ok teekkr ederim bilgi iin. Soruyu sorduktan sonra , byk bir kurumun finansal yatrmlarn yneten hem hukuku hem finans bir arkadam aradm. Sizin sylediklerinizle birebir ayn eyi dedi. Yalnz bir tek ey ekledi. Genelde , gemite raymond james menkulun batmas ( spk tarafndan faaliyetin durdurulmas ) durumundaki gibi, ogunlukla nce faaliyetini durdurur, fonlarn da tasfiye eder ya da devreder dedi. Eer fondaki paralar i edilmemise bu srada paylar satlarak paranz kurtarlabilir dedi.
Birazck bu durum iime su serpti akas.
Bir de sanrm fonu yneten arac kurumun bilanolarn da yakndan takip etmekte yarar var.
Bu arada benim fon sepetim EID, TCD, DBH , FL. Her biri %25
Mkk , bu sabah KRC fonun tefas ta ilk aklad birim fiyat esas alarak fon deerini gsterirken altm banka ikinci aklanan birim fiyattan fon deerini gsteriyor u anda.Hangisi doru acaba?![]()
Trump akland.Bu meselede bylece kapand.
https://www.haberturk.com/abd-baskan...klandi-2574337
Umarm rahat grnce bize sarmaz bu adam.
- Korkuyorum abi, dedi.
- Valla elinde usturayla byle konutuunda ben daha ok korkuyorum smet, dedim.
smet berberim. Tm berberler gibi konukan. Sk yatrmc. Al-sat deil ama! Gerek yatrmc. Yani eline para getiinde hisse, tahvil, yatrm fonu alr, biriktirir. Hangi yatrmn ne olduunu bilir, ama yle bir gz ite, bir gz ekonomi kanalnda, srekli o indi, bu kt takip edenlerden deil.
“Abi” dedi. “Biliyorsun benim iki arac kurumda, bir de portfy ynetim irketinde hesabm var. Bankada da bir miktar var ama parann ou buralarda. Ya bunlar batarsa, bizim tm birikim giderse diye korkuyorum abi”.
- Korkma smet’im. Sen MKK’y duydun mu? Bilir misin?
- Valla duydum ama tam ne olduunu bilmiyorum abi.
- yi o zaman. Elindeki usturay brak. Bize birer ay koy. Cep telefonunu da al gel, anlataym.
Uarak aylarmz getirdi. Karma oturdu.
smet’im bak imdi, hisse, tahvil yatrm fonu falan alyorsun ya, ite bunlar aldn zaman senin tm menkul kymetlerinin kayd Merkezi Kayt stanbul’da tutuluyor. nceden ad Merkezi Kayt Kuruluu’ydu, o yzden MKK diyoruz.
yle oluyor. Sen imdi bir bankaya gittin, bankadan yatrm fonu aldn. Sen fon aldnda banka senin adna MKK’da bir hesap aar. Senin genelde bundan haberin bile olmaz. Banka bunu otomatikman yapar. Sonra “smet u kadar fon ald” diye MKK’ya bildirir. MKK senin hesabna o fonlar koyar. Ve bu hesap tektir. Yani MKK’da bir tane smet hesab vardr.
Bir hafta sonra arac kurumuna gittin. Hisse senedi aldn. Arac kurum hisse senedini alnca MKK sistemine girip smet’in hesab var m diye bakar. Senin hesabn grr ve hisse senetlerini senin MKK’daki hesabna koyar. Sonra portfy ynetim irketinden fon aldn diyelim, o da aldn fonlar senin MKK’daki hesabna kaydeder. Sen MKK sistemine girip baktnda bankadan aldn fonu, arac kurumdan aldn hisse senedini, portfy ynetim irketinden aldn fonlar tek bir hesap altnda, sadece sana ait hesapta grrsn.
imdi al telefonunu, www.mkk.com.tr yaz. Bak sada en altta e-CAS yazyor, ona bas. stersen MKK’dan ifre al, istersen e-devlet ifrenle gir. Var m e-devlet ifren?
- Var abi.
Tamam ite, gir imdi sisteme. Bak ne yazyor tepede? e-portfy! Tkla ona. te hangi bankada, hangi arac kurumda, hangi portfy ynetim irketinde ne varln var, buradan grrsn. stersen bak burada eitli uyarlar koyma imknn var. Hisse senedin satldnda, baka yere transfer olduunda sana otomatikman mesaj gelir. nternete giremezsen 444 0 655’i arayarak da ilemlerini yapabilirsin.
imdi gelelim derdine. Senin altn banka, arac kurum ya da portfy ynetim irketinden biri batt diyelim. Senin MKK’daki varlna hibir ey olmaz. nk senin menkul kymetlerin bankada, arac kurumda deil, MKK’da saklanr. Kaytlar orada tutulur. Sen ertesi gn bir talimat verirsin, batan kurumdaki varln, altn baka bir kuruma transfer edilir.
Yalnz, bak bu sadece menkul kymetler iin geerli. Para ii ayr. Bankada paran varsa ve banka batarsa o zaman TMSF, yani Tasarruf Mevduat Sigorta Fonu parann 100.000 TL’ye kadar olan ksmn karlar. Arac kurum batarsa ve orada paran varsa, bu defa Yatrmc Tazmin Merkezi devreye girer, o da parann 125.000 TL’sini karlar. Bunlarn her birinin ayr ayr detaylar, koullar var tabii ki ama ana hatlaryla sistem byle iler. Menkul kymetlerde ise deer limiti yok. ster 50 liralk, ister 50 milyon liralk menkul kymetin olsun, bunlarn tamam MKK’da senin hesabnda durur. Hibir ey olmaz. Rahat uyu yani!
- Abi saolasn valla, hi haberim yoktu bunlardan. Bir kahve yapaym m imdi?
- Yok, saol smet, hadi bitir tra da ie yetieceim. Kahve bir dahakine alacam olsun.
Yer mleri