*iþ bankasý gm bali: (chp'nin iþ bankasý hisseleri) zannedildiði kadar orijinal bir durum deðil, bu tartýþmalar daha önce de yaþandý, biz iþimizle gücümüzle meþgulüz
*iþ bankasý gm bali: (chp'nin iþ bankasý hisseleri) zannedildiði kadar orijinal bir durum deðil, bu tartýþmalar daha önce de yaþandý, biz iþimizle gücümüzle meþgulüz
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
HÝSSELERÝN ORTA VE UZUN VADEDE YÜKSELMESÝNDE EN ETKÝLÝ RASYO ÖZ SERMAYE ARTIÞIDIR.BU RASYOYA HÝZMET ETMEYEN TÜM RASYOLAR ANLAMINI YÝTÝRÝR.çÜNKÜ ÞÝRKETLERÝN ASIL HEDEFÝ YAPTIKLARI TÜM FAALÝ YETLERLE KARLARINI ARTIRIP ÖZ SERMAYELERÝNÝ GÜÇLENDÝRMEKTÝR. ÞÝÞE CAM IN BORSADA ÝÞLEM GÖREN ÞÝRKETLERÝN 10 YILLIK ÖZ SERMAYE ARTIÞINA BAKTIÐIMIZDA EN BAÞARILI ÞÝRKET SODADIR.
Sayýn yetkili,þiþe cam þirketlerini birleþtirme kararýný alýp yeniden fiyat belirleme iþlemini þirketinize verdi..Fiyat belirlemede hangi temel analiz oranlarýný kullanacagýnýzý bilmiyorum.Ben borsada bir hisse alýrken en az 10 yýllýk geçmiþine bakýp öz sermaye artýþýný kýstas alýrým..Çünkü þunu biliyorum ki cirosu ne olursa olsun öz sermayelerini artýrmayan þirketler büyümezler..Þiþe cam gurubuna baktýðýmýzda 10 yýllýk öz sermaye artýþlarý þöyledir.
Þiþe cam- 2009/12=3710916594 --2019/12=19133185000
artýþ oraný %515
Trakya Cam-2009/12=1366833962--2019/12=6796543000
artýþ oraný %497
Anca Cam=2009/12=736860146-2019/12=2826011000
artýþ oraný=%383
Soda =2009/12=540997080--2019/12=5741864000
artýþ oraný=%1063
Tabloda görüldüðü gibi soda 10 yýlda diðer þirketlere göre öz sermayesini 2 kat daha fazla artýrdýðý görülüyor.Buna göre borsa yatýrýmcýsýný adil bir fiyat deðerlendirmesi ile magdur edilmemesini diliyorum.Saygýlarýmla..
Bu yazýyý PWC þirketininin yönetimine de yazdým..Burda birbirimizle didiþiceðimize bari bu birleþmeden bizi maðdur etmeyecek adil bir kararýn verilmesinde mücadele edelim..
Þiþe cam bu birleþme kararýný paylaþtýðýnda ertesi gün piyasa defter deðerlerini düþük bulduðu hisselere saldýrdý..Oysa 10 yýllýk verilere baktýðýmýzda içlerinde bu oraný en küçülecek hisse soda dýr.þu anda def deg 1.09 çarpaný ile iþlem gören soda nýn on yýllýk veriyi baz alýrsa 0.10 dur..Yani 1.09/%1063 öz sermaye büyümesi=0,10 dur.
Bu þiþe cam da 0.16 Trakya cam da 0.14 Ana cam da 0.28 dir..Bu hesaba göre geelcek 10 yýlda Soda diðerlerine göre %50 daha iskontoludur..Ayrýca yükselen dolar kuru da göz önünde bulundurulursa nereden bakarsak bakalým.Soda yatýrýmcýsý þiþe cam ýn potasýnda magdur ediliyor.
Twitter hesabým Borsa Analiz
borsatrendi.
aha yine geldi 10 u 10 ile çarpýp 10 yýlda 10 u bulan adam.
Pwc þirketine ben de ulaþtým bana þu cevabý verdiler:
---- Biz de sn. YATIRIMCIX beyin mali tablosunu ve tavsiye kararýný bekliyorduk, ama henüz elimize biþey ulaþmadý, gönderdim diyormuþ nereye ve hangi iletiþim aracýyla göndermiþ bilemiyoruz dediler.
Eþeðe semer alýnýrken fikri deðil ölçüsü alýnýrmýþ. Benim veya kimsenin demesiyle hisse alýp satmayýnýz.
Gelecek 10 yýl projeksiyonu iyi hoþda,
Özsermaye üzerinden gitmiþsin önemli olanda diyorsun trakyanýn þuan 0.73 pd dd inde iþlem görmesini napcaz.
Sen 10 yýla göre fiyatlana yapýn diyorsun daha trkaya cam þuan pd dd inde fiyatlanmýyor ,
Hepmi insanlar elinde lota pozisyona menfaate göre konuþur yazar,
Az biraz anacm trakyacam da deseydin ne var sanki,bir soda iyi diðerleri kötümü,
Soda en iyi en güzeli.
hisse.net kullanarak iPad aracýlýðýyla gönderildi
Son düzenleme : toibek; 19-02-2020 saat: 11:58.
Ben baþta þunu yazayým .Bilgiyle dalga geçen hiç bir insaný kaale almam.Zaten bu tür kiþileri hayat zaten cezalandýracaktýr.Hele borsa piyasasý onu daha aðýr cezalandýracaktýr..Borsada tüm uzmanlar bir þirketin hissesini almadan önce þirketin geçmiþ verilerini incelemeyi önerirler.Kimi 3 yýl kimi 5 yýl derse de þayet þirket piyasada eskiyse en makulu 10 yýldýr.Ben de bu yüzden bu grubun þirketleri için 10 yýlý baz aldým..10 yýllýk veriler geçmiþte kalsa da,geleceðe projeksiyon tutmada önemli rol oynarlar.Özetle 10 yýlllýk bir ortama daha saðlýklý sonuçlar verir.Siz isterseniz 3 yýl alýn..Tabi hýzlý büyüyen þirketlerde ya da yeniden canlanan þirketlerde bu sayý deðiþebilir.Ben genelde orta tempollü þirketlerdebu sayýyý anlamlý bulurum.Bu sayfada biri benim bu bilgileri pwc ye yazmakla küçümsemiþ.Yani pwc seni mi kaale alýr gibi ezikçe cümleler sarf etmiþ..Siz bir konuda bilginizi yazarsýnýz ya da hakkýnýzý ararsýnýz,diðeri kaale alýr ya da almaz onun bileceði þeydir..Birileri kimse beni kaale almaz diye hakkýný bile aramýyorsa bana göre ezik bir ruha sahiptir..Beni kaale almazlar diye hakkýný aramamak doðru deðildir.Tüm iyi analistler bir þirketin hissesini alýrken geçmiþteki büyüme oranlarýna bakýp bunu gelecekte sürdürüp sürdürmeyeceði hesaplarýný yapýp ona göre seçimini yaparlar.Ben Sodayý alýrken bu hesabý yaptým aldýðým tarih de kaçtan aldýðýmda bu sayfada paylaþþmýþtým.Alýþ maliyetim 5700-5940 aralýgýdýr..En az 4-5 yýl tutmayý hesaplamýþtým.Ama birleþme haberi gelince o gün Trakya Cam tavan yapmýþtý..Soda da 7110 dek çýkmýþtý..O gün 7020 den sattýðýmý yine bu topicte paylaþmýþtým..Geçen süreçte Soda 6280 e dek gerileyince tekrar aldýðýmý yine o gün bu sayfada paylaþmýþtým..Tabi o gün 6200e dek düþtü..Þurda sizinle rakamlarla demek istediðim Soda tüm þiþe cam grubu içinde en iyi þirketti.büyüme açýsýndan gelecekte en sinerjisi olan þirketti.Ama þiþe cam potasý bu büyümenin altýnda kalýr..Yine biri pwc yazmamýþým gibi dalga geçmiþ..Googleye pwc iletiþim yazýn çýkan kýsýmda yönetime yazabilirsiniz..Ha kaale alýrlar mý bilmiyorum.Adamlar kendi dallarýnda uzman..Ama Soda nýn hakkýný fiyatta yansýtýrlar mý onu bilmiyorum..Uzmanlýk ayrý þey,hak adalet ise daha ayrý þeydir..
Ben alýntý yapmayayým sen kendin dile getir önceki yazdýklarýný veya dön bir kere daha oku. 10 u 10 ile çarpýp 10 lu rakamlarý bulduðun günlerden hak arama moduna geçmiþsin.
Demek ki neymiþ çok iddalý olursan bugün dalga konusu olabiliyorsun buna kýzma.
Hak ara, ama pVc þirketine o yazdýklarýný göndermek komedi hakikaten. Buna da kýzma.
Eþeðe semer alýnýrken fikri deðil ölçüsü alýnýrmýþ. Benim veya kimsenin demesiyle hisse alýp satmayýnýz.
Ben hangi sirketin senedini alirsam,sirket borsada eskiyse maksimum gecmisini incelerim.Bu stille hic yanilmadim ve %90 hedefime ulastim.Ben hesabimi boyle yaparken hesapta olmayan bir durum gelisirse ,ona gore pozisyonumu alirim.Soda da bu hesaplari yaptigimda birlesmenin kokusu yoktu..O benim icin o yaptýðým 10 yýllýk veriler beklentisini kaybetti.Ben artýk bu gurupta kalacaksam Þiþe Cam bu birleþmeyle ne kazanýr,ne kaybeder hesabýný yaparým.Þirketlerin hisseleri orta ve uzun vadede er geç büyüme durumlarýna göre hisse fiyatlarý biçimlenir..5 yýllýk ya da 10 yýllýk Aselsan da hangi rasyonlarýn % lik büyüme oranýna bakarsan hissenin de bu oranda fiyatlandýðýný görürsün..Tabi üzerinde manipülasyon yapýlan hisseleri saymýyorum.Onlarda asansör gibi çýkar düþerler ve er geç layýk olduklarý seviyelere inerler..10 katlý hesaplara gelince orda verdiðim bilgi þudur..Bir þirket 10 yýlda 10 kat büyüyorsa borsa piyasasý da fiyatý ona göre deðerlendirir.Soda nýn 10 yýl önceki fiyatýna bakarsan geçen süre içinde o da bu orana göre borsa piyasasýnda deðerlenmiþtir.Bunlarý incelemden gelip bana çatmanýn bedelini bu biilgiyle borsada cezasýný çekeceðini düþünüyorum..Bu yüzden sana kýzmýyorum da..Zaten herkes yaptýðý yanlýþýn cezasýný bir þekilde ödeyeceðini düþünüyorum..Haklýlýk peþinde de deðilim.Ben o gün Sodayý aldýðýmda o hesaplarý yaparken birleþme hesabý ortada yoktu..Madem bu hesap çýktý.Ben de ona yeni hesaplar yaparým..Nitekim onlar ne yaparsa yapsýn ben bilgimle ona göre davranýr onlardan daha iyi kazanýrým.Nitekim 7020 den verip 6280 den yerine koymam ve bunu zamanýnda ayný o gün bu sayfada alýþve satýþý yazmam bunun göstergesidir..Sende iyi bir gözlemciysen bunlarý görür,uysaydýn sen de kazanýrdýn.Ama ne yazýk ki senin gibileri sadece insana çatmakla vakit öldürüyorlar.Bu nedenle sna bir sözcük daha harcamam...Ppwc ye yazmamý komedi görmen de tuhaflýðýný ele veriyor..Ben pwc den hangi temel kritlerleri kullanacaklarýný da öðrenmek istediðim bu kriterlerin fiyatý belirlemede yüzdelik oraný nedir diye..Çünkü biraz temel analiz kriterlerini bilen biri bu oranlar üzerinden beþ aþaðý beþ yukarý her þirketin fiyatýný bulur..Ýna yöntemini % kaç kullacaklar öz sermaye yöntemini %kaç kullanacaklar fiyat/kazanç kriterini % kaç kullanacaklar vb.. Bunlarý öðrenmek suç deðildir..komedilik de deðildir...
Son düzenleme : YATIRIMCI-X; 19-02-2020 saat: 15:34.
Yer Ýmleri