Sayýn dr. kademe,
Öncelikle bu YKSLN sayfasýna yazmaya baþladýðýnýz ilk günden beri sizi takip ediyorum. Bazen yanýtlar vermeye çalýþýyorum. Bu son yazdýklarýnýza fazlasýyla katýlýyorum. Genç ve dinamik, ayný zamanda dürüst ve karizmatik bir CEO'su olan BÝST'e yeni girmiþ, fakat 40 yýlý aþkýn süredir Demir-Çelik iþinde olan, bir çok ekonomik krizi baþarýlý ekonomi yönetimi sayesinde atlatmýþ ve bugünlere dimdik ayakta gelmiþ bir þirket var önümüzde. Hisse fiyatlarý 1 ay öncesinde 6.40 altýnda gezinirken naçizane yorumlarda bulunmuþtuk. O yorumlarýmýzda da yine þu anda olduðu gibi hissenin geleceðinin parlak olduðunu yazmýþtýk. Þimdi yeni bir yorum deðil ama, çift haneleri göreceði beklentinizin sonuna kadar arkasýndayým. Kaleminize saðlýk.
Sevgili ortaklarým merhaba,
Geçen hafta tanýþtým bu þirketle. Geleceðini, yaptýðým deðerlendirmeler sonucu çok iyi gördüm. Umarým yanýlmam yanýlmayýz.
Sevgiler...
Forum eski kullanýcý adým:"ufukss"
Sn.Dr.Kademe çok ýsrar etti ben de Yükselenci oldum.Ýþin þakasý tabii.Beni ortak olmaya ikna eden þey karþýlaþtýrmalý analiz oldu.Size de tavsiyem sektörleri farklý da olsa son dönemlerde halka arz olan aþaðýdaki þirketleri Yükselen Çelik ile mukayese etmeniz.Yükselenin bu tabloda nerede olduðu ve nerede olmasý gerektiði ile ilgili az çok fikir sahibi olabilirsiniz.
Karþýlaþtýrma yapýlan þirketler : Naturel Enerji,Smartiks Yazýlým,Papilon Savunma
Karþýlaþtýrma kriterleri : Sermayeleri,2018 ve 2019 yýllarý mali tablolarý,Piyasa Deðerleri,Halka arz tarihleri,Halka arz fiyatlarý,Güncel Fiyatlarý,Halka arzdan bugüne kadar ki yüzdesel getiri
Bol kazançlar
çarþamba günü beklediðimi yazdýðým haberlerden 3 ü ile ilgili bilgi perþembe günü gelen kap haberinde mevcut. nedir bunlar?
1 nolu beklentim 2 yeni ürün takým çelik piyasaya sürüldü (hala anlaþma haberini bekliyoruz, henüz yok)
2 nolu beklentim ihracat anlaþmasý 2020 4.çeyrek yani yaklaþýk 9 ay sonra baþlayacak (çok olumlu ve zamanýný artýk biliyoruz),
3 nolu beklentim yerli otomobili sektör geniþlemesi olarak aslýnda çýtlatmýþlar ( büyük ihtimalle olacak ve olursa ki anlaþma büyüklüðü bizi ilgilendirecek ama duyumu bile heyecan verici),
4 nolu beklentim henüz hiçbir bilgi yok, ama geldiðinde etkisi olur
5 nolu beklentim makine alýmlarý yapýldý/yapýlýyor, kýsa vadede tamamlanacak þeklinde bildirilmiþ (yani doðru yoldayýz, yükselen çelikte 10 yýlda bir yeni makineye ihtiyaç oluyor ve yeni kesme biçimleme makinesinin maliyeti yaklaþýk 20 milyon tl)
6 nolu beklentim zaten bir aya kalmaz iyi gelecek.
Daha önce merak ettiðim ancak bulamadýðým bazý bilgiler þunlaröðrenmek iyi oldu)
-9 aylýk bilançoya göre geçen seneye kýyasla karbon çeliði%45 ten 22 ye düþerken, alaþýmlý çelik %24 ten 42 ye, takým çelikse %29 dan 35 e yükselmiþ. (karbon çeliði diðerleri arasýnda en ucuzu) (s.17)
-müþteri iade oraný %0,7 den %0,1 e düþmüþ olmasý olumlu (s.25)
-henüz kullanýlmayan 260 milyon banka kredisi alma gücünün olmasý (s.36)
Bu sunum çok iyi olmuþ, benim yaklaþýk bir ayda çok farklý yerlerden edindiðim bilgiler tek pakette sunulmuþ, yalnýz bazý noktalar eksik kalmýþ, tamamlayalým,
1-ege bölgesine alacaklarý metalurji mühendisi,
2-aile içi anayasa ve þirket iç tüzüðünün þirket ve iþ devamlýlýðý koruyacak biçimde olmasý (eþine ender rastlanýr bir özellik)
3-volkswagen fabrikasýný sektör geniþlemesine eklememesi
4-gelecekte (yaklaþýk 2025, neden? cironun 1 milyara çýkarýlmasý sonrasý yaklaþýk yýllýk kar 200 milyon ile 3 yýla yani toplamda 100 milyon dolar=bugün 600 milyon türk lirasýna maliyetlenilecek olan takým çelik üretecek fýrýn VOD degazör fýrýný) VOD degazör lü fabrikanýn kurma fikrine sahip olunup olunmadýðý (röportajlarýnda ben bu fabrikayý kesinlikle kuracaðým diyen bir ceo muz var, zaten kurulursa yeni egeen??, 500 dolar-3000 euro alaþýmlý-takým çelik alýþ satýþ makasý 50 dolar-3000 euro ya çýkacak)
5- ton baþýna vasýflý çeliklerin kaç dolara satýldýðý bilgisi ki bizi deðerimizi arttýran esas nedendir.
Yazdýklarým hem kendime hem de diðer yatýrýmcýlara notlarým olup yatýrým tavsiyesi yerine bilgi vermek amaçlýdýr. Yazdýklarýmý beðendiðinizi umuyorum. Ýlk defa bir filmin sonunu görmek istiyorum...
Son düzenleme : dr.kademe; 26-01-2020 saat: 00:23.
27 Ocak 2020
Oyak Yatýrým Menkul Deðerler, vasýflý çelik distribütörü ve servis merkezi olarak da faaliyet gösteren Yükselen Çelik'e (YKSLN) bir þirket ziyareti gerçekleþtirdi.
Þirket yönetimi ile yapýlan görüþmede iþ modeli, 2019 yýlý 4. çeyrek sonuçlarý ve 2020 beklentileri, son olarak da temettü politikasý ele alýndý.
Oyak Yatýrým tarafýndan yazýlý olarak yapýlan açýklama þöyle:
%14 pazar payý ile pazar lideri konumunda olan Yükselen Çelik, soðuk iþ takým çeliði, sýcak iþ takým çeliði, plastik kalýp çeliði, diðer takým çelikleri, alaþýmlý çelik, islah çeliði, sementasyon çeliði, karbon çeliði ve benzeri diðer vasýflý çelik gruplarýnda faaliyet göstermektedir. Þirketin toplam satýþlarýnýn %70'lik kýsmý kendi geliþtirdiði marka ürünlerinin satýþlarýndan oluþmaktadýr. Kalan kýsým ise vasýflý çelik distribütörlüðü ve servis merkezi olarak faaliyet gösterdiði operasyonlarýndan kaynaklanmaktadýr. Renault, Tofaþ, Otokar, Karsan and Týrsan þirketin dikkat çeken müþterilerinden bazýlarýdýr. Yükselen Çelik yönetimi, orta ve uzun vadede katma deðerli, dayanýklý ve yüksek mar marjýna sahip olan takým ve alaþýmlý çeliklerin toplam satýþlarýn içindeki payýný artýrmayý hedeflemektedir. Þirket yönetimi, hem 2020 ve hem 2021 yýllarý için takým çeliði kapasitesini %350 artýrmayý hedeflemektedir.
Ticari alacak riski bulunmuyor
Þirket yönetimi, nakit akýþýný koruma yönünden oldukça istekli bir konumda. Bu nedenle ticari alacak riski taþýmak istemiyor ve tüm alacaklarýný Euler Hermes Sigorta ve 9 banka ile yaptýðý Doðrudan Borçlandýrma Sistemi (DBS) sayesinde garanti altýna almýþtýr. Hatýrlatmak gerekirse Yükselen Çelik, son 2 yýlda tahsilat sorunu yaþamamýþtýr.
4Ç19 ve 2020 projeksiyonlarý büyümenin devam edeceðini gösteriyor
Yükselen Çelik'in 4Ç19'da 50mnTL satýþ geliri (yýllýk bazda %102, çeyreklik bazda %25 artýþ), 10.5mnTL FAVÖK (yýllýk bazda %13, çeyreklik bazda %53 artýþ) ve 11mnTL net kar (yýllýk bazda %2, çeyreklik bazda %292 artýþ) açýklamasýný bekliyoruz. Önümüzdeki sene, yüksek kar marjýna sahip olan takým ve alaþýmlý çeliklerin satýþ hacminde yaþanabilecek ciddi bir artýþ neticesinde þirketin 230mnTL satýþ geliri (yýllýk bazda %39 artýþ), 51mnTL FAVÖK (yýllýk bazda %51 artýþ) ve 45mnTL (yýllýk bazda %87 artýþ) net kar kaydetmesini bekiyoruz.
Son çeyrek finansallarý ile net nakit pozisyonunda olmasý bekleniyor. 9M19 finansallarýna göre, Yükselen Çelik'in 70mnTL net borç pozisyonu bulunuyor. Bu rakam 2.2x net borç/FAVÖK rasyosuna iþaret ediyor. Ancak 4Ç19 ile birlikte i) 65mnTL tutarýndaki net halka arz geliri ve ii) Tuzla'da atýl konumda bulunan fabrika binasý ve arsa satýþýndan elde edilen 33.4mnTL tutarýndaki gelir sayesinde (ekspertiz deðerinin %22 üzerinde bir satýþ) þirketin net nakit pozisyonuna geçmesini bekliyoruz. Þirket yönetimi, 2020 yýlýnda net nakit pozisyonunu baþabaþ noktasýnda kapatmayý hedefliyor.
Nakit ya da pay biçiminde temettü daðýtabilir
Yükselen Çelik geçtiðimiz günlerde temettü politikasýný açýkladý ve þirket yönetimi 2020 finansallarýndan itibaren, daðýtýlabilir kârýn minimum %30'luk tutarýný nakit temettü þeklinde daðýtmayý hedeflediðini bildirdi. 2020 yýlýnda ise þirket, iþletme sermayesini korumak için nakit temettü daðýtmak yerine, pay biçiminde (bedelsiz) temettü daðýtmayý tercih edebilir."
Yer Ýmleri