https://www.trthaber.com/haber/gunce...ak-491814.html



OLAK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, rekabetin korunmasýna yönelik kanun teklifiyle, Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun'un modernize edileceðini, Rekabet Kurumunun etkinliðinin artýrýlacaðýný ifade etti.
Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Genel Kurulunda, AK Parti milletvekillerinin imzasýný taþýyan Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun'da Deðiþiklik Yapan Kanun Teklifi'nin tümü üzerindeki görüþmelerde, milletvekilleri söz aldý.

Teklifin ilk imza sahibi, AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci, 2008 küresel krizi, 2016 hain FETÖ saldýrýsý, 2018 spekülatif kur saldýrýsý ve bunlarýn yanýnda pek çok þok ve jeopolitik gerilime raðmen Türkiye ekonomisinin 2002-2019 döneminde ortalama yýllýk yüzde 5,4 büyüdüðüne dikkati çekti.

Tüfenkci, bu baþarýda, ekonomi politikalarýnýn etkinliði, ekonomik temellerin saðlamlýðý ve tedbirlerle krizlerden kýsa dönemlerde çýkma becerisinin etkili olduðunu ifade etti.

Düzenlemeyle kamu kaynaklarýnýn daha verimli bir þekilde kullanýlabilmesini saðlamak için AB mevzuatýyla uyumlu 3 yeni aracýn hayata geçirildiðini anlatan Tüfenkci, böylece Rekabet Kurumunun, tüketici refahýnda daha çok etki doðuran ihlallere odaklanabilmesinin hedeflendiðini ifade etti.

Tüfenkci, söz konusu araçlardan ilkinin, rekabeti kayda deðer ölçüde kýsýtlamayan uygulamalarýn soruþturma konusu yapýlmamasýný saðlayacaðýný, ikinci aracýn taahhüt müessesesiyle rekabetçi endiþe doðurabilecek uygulamalarýn kanundaki uzun soruþturma süreçlerine gerek duyulmaksýzýn sona erdirilebilmesine imkan tanýyacaðýný, üçüncü araç olan uzlaþma müessesesinin ise yaptýðý ihlalin farkýna varan ve bunu kabul eden teþebbüslerin baþvurabileceði bir usul olduðunu söyledi.

Kanun teklifinde bazý düzenlemelere yer verildi

Tüfenkci, sözlerini þöyle sürdürdü:

"Rekabet Kurumunun idari iþleyiþini daha etkin kýlmaya yönelik olarak da kanun teklifinde bazý düzenlemelere yer verilmiþtir. Bu çerçevede kurulun kadro iptal ve ihdas yetkisinin Anayasa Mahkemesi tarafýndan iptal edilmesi üzerine kurumun personel, kadro unvanlarý, kadro dereceleri ile sayýlarýna iliþkin temel kurallarýn yasada açýk olarak düzenleme zorunluluðu üzerine hazýrlanmýþtýr. Kanun teklifi çerçevesinde yapýlacak deðiþikliklerle Rekabetin Korunmasý Hakkýnda Kanun modernize edilecek, Rekabet Kurumunun etkinliði artýrýlacak ve böylelikle mal ve hizmet piyasalarýnda rekabetin geliþtirilmesi suretiyle ekonomimizin daha saðlýklý iþlemesine katký saðlanacaktýr."

"Bu sistem 'ahbap çavuþ' kapitalizmidir"

CHP Grubu adýna söz alan Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi Bakýrlýoðlu, düzenlemede AB Uyum Komisyonu ve Anayasa Komisyonu ile doðrudan ilgili, iliþkili 4 madde olmasýna raðmen TBMM Baþkanlýðýnýn teklifi tali komisyonlara göndermemesini eleþtirdi.

Teklifin 3. maddesinin geri çekilmesini istediklerini anlatan Bakýrlýoðlu, þunlarý kaydetti:

"Bu deðiþiklikle Rekabet Kurulu artýk hakim durumu kötüye kullanan bir þirketi tespit ettikten sonra idari para cezasýnýn yanýnda yapýsal tedbirler de öngörebilecek. Firmalarýn belirli faaliyetlerini veya ortaklýk paylarýný ya da mal varlýklarýný devretmelerini emredebilecek. Üyelerinin tamamýnýn bir kiþi tarafýndan atanan rekabet otoritesine, böyle bir yetkinin verilmesi mülkiyet hakkýna, hukuk devleti ilkelerine aykýrýdýr.

Teklif, kurumsal çerçeveyi AB ile uyumlu hale getirmekten uzaktýr. Ülkemizde rekabetin bilhassa devlet eliyle özellikle kamu ihalelerinde ortadan kaldýrýldýðý açýktýr. Burada serbest ekonomiden bahsedemeyiz. Bu modelin adýna, 'serbest piyasa ekonomisi' diyemeyiz. Bu sistem, olsa olsa 'ahbap çavuþ' kapitalizmidir."

Bakýrlýoðlu, kanun teklifinin yeterli olmadýðýný savunarak, Rekabet Kurumunun baðýmsýzlýðýnýn tesis edilmesi gerektiðini aktardý.

Rekabet Kurumunun, bir kiþinin keyfiyetine býrakýlamayacak kadar önemli olduðunu vurgulayan Bakýrlýoðlu, "Bu teklif, idari ve mali özerkliði olmayan Rekabet Kurumunun kurumsal yapýsýnda herhangi bir düzeltme yapmamakla birlikte, mülkiyet hakký ve teþebbüs hürriyeti aleyhine sonuçlar doðurabilecek þekilde devlet müdahalesini kolaylaþtýrmaktadýr"



Son cümlelerde chp li yetkilinin yorumu var,kolaylýkla devir edilbeilceðinden bahsetmiþ nasýl olur böyle bir þey diyor,

Bunkar yine chp deki paylar üzerinden iþ yapýyorlar gibime geliyor ama yanýlýyor olabilirim.


hisse.net kullanarak iPad aracýlýðýyla gönderildi