Ooooo.... Pilanço gelmiþ. Kotü gelmiþ, bune yav hiçbirþey iyi gitmiyor peþiktaþ kotü, bu kotü, þiþe kotü...
Kollamak lazým..
Eþeðe semer alýnýrken fikri deðil ölçüsü alýnýrmýþ. Benim veya kimsenin demesiyle hisse alýp satmayýnýz.
Beklentilerle uyumlu sonuçlar
Ø Soda Sanayii 3Ç19'da piyasa beklentisiyle uyumlu olarak 151mn TL net kar açýklamýþtýr. Net kar yýllýk ve çeyreksel olarak sýrasýyla %82 ve %60 daralmýþtýr.
Ø Soda Sanayii'nin gelirlerinin neredeyse tamamý döviz bazlý olup ayrýca döviz uzun pozisyonuna sahiptir. Bu sebeple TL'nin seyri þirketin operasyonel faaliyetleri ve operasyonel olmayan kalemleri için önemlidir. Net karýn yýllýk ve çeyreksel olarak düþüþünde TL etkisiyle daha düþük gerçekleþen operasyonel olmayan gelirler ve artan maliyetler etkili olmuþtur.
Ø Detaylara bakýldýðýnda, 3Ç18'e 97mn TL olan net diðer gelir 3Ç19'da 4mn TL net diðer gider olmuþtur. Þirket 3Ç19'de 0.4mn TL yatýrým faaliyetlerinden gelir (3Ç18'de 218mn TL) kaydetmiþtir. Ayrýca 3Ç19'de 96mn TL net finansal gider kaydetmiþtir. (3Ç18'de 206mn TL net finansal gelir).
Ø Þirket'in soda kimyasallar satýþ hacmi yýllýk olarak 2% düþüþle 570bin ton olurken, soda kimyasallarýnýn ortalama fiyatlarý ABD$ bazýnda yýllýk %8 artmýþtýr. Krom kimyasallarýn satýþ hacmi yýllýk %7 azalýrken ortalama krom kimyasallarýnýn satýþ fiyatý ABD$ bazýnda yýllýk %11 düþmüþtür. 3Ç19'da soda kimyasallarý, enerji ve diðer ürün satýþ gelirleri konsolide gelirlerin yaklaþýk %75'ini ve krom satýþlarý %25'ini oluþturmuþtur.
Ø Soda, 3Ç19'da yýllýk %29 ve çeyreksel %16 düþüþle 237mn TL FVAÖK kaydetmiþtir. 3Ç19'da FVAÖK marjý olan %22.9, doðal gaz tarife artýþlarýnýn etkisiyle yýllýk ve çeyreksel olarak sýrasýyla 11.9puan ve 3puan daralmýþtýr.
Nötr piyasa etkisi bekliyoruz
Ø Soda Sanayii'nin 3Ç19 sonuçlarý genel olarak beklentilerle uyumludur. Bu sebeple 3Ç19 sonuçlarýnýn hisse etkisini nötr olarak deðerlendiriyoruz.
Burada yazýlanlar kadar negatif bir durum yok... Zaten bu bilanço çoktan satýn alýnmýþtý burada olmamýzýn sebebi buydu, açýlýþta bir silkeleme bekliyorum, sonra yolumuz açýk artýk...
*iþ yatýrým, soda sanayii için tavsiyesini 7,8 tl hedef fiyatla 'al' olarak devam ettirdi
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
Halk Yatýrým
Soda Sanayii (SODA, Nötr): Soda Sanayi üçüncü çeyrekte 154 mn TL olan piyasa ortalama beklentisinin %2 altýnda, beklentimizin ise %13,9 üzerinde yýllýk bazda %81,5 düþüþle 151,3 mn TL net kar açýkladý. Tamamlanan yatýrýmlara iliþkin kaydedilen 58,2 mn TL’lik vergi teþviði net karý destekledi. Geçen yýl üçüncü çeyrekte kaydedilen 206,8 mn TL’lik net finansman gelirinin bu çeyrekte 96,5 mn TL net finansman giderine dönmesi ve geçen yýl ayný dönemde yatýrým faaliyetlerinden elde edilen 221,6 mn TL’lik gelirin aksine bu çeyrekte yatýrým faaliyetlerinden 2,4 mn TL’lik gider yazýlmasý net karda yýllýk bazda görülen düþüþün nedenleri arasýnda sýralanabilir. Net kar beklentilerin hafif altýnda kalsa da, beklentilerin hafif üzerinde gerçekleþen operasyonel kar nedeniyle sonuçlarýn hisse performansýna etkisini ‘nötr’ olarak deðerlendiriyoruz."
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
Ziraat Yatýrým
Soda Sanayii (SODA, Nötr): Þirket'in 3Ç2019'daki ana ortaklýk net dönem karý 151,3mn TL ile hem bizim beklentimiz olan 149mn TL, hem de piyasa beklentisi olan 147mn TL'ye yakýn gerçekleþmiþtir. Geçen yýlýn üçüncü çeyreðinde kurlardaki sert yükseliþin - Gelirlerin büyük kýsmý yabancý para cinsinden ve yüksek döviz fazlasý bulunmakta - önemli etkisiyle 818mn TL kar elde edilmiþti. Þirket'in satýþ gelirleri 3Ç2019'da 1.035mn TL gerçekleþerek yýllýk %8 oranýnda artýþ gösterirken, brüt kar 343,9mn TL ile bir önceki yýlýn ayný dönemine göre %21 oranýnda düþüþ göstermiþtir. Þirket'in 3Ç2019'daki net ve brüt kar marjý sýrasýyla %14,6 ve %33,2 olarak gerçekleþmiþtir. Geçen yýlýn ayný döneminde bu oranlar %85,4 ve %45,4 idi. Öte yandan, Þirket bu çeyrekte 2,4mn net yatýrým faaliyetlerinden gider ve 96,5mn TL net finansman gideri kaydetmiþtir. Þirket, geçen yýlýn üçüncü çeyreðinde 221,6mn TL yatýrým faaliyetlerinden net gelir ve 205,8mn TL net finansman geliri kaydetmiþti. Son olarak, üçüncü çeyrek kar rakamý sonrasýnda Þirket'in yýlýn ilk 9 ayýndaki ana ortaklýk net dönem karý yýllýk %45 oranýnda azalarak 812,3mn TL olarak gerçekleþmiþtir.
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
*vakýf yatýrým, soda sanayi için 9,08 tl hedef fiyatýný ve 'al' önerisini sürdürdü
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
*ak yatýrým, soda sanayi için 7,20 tl hedef fiyatýný ve 'nötr' tavsiyesini korudu
Burada yazdýklarýmýn hiçbiri yatýrým tavsiyesi deðildir, kendi düþüncelerimdir.
Yer Ýmleri