irketin 3.eyrek kar rakamnn dk gelmesindeki en nemli etkilerden biri bu eyrekte dviz kurlarnn hem ortalama hemde dnem sonu kapan 2.eyree gre daha dk seviyelerde gereklemi olmas ve son dnemde artan finansal borlar iin denen faiz giderlerinden kaynaklanyor. Ayrca krom kimyasallarnda yaanan dolar bazl fiyat ve sat miktarndaki d karlln dmesinde nemli bir unsur. 2018 3.eyrekte dolar kuru 2.eyree gre yaklak 1,5 TL artm bunun sonucu nemli bir ksm kur fark kazancndan kaynaklanan 818 milyon gibi rekor bir kar aklamt bu sebeple 2018/3.eyrek ile kyaslamak yanl olur. Dviz kurlar yl sonuna kadar mevcut seviyeler korunursa son eyrekte kur fark kazanc oluacandan 3.eyree gre daha yksek bir kar aklamas muhtemeldir tabi yl sonu dviz kuru kapan dnem kar asndan olduka nemli nk irketin ciddi dviz pozisyon fazlas bulunuyor.
20019/3.eyrek ile 2018/3.eyree gre karlatrmal baz veriler
Soda kimyasallarnda usd bazl ortalama fiyatlarda %8 art, sat hacminde %2 d
Krom kimyasallarnda usd bazl birim fiyatlarda %11 d, sat hacminde %7 d
Elektrik sat fiyatlarnda ortalama brim (kWh) %28 art, sat hacminde 1% d
Oxyvit tesisinde gelirlerde %8 art
Cam elyaf 50 milyon TL gelir
Aslnda ok basit matematik. geen sene kur yksek ve ayn eyrekte kur dk. Madem yle geen sene son eyrek kur kapan bu seneki uandaki kur? ( Ayrca geen seneki 3 ve 4 eyrein ortalamasn bu seneki ortalama ile de takip etmeli hesap iin) tabi son eyrek bu yl sadece bir kez doalgaz zamm var yanl varsa hatrlatn fakat 3 eyrek bilancosunda epey bir zam yaplmt diye hatrlyorum notlarima baktmda, ha birde bu yl son eyrek ilave elektrik zamm var.
Ta ikinci eyrek aklandnda yazmtm olacaklar dier bist irketlerini nc eyrekte uzmezler diye ve nitekim yle de oldu.
Son eyrek MB nin kur tahminin seviyesinde ya da tahminin son eyrek 3 eyrek ile arasnda kapanrsa ou bist irketi diyeyim Elele kolkola gle oynaya olur. ( Eer diyeyim; kur kapan geen sene iki eyrek ortalamasnn altnda olursa bir dnn dviz fazlas irketleri ☹️, eer MB na yakn veya bu ortalamalarin arasnda MB ile bunu dnn 🤔🤗 , eer ort ve MB zerinde olursa kur tahminin 🤫 😁 diye dusunuyorum). Tabi ou irketin dviz varlklarn imdilik arttrdn gzlemledim.
Burada en etkili olan ise bu sene 3 eyrekte yaplan zamlar yani irketlerin maliyet yknn artmas. Bu da enerjiyi yaratan irketler ve devlet iin pozitif katkdr. Olmal da zaten. Artan kur karlklar enerjininde ayakta durabilmesi ve bu dongunun devami iin gerekli olandr. Yukarda bir arkada sormu banka borcu yksek faiz cart curt diye onu da dier paragrafta fndk zekamla yorumluyim tabi tavsiyesiz, yatrm tavsiyesi olmadan.
Bu bilanolar kapandnda Eyll sonu idi ve o srete faiz oranlar ne idi? Biz bu rakamlar uana gre yorumlarsak yaniliriz. Aradan bir ay gemi ka faiz indirimi olmus.
Ayrca ekonominin kalb bankalardir srekli piyasalara kan( para) pompalar , beyinden komutu alr dier organlara datr. Kalbi yoramazsiniz, yorarsaniz dier organlar doru almaz. Sonuta ou irketin alt bankas var, her trl birbirini dnmek zorunda sistem. Birey olarak bakarsanz sisteme teye atilirsiniz ama btn olarak dnmek gerek sistemi. Al glm ver glm olmak zorunda. Ki bankalar ayakta tutmak iin ve bu kadar ykselmi herey yatrm yapacaksn mecbursan almaya, almak zorundasindir paray. Oysaki bu alnan paralarn vadeleri ksa vadeli de uzun vadeli de deil, fakat baktmda faizlerin son eyrekte dahada indii ve bu borclarinda uzun vadeye aktaricagidir. nk 3 eyrek bankalar iinde durgunluktan, kurdan ve piyasa faktrlerinden kt olduudur. Bu kotulugu absorbe etmeleri iin bankalar yani kalbi dusunmek zorundayz. Son eyrekte bu faizler ile uzun vadeli borclarda art ksasa azal olasdr. Ben olsam byle yapardm ama ben ben deilim. Bo konuup yine bo yaptysam kusura bakmayn. Ytd.
"Yaam kendini tecrube edemeyecegin kadar ksa ise bakalarnn tecrbelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdklarm sylediklerim ve dncelerim yatrm tavsiyesi deildir.
Aslnda forumlarda teknikciler hedef vermez en azndan drst olanlar sadece rakamlarn olasln izgilerine yanstr ve balk tutmay ogretiyorsada on numara, o iyi insan. Temelcilerde gelen bilano ile yorumlar tabi gerekten irketi taniyorsa gemi ve gelecee dair k tutar, balik tutmayida ogretiyorsa on numara. Birde benim gibi tipler var 6 yandan beri almad i kalmam tipler. Ne olduu ya da ne syledii belli olmayan dnmeye zorlayan tipler. Dnmeye zorlanin dnn ki doruyu kendiniz bulun, bakasndan medet ummayin ki. ou insanmzn aresizliinin sebebi bakalarndan medet ummaktir. Kendinizi yetitirin, burada geirdiiniz 3 vaktin 1 vaktini okumaya ayirsaniz zaten grrsnz hereyi. Sayglar hepinize. Okuma tavsiyesi.
"Yaam kendini tecrube edemeyecegin kadar ksa ise bakalarnn tecrbelerini deneyebilecegin kadar uzun" Yazdklarm sylediklerim ve dncelerim yatrm tavsiyesi deildir.
sodadaki son aylk blanoda ok pheli durumlar var.bu kadar ok miktarda hissenin kk yatrmcya dalmas irket ynetimini ve irket hissesinden rant salyanlar rahatsz etti.bilanoda makyajlama ve oyunlarla kar rakam dk brakld diye dnrm. burada ama kk yatrmcya umutsuzlk vererek mallarn ellerinden almak.son eyrekte bu oyuna devam edeceklerine ve hatta kar deerini kastl olarak yine dreceklerine inanyorum.fiyat 5 tl altna ekerek ky y dkecekler.birileri kaybetmeden para babalar kazanamaz.ksaca soda hissesinde AV balamtr.nce 5 tl altna sonra 4 tl altna .... drp mal toplayacaklar.ie alabildii kadar mal toplayacak. nasl olsa hikayesi var.4 yl sonra amerikadaki yatrmla hisse bu gnk fiyatnn 2-3 katna knca bylece ie katve kat para kazanacak. kapitalist dzenin kurallar acmaszca iletilecek diya dnyorum.
sesli dndm bunlar ahsi dncelerim. belkide yanlyorum.
yatrm tavsiyesi deildir.
Yer mleri