Originally Posted by
Oralet_Osman
Sn Tarila,
Elbette Soda ve Þiþe grubu iyi þirketler, subjektif yorumlardan ziyade hepsinin finansal tablolarý ortada, gittikçe büyüyorlar.
Ama geçmiþe bakýp geleceðe dair ön görülerde bulunmak borsada her zaman iþe yaramýyor. Soda'nýn kapasite kullaným oraný nerdeyse %100. Bunu aþmak için Abd de yeni yatýrým yapýyor, en erken bildiðim kadarýyla 3-4 yýl sonra faaliyete geçecek.
Dolarýn artmasýndan da son yýllarda müthiþ kur farký gelirleri yazdý, artýk o da yok o kadar. Hem zaten Akp baþa geldiði 2002 Kasým ayýndan 2012 ye kadar Dolar/TL kuru ayný kalmýþ. Dolayýsýyla grafiklere dolar bazlý bakmak bile yanýltýcý bana göre.
10 yýl boyunca dolar kuru ayný kalýyor ama TL olarak enflasyondan ve/veya satýþ hacimlerini artýrmaktan dolayý büyüyen net karlar dolar bazlý artmýþ görünüyor.
Geçmiþ bir tarihte falan hisse x liraydý þimdi 10x fiyattý olayýna girersek o zaman geçmiþte x þimdi 30x olan hisseyi bulup onu alalým. Hem þirketi araþtýrýyorum, finansallarýna bakýp inceledim deyip hem de geçmiþten bugüne 10 kat arttýysa ilerde de 10 kat artar demek saçmadýr, yanlýþtýr. Umarým 50 kat artar ama yýkama yaðlama bazlý yazýlar komik kaçýyor.
Soda gibi 5 yýlda 10 yýlda kaç kat getiren bir sürü þirket var, onlarý neden övmüyorlar bu vatandaþlar da belli sürelerle Soda sayfasýna gelip ahkam kesiyorlar ilginç.
%80 kredi,,%20 özkaynak dedi þirket,,,hissenin frene basmasýndaki en büyük neden bence bu,,ama yatýrým biter,kar a yansýmasý olur,o zaman ancak kimse tutamaz,bunu fiyatlamasý da bence 1.5-2 yýl sonra olur gibime geliyor.
YORUMLAR TAVSÝYE NÝTELÝÐÝ TAÞIMAYIP YATIRIM DANIÞMANLIÐI KAPSAMINDA DEÐÝLDÝR. YATIRIMCI PROFÝLÝNÝZE UYMAYABÝLÝR.
Yer Ýmleri