Amerikalý arkadaþlarla konuþuyorum her yaþtan. Hepsinin aðzýnda ayný kelime "bu sefer baþka". Bu virüs iþinden inanýlmaz týrsýyor millet. Yani dedikleri þu, bugüne kadar dünyada bir çok salgýna þahit olduk ama hiçbiri bu kadar korku uyandýrmadý bizde. Millet Çin restoranlarýna gitmeyi býrakýyor. Çin restoraný deyince hafife almayýn, bizde ki dönerciler gibi her yerde varlar çoðu bölgede. Bu iþin sonunda 100/200 milyon aþýyý kim Çin e satacak acaba? Yoksa Çin bu iþin üstesinden gelebilecek mi? Abd iç piyasasýný soracak olursanýz bu iþten etkilenmemesi mümkün deðil. Eðer bu þekilde birkaç ay sürsün bu olay, ekonomik olarak birçok ülke mahvolur.
Bu karmaþýk ve korku dolu ortamýn oluþmasýnda birkaç etken daha olduðunu düþünüyorum. Bunlardan biri nesil farký. Bu nesil öyle filmler izliyorki þimdiden burada acaba "açlýk oyunlarý" mý baþlayacak diyenleri görüyorum. Birde teknoloji farký. Ýletiþim o kadar hýzlý ve güncel ki herkes her þeyden haberdar olabiliyor. Hem de medya nasýl isterse o þekilde. Þu anda medya karmaþa istiyor gibi görünüyor ve bu da toplumda karþýlýðýný fazlasýyla bulmuþ durumda burada.
Kendimce bir çýkarýmda bulunacak olursam, herhalde an az 50 farklý milletten insan tanýmýþ vakit geçirmiþimdir. Amerikan halký kadar korkak, yönlendirilmeye çok açýk, vesveseci ve dedikoducu (evet bizden bile

) bir millete daha rastlamadým.
Yer Ýmleri