Originally Posted by
subcomponent
virüs vakalarý görülmeye baðlanýrsa bize duyurulur mu: tahminim "saðlýk bakanlýðý" saklayabildiði kadar saklamak ister. (bunun ne faydasý var ki? ama adamlar her iþte böyleler, deprem oluyor o dakika "kayýp yok" diyor adamlar, canlý yayýnda sanki tek tek gezdi baktý! çok deðiþik bir kafalarý var.) Bunu yapacaklarsa yöntemi nedir: testleri tek laboratuvarda yaparlar, onlara da yayýn yasaðý koyarlar. (þu anda kim test yapýyor bilen var mý?)
duyurulmak istenmezse ne kadar saklanabilir: her ne kadar merkezi otorite baský kurmak istese de düþünsenize bu insanlar (Allah korusun) kendilerine + test sonucu gelince birden bire aklý melekelerini filan yitirmiyor ya da komaya girmiyor ki. kendisi bile ben þu an hastanedeyim ve + geldi sonucum diye o dakika paylaþýr. sizce paylaþmaz mý? o paylaþmasa yaþlý vs. olsa oðlu kýzý paylaþýr. hastanelerde (hadi kadrolu memurlarý korkuturlar da onlar paylaþmaz diyelim), dünya kadar sözleþmeli personel, þirket elemaný, ilaç reprezantý binlerce baþka kiþi çalýþýyor/bulunuyor illa ki duyurulur ve paylaþýlýr. elbette bu devletin þeffaf olmamasý sebebiyle suistimal edilir. dezenformasyon olur. kime inanacaðýmýzý þaþýrýrýz. kaos olur. zaten benim korkum bu.
halký bilgilendirme anlaminda doktorlara ne kadar güvenebiliriz: ben týp doktoru deðilim. benim de çok doktor eleþtirdiðim olmuþtur. ama genel olarak þöyle düþünüyorum:
1) bizim genel anlamda ekipman, doktor, personel sýkýntýmýz yok. (yani, dünya ortalamasýndan daha kötü deðiliz hatta bazý yönlerden epey iyiyiz)
bir salgýn olursa dünyada hiç bir ülke bununla "medikal olarak" baþa çýkamaz. ABD de olsa çýkamaz Japonya da olsa çýkamaz. Salgýnla ancak merkezi otorite, izolasyon, karantina, gerekirse ordu ile baþa çýkýlýr. Bizim saðlýk sistemimizin sýkýntýsý doktorlarda deðil. Otoritede.
otorite diyebilir ki: hastalýk olduðunu saklayacaksýnýz. benim görüþüm 10 doktordan 3'ü saklar bilemediniz 5'i saklar ama en az yarýsý saklamaz. belki açýk açýk kendi adýyla paylaþmaz ama illa paylaþýr ve bir yerden patlar oradan da çorap söküðü gibi gider. ben buna inanýyorum.
keþke þeffaf olunacaðýna inanabilsek de hiç böyle teoriler üretmesek...
2) burada da zaten sýk sýk bahsedildi. sýkýntýlý olduðumuz bir konu: yoðun bakýmlarda yer yok.
Yer Ýmleri