burda bir grup kendini zeki zanneden kadro var ama çok komiksiniz çocuklar.
az sabredin
burda bir grup kendini zeki zanneden kadro var ama çok komiksiniz çocuklar.
az sabredin
TİM Başkanı: Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor
Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mustafa Gültepe Bloomberg HT yayınında ihracat gündemine ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Kurun enflasyon oranında artması gerektiğini ifade eden Gültepe, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) da Eximbank'a acilen fonlama sağlaması gerektiğini belirtti.
Türkiye son 2-3 yılda üretim ve ihracat alanında iyi bir mesafe kaydetti. Rekabetçiliğimizi koruyabilmemiz için girdi maliyetlerini kontrol altına almak gerekiyor.
Enflasyon dikkate alındığında kurun bu seviyelerde olmaması gerekiyor. Kurun enflasyon oranında artması gerekiyor. Kurun üreticilere destek çıkması gerekiyor.
Aylık enflasyon yüzde 2 ise kurun da o seviyede artması gerekiyor. Hazırgiyim sektöründen biri olarak şunu söyleyeyim, Türkiye'de birçok yatırım yapıldı. Çarkların dönmesi lazım, dünyaya satış yapmamız gerekiyor.
https://www.bloomberght.com/tim-bask...k-oldu-2318884
"Merkez Bankası Başkanı Kavcıoğlu, enflasyonun hissedilir biçimde gerilemeye başladığını ifade etti. MB'nin rezervinin bugün itibarıyla 125 milyar dolar olduğunu açıklayan Kavcıoğlu, "Dünyada 2022 yılının başından beri rezervi artan tek merkez bankası Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası" dedi."https://www.trthaber.com/m/haber/ekonomi/kavcioglu-2022de-rezervi-artan-tek-merkez-bankasi-tcmb-728788.html
Ben bu haberi tersinden okuyorum ! sn. Kavcıoğlu'nun ani TRT söyleşisi bende "bayram değil seyran değil" algısı yarattı
bir arkadaş özelden sormuş o konuyu burada kısa bir değerlendirmek isterim.
bu fon USDTRF kodu ile işlem görüyor. piyasada işlem gören şekli ile bir fiyat oluşumu oluyor.
bir de USDTRI kodu ile işlem görmeyen ve fonun net aktif değerini gösteren yani asli değerini gösteren bir kotasyon var.
usdtrf'nin değeri aslında usdtri olmalı. ama piyasadaki oynaklık nedeniyle çoğu zaman net aktif değerinden epey uzaklaşıyor. Bu da fonu alanlar için sorun oluşturuyor. çünkü usd yukarı giderken bazen fon sert aşağı geliyor.
çünkü köpük vardı.
örneğin.
usd : 18.96 iken
usdtri : 17.96 (asli değer) olmalı
ama usdtrf 18.40 dan işlem görüyorsa 44 kuruşluk bir köpük var demektir. Bu hususa dikkat edilmeli !!!
ama bir de şu husus var. usd bankalar arasında 18.96 dan işlem görüyor ama usd almak istediğinizde 19.16'dan almak zorunda kalıyorsunuz. bu sebeple net aktif değer aslında 17.96 değil 18.16 olmalı ???
1796 - 1816 arasında alım yapmak bu sebeple orta vadeli yatırım için oldukça makul ve mantıklı olur.
bu arada elde ettiğiniz kardan %10 stopaj kesintisi yapıldığı unutulmamalı !
ama bir işleminizden kar edip diğer işleminizden zarar ettiyseniz aynı vergi dönemi içinde kesilen stopaj zarar oranında size geri iade ediliyor.
kapalıçarşı da usd 19.40 olmuş !
demekki fiziki usd almanın maliyeti bu !
banka satışı 19.385 gibi işlem görüyor ama ordada vergi ile aynı yere geliyor.
usdtrf fonunun net aktif değeri 1840 bu duruma göre ! ustri ekranındaki 1807 rakamına takılmamak lazım! yok öyle bir rakam çünkü
sanal ?
aynı MB faizine benziyor ? %8.5 !!!!
ama piyasada faizler 30
bugün kapalıçaşıda usd 19.45 üstüne attı ! usdtrf fonu net aktif değeri 1845 üstüne atmış oldu bugün !
kağıt üstüne [yani 1809] değil gerçek rakamlara odaklanmak lazım.
Yer İmleri