Ya iþte haberimiz olmuyor ki, þans....
Bileydim 5940 liradan alýcý var 2500 den istediði kadar verirdim bugün.
SM-N950F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Eþeðe semer alýnýrken fikri deðil ölçüsü alýnýrmýþ. Benim veya kimsenin demesiyle hisse alýp satmayýnýz.
RALLÝ eskiden baba hisselerle baþlar sonra sanayi hisseleri onu takip ederdi.. en sonunda kýytýrýk hisselerle yarýþ tamamlanýrdý...
þimdi büyük teker küçük tekeri takip ediyor.devir deðiþti...
bu gün oluþan mum yukarý hareket için teyid niteliðinde bir geri adýmdý...
dow 1.25 artýda..dolar 5.78 üzerinde...bu soda için çifte vole demek...
aslýnda kapanýþa doðru kademelerin derinleþmesi bunun iþareti gibiydi..
inþ. yanýlmam..
Ben bir hisseyi beðendiðimde fazla tekniðine bakmam..Soda 7500 lü fiyatlarý gördüðünde t 10 bine gider diyenler 5930 düþmüþ yok 5880 e düþer hesaplarýný yapmam..Belki 5500 e de düþer,borsada þuraya kadar düþmez,ya da buraya kadar çýkar hesaplarý sadece birer tahmindir.Ben þayet orta vade yada uzun vade için bir hisseyi aldýðýmda %20 kadar düþüþleri normal karþýlarým.Tabi bazen bu düþüþler %3-ya da 5 te kalýr sonra yukarý çýkýþ baþlar..Bu hisseyi alýrken aþaðýsý için en çok 5.400 leri yukarýsý için 7 li rakamý hedefledim..Bu hesaba göre kar yüzdesi zarar yüzdesinden çok daha fazla..Bir de orta yada uzun vade için bir hisseyi aldýðýmda o hissenin 10 yýllýk toplam öz sermaye artýþýna ve 10 yýllýk hissenin toplam esas kar artýþýna bakarým..Soda da 10 yýllýk öz sermaye artýþý 2009/9 aylýk 532174849 iken 10 yýl sonra 5358745000 yani 10 kat bir artýþ olmuþ..Ayný þekilde esas faaliyet karý 2009/9 =56998605 iken 2019/9 aylýkta ise bu rakam 605980000e çýkmýþtýr..Bu sürede görüldüðü üzere esas faaliyet karýnda da 10 kattan bile fazla bir artýþ var..Böyle hisselerin fiyat artýþlarýn bakýldýðýnda 10 yýllýk bir sürede 10 kattan fazla bir getirisi olduðunu göreceksiniz..Bu hissede de 10 yýllýk grafiðine bakarsanýz 10 yýllýk sürede 10 katan daha fazla getiri saðladýðýný göreceksiniz..Þimdi böyle hisselerde günlük al satçý deðilseniz bir kaç basamak hesabýný yapmazsýnýz..Ha diyeceksiniz ki geçmiþ 10 yýlda 10 kat büyüyenbir þirket gelecek 10 yýlda da 10 kat büyür mü?Bunun üzerinde fikir yürütülebilir..
Yukarýda yazýmda bir hisseyi alýrken 10 yýllýk özsermaye artýþýna ve yine 10 yýllýk esas faaliyet kar artýþýna bakarým yazmýþtým..Soda da 10 yýllýk öz sermaye artýþý yine 10 yýllýk esas faaliyet kar artýþýný sizinle paylaþmýþtým.Her iki rakamýnda da 10 kat olduðunu yazmýþtým..Peki 10 yýlda öz sermayesi 10 kat esas faaliyet karý 10 kat artanbir þirketin bu sürede fiyatý kaç kat artar..Soda nýn 10 yýl önceki fiyatýna grafik üzerinde bakalým 03.12.2009 da fiyatý 0.350 krþ tu ..þimdi ise 5.9 tl..16.8 kat yani 10 yýl önce bu hisseye 35000 tl yatýrýp bekleyen birinin parasý bugünkü kapanýþa göre 593 bin tl olmuþtur..Rakamlar yalan söylemediðinden hesap net ortada..Hal böyle iken yok bugün %2 düþtü bilmem % 3 yükseldi hesaplarýný yapmak bilinçli bir yatýrýmcýnýn iþi deðildir..
Abi 10 yýl önce de ben 35 yaþýndaydým þimdi oldum 45.
Soda gibi bir x30 endeksine dahil sanayi þirketinde 10 yýlda iyi para kazanýlabilir doðrudur ama bizler alternatif maliyet denen olayýn peþindeyiz.
6.35 den 4 ay önce hisse alýp hala bekleyenler var daha maliyetlerine gelmemiþ ve fekat bu sürede enflasyon, baþka hissede olmamanýn getirdiði kayýplar gibi alternatif maliyetler ve kardan zararlar var.
Dolayýsýyla zaman sadece armutlarý olgunlaþtýrýr. Þunu hiçbir zaman unutmayýn dostlarým, oturduðu yerden yalnýzca tavuklar para kazanýr. Geçmiþe niyazi geleceðe mâzi, adolf hitler'e nâzi derler.
Endeskin bu rallisine katýlmayan þirketler endesk düþmeye baþlayýn ne yapacaklar acaba?
Yer Ýmleri