25 þubatta resmi gazetede yayýnlandý.
12 martta yeni spk yönetmenliði yayýnlandý
25 þubatta resmi gazetede yayýnlandý.
12 martta yeni spk yönetmenliði yayýnlandý
ben insanlýðýn basit temel taþýyým.
beni yýkan kendi saltanatýný yýkar.(þahanþahna)
Abi spk teblig yayinlayacak ya kanun metnine iliskin. Tebliglerde resmi gazetede yayinlanmak zorunda ve yayinlaninca yururluge giriyor.SM-A505F cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Ortaklýklarýn önemli nitelikteki iþlemleri
MADDE 23 – (1) (Deðiþik fýkra: 20/2/2020 tarihli ve 7222 sayýlý Kanunun 25 inci maddesi ile) Halka açýk ortaklýklarýn birleþme, bölünme iþlemlerine taraf olmasý, tür deðiþtirmesi, imtiyaz öngörmesi veya mevcut imtiyazlarýn kapsam veya konusunu deðiþtirmesi gibi yatýrýmcýlarýn yatýrým kararlarýnýn deðiþmesine yol açacak ortaklýðýn yapýsýna iliþkin temel iþlemler bu Kanunun uygulanmasýnda önemli nitelikte iþlem sayýlýr. Kurul, önemli nitelikteki iþlemleri, önemlilik ölçüsü de dâhil olmak üzere bu nitelikteki iþlemlerde bulunulabilmesi veya kararlarýn alýnabilmesi için uyulmasý zorunlu usul ve esaslarý, halka açýk ortaklýklarýn niteliðine göre belirlemeye yetkilidir.
(2) Kurul, birinci fýkra çerçevesinde düzenlenen zorunluluklara uyulmaksýzýn gerçekleþtirilen iþlemlerin ortadan kaldýrýlmasýna yönelik Kurul kararýnýn tebliði tarihinden itibaren otuz gün içinde iþlem öncesi durumun aynen saðlanmamasý hâlinde idari para cezasý verebilir ve bu iþlemlerin iptali için 6102 sayýlý Kanunun genel kurul kararlarýnýn iptaline iliþkin hükümleri çerçevesinde dava açabi
Ayrýlma hakký
MADDE 24 – (Deðiþik Madde: 20/2/2020 tarihli ve 7222 sayýlý Kanunun 26 ncý maddesi ile) (1) 23 üncü maddede belirtilen önemli nitelikteki iþlemlere iliþkin genel kurul toplantýsýna katýlýp da olumsuz oy veren ve bu muhalefeti tutanaða geçirten pay sahipleri, paylarýný halka açýk ortaklýða satarak ayrýlma hakkýna sahiptir. Kurul, halka açýk ortaklýðýn niteliðine göre, ayrýlma hakkýný, ayrýlma hakkýna konu önemli nitelikteki iþlemin kamuya açýklandýðý tarihte sahip olunan paylar için kullanýlabilmesine iliþkin esaslarý belirlemeye yetkilidir. Halka açýk ortaklýk bu paylarý pay sahibinin talebi üzerine, Kurulca belirlenecek esaslara göre adil bir bedel üzerinden satýn almakla yükümlüdür. Kurul, ayrýlma talebine konu paylarýn ortaklýk tarafýndan satýn alýnmasýndan önce diðer pay sahiplerine veya yatýrýmcýlara önerilmesine iliþkin usul ve esaslarý düzenleyebilir.
(2) Pay sahibinin 23 üncü maddede belirtilen önemli nitelikteki iþlemlere iliþkin genel kurul toplantýsýna katýlmasýna veya oy kullanmasýna haksýz bir biçimde izin verilmemesi, çaðrýnýn usulüne göre yapýlmamasý veya gündemin gereði gibi ilan edilmemesi hâllerinde, genel kurul kararlarýna muhalif kalma ve muhalefet þerhini tutanaða kaydettirme þartý aranmaksýzýn birinci fýkra hükmü uygulanýr.
(3) Ayrýlma hakkýnýn doðmadýðý hâller ile ortaklýða bu hakkýn kullandýrýlmasý yükümlülüðünden muafiyet verilmesine, bu hakkýn kullanýlmasýna ve adil bedelin hesaplanmasýna iliþkin usul ve esaslar Kurul tarafýndan belirlenir. Kurul ayrýlma hakkýnýn kullanýlmasýna iliþkin bu hususlarda ortaklýklarýn niteliðine göre farklý usul ve esaslar belirleyebilir.
Pay alým teklifi zorunluluðu
MADDE 26 – (1) Halka açýk ortaklýklarda yönetim kontrolünü saðlayan paylarýn veya oy haklarýnýn iktisap edilmesi hâlinde (Ek ibare: 20/2/2020 tarihli ve 7222 sayýlý Kanunun 27 nci maddesi ile) söz konusu paylarýn veya oy haklarýnýn iktisabýnýn kamuya açýklandýðý tarihte pay sahibi olan diðer ortaklarýn paylarýný satýn almak üzere teklif yapýlmasý zorunludur. Pay alým teklifinde bulunulmasýna ve pay alým teklifinde bulunma zorunluluðundan muafiyete iliþkin usul ve esaslar Kurulca belirlenir.
(2) Ortaklýðýn oy haklarýnýn yüzde ellisinden fazlasýna tek baþýna veya birlikte hareket ettikleri kiþilerle beraber, doðrudan veya dolaylý olarak sahip olunmasý, yönetim kurulu üye sayýsýnýn salt çoðunluðunu seçme veya genel kurulda söz konusu sayýdaki üyelikler için aday gösterme hakkýný veren imtiyazlý paylara sahip olunmasý, yönetim kontrolünün elde edilmesi olarak kabul edilir. Ancak, imtiyazlý paylarýn mevcudiyeti nedeniyle yönetim kontrolünün elde edilemediði hâller bu madde kapsamýnda deðerlendirilmez.
(3) Ortaklýðýn pay sahipliðinde herhangi bir deðiþiklik olmasa bile, 23 üncü maddenin birinci fýkrasýnda Kurulca belirlenmesi öngörülen usul ve esaslar ile 29 uncu maddenin altýncý fýkrasýndaki usul ve esaslara uyulmadan, bazý ortaklarýn kendi aralarýnda yapacaklarý özel anlaþmalarla yönetim kontrolünü ele geçirmeleri de bu madde kapsamýnda deðerlendirilir.
(4) Kurul, faaliyet konusu imtiyaz verilen bir iþi görmek olup da bu imtiyazý kaldýrýlan veya 19/10/2005 tarihli ve 5411 sayýlý Bankacýlýk Kanunu uyarýnca faaliyet izni kaldýrýlan veya temettü hariç ortaklýk haklarý ile yönetim ve denetimi Tasarruf Mevduatý Sigorta Fonuna devredilen halka açýk ortaklýklarýn pay sahiplerinin korunmasý amacýyla, imtiyazýn geri alýnmasýna veya 5411 sayýlý Kanunun ilgili hükümlerinin uygulanmasýna neden olduklarý tespit edilen hâkim ortak olan gerçek ve tüzel kiþilere pay alým teklifi zorunluluðu getirebilir.
(5) Kurul, yatýrým ortaklýklarýnýn yatýrým ortaklýðý niteliklerinin deðiþtirilmesine veya yitirilmesine neden olacak esas sözleþme deðiþikliklerine izin verilebilmesi için pay alým teklifi zorunluluðu getirebilir.
(6) Pay alým teklifinde bulunma zorunluluðu doðan gerçek ve tüzel kiþiler ile bunlarla birlikte hareket edenlerin sahip olduðu oy haklarý, Kurulca belirlenecek süre içinde bu zorunluluðun yerine getirilmemesi hâlinde kendiliðinden donar. Söz konusu paylar, genel kurul toplantý nisabýnda dikkate alýnmaz.
12 martdaki spk nin yeni yönetmeliðini paylaþtým ama,beklediðimiz deðiþiklikler bu deðil deniyor ama sn þahna,
Þiþe forumundada bazý atkadaþlar baktýk göremedik pek bir þey dediler,
Benim arkadaþlardan aldýðým izlenim þu ,daha beklicez diyorlar,
Bende þunu anlýyorum,Spk yeni yönetmeliðimde bu diyor gerekli deðiþiklikleri yaptým diyor,adý ve özü adý altýnda,yeni mevzuat bu diyor,deðiþikliklerde kanun tarihi,resmi gazete tarihi adý altýnda mevzuatý ddðiþtirdim diyor,daha ne desin diyorum,
Sizin net görüþünüz nedir,spk meclisden çýkan yeni kanunu spk yönetmeliðinde düzelttimi sizce yoksa bekliyormuyuz hala?
iPad cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Linkdeki ilk sayfada adý ve özü adý altýnda,bankacýlýk kanunundaki deðiþiklikler diye belirtilmiþ mevzuat deðiþikliði adý altýnda.
iPad cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Yer Ýmleri