUR hissesi olduðuna göre
CHP nin elindeki ISKUR hissesi 604 / 2458 = % 24,6
Halka açýk ISKUR hissesi 750 / 2458 = % 30,5
Demekki Ýþ Bankasýnýn ortaklýk yapýsý ISKUR hisseleri daðýlýmý ile doðru orantýlý deðildir.
Bu durumda sermayede payý olmasa da ISKUR hisselerinin daðýlýmý þöyledir.
Munzam Sandýk % 44,9
CHP % 24,6
Halka Açýk % 30,5
% 69,5 Munzam Sandýk ve CHP kontrolünde olduðuna göre Ana sözleþme deðiþikliðini istedikleri gibi yaparlar.
Bu konuda çýrpýnmaya, hakkýmýz yendi demeye gerek yok.
KOMPLO TEORÝSÝ
Gelelim kalan % 30,5 Kurucu Hisseye.
Bana göre burada 4 grup var.
1- Ýþ Bankasýnda iyi konumda veya yakýnlarý olup geleceðe yönelik beklentiler kulaðýna fýsýldanmýþ veya banka adýna hareket eden grup.
2- AKP hükümetinde olup, hükümetin hedefi ve Hükümet - Ýþ Bankasý diyaloglarýndan haberder olan grup.
3- Fýsýltýlarý duyup, gidiþat ve bankanýn teknik olarak yapmasý gerekenleri fark edip beklenti içine giren borsa uzmaný grup.
4- Çaylaklar (Bendeniz ve benim gibiler)
Ýlk üç grup çok tehlikeli. ( Borsa uzmaný olup samimi tavsiyelerde bulunan bazý arkadaþlarý tenzih ederek yazýyorum)
Ýleride büyük kazançlar saðlayacak bazý geliþmeleri kendi lehlerinde kullanmak amacýyla sizi yanýltabilirler.
Satma konusunda dikkatli olun.
SONUÇ
Bir hisse 1,5 yýlda 7.000 TL den 570.000 TL ye çýkmýþsa, bilmediðimiz bir sebep vardýr mutlaka.
Bu yükseliþ sadece RTE'nin aðzýndan çýkan sözlere baðlanamaz.
Ýþ Bankasýnýn karmaþýk ortaklýk yapýsýndan bahsediliyor.
Kurucu ve imtiyazlý hisselere verilen kar payýnýn yatýrýmcý için itici olduðundan ve bu olmazsa Ýþ Bankasýnýn deðer kazanacaðýndan bahsediliyor.
Ama zaten yapýlan ana sözleþme deðiþiklikleri ile imtiyazlý hisseler yok hükmünde.
Bankada iþler týkýrýnda. Banka hem güçleniyor hem kar daðýtýyor.
Ýmtiyazlý hisseler olmasa daha mý fazla karlý olacak? Ýmtiyazlý hisselere verilen 250.000 TL ne ki? Devede kulak.
Bu iþin çözümü Fetö-AKP kapýþmasý gibi CHP-Ýþ Bankasý -AKP kapýþmasýnda gizli sanki. Ya da anlaþmasýnda....
Anlaþsalar bile kendi içlerindeki çýkar gruplarý bizleri devre dýþý býrakmayý hedefleyecektir.
Çözüm öncesi ne kadar çok hisse satýlýrsa o kadar iyi.
Biz kimiz ki? 100- 200 hisse.
Kaybeden biz, kazanan onlar olacak olsun istemiyorsanýz dik durmamýz lazým.
Ýnternette bu forum kadar çok ISKUR konuþulan bir forum yok.
Onlar da buraya girip yazýlanlarý okumuyor mu sanýyorsunuz?
Bizim geçen zaman içinde nasýl umutsuzluða kapýlýp çýrpýndýðýmýzý görmüyorlar mý sanýyorsunuz?
Her umutsuz mesaj onlar için yeni bir umut.
Kemdimizi toplayalým.
Birbirimizle didiþmeyelim ve dik duralým.
Bu iþ er veya geç olacak.
Sabýrla bekleyelim.
Kiþisel düþüncemdir. Yatýrým tavsiyesi deðildir. O pozisyonda da deðilim zaten.
SON NOT
En baþta borsa ile ilgilenmiyorum dedim.
Ýlgilenmiyorum çünkü borsada birilerinin kazanmasý için birilerinin kaybetmesi gerekiyor.
Kaybeden birinin kaybýndan kazanç elde etmek de bir tür kumardýr.
Kumar haram mýdýr deðil midir bilemem.
Dini kalýp ve kurallarla yaþamayý sevmem. Kalbimin sesini dinlerim. Orada da Tanrý'nýn sesi var.
Ayasofya da namaz kýlmakla olmuyor bu iþler....
Ama ISKUR anamýzýn ak sütü gibi helaldir.
Gerisini bilmem.
Sevgiler, saygýlar.
Yer Ýmleri