Anlatabildim mi acaba. ?
Deðilse, bir daha anlatmaya çalýþacaðým.![]()
Anlatabildim mi acaba. ?
Deðilse, bir daha anlatmaya çalýþacaðým.![]()
Sanýrým þu paradoks var orda.Bir yol var hep varacaðýn mesafenin yarýsý kadar ilerlesen hep ileri gidersin ama asla teorik olarak hedefe varamazsýn.Sonsuz bir zamana kadar ileri gidersin ama hedefe asla varamazsýn.Orda öyle bir yanýlgý var asla Eksi fiyat olmaz.Habire yüzdenin yüzdesi kadar fiyat düþer.Misal 2 kasým 2009 da fiyat 0.21 gözüküyor iþyatda siz eski iþyatçýsýnýz o zamanlarda fiyat kaçtý,ya da iþyat ömrü boyunca hiç o fiyatý gördü mü.
Anlamýþmýyým olayý sn delikan.
Evet sanýrým çözdük olayý.Neticede iþctr deki grafik doðru 20 yýlda kar falan yok maalesef.
Hayýr.
Þöyle oluyor.
Hisse 1 lira.
50 kuruþ temettü verdi. 50'kuruþa düþtü.
1 yýl sonra hisse prim yaptý, 90 kuruþ oldu. 50 kuruþ temettü verdi, fiyat 40 kuruþ oldu.
1 yýl sonra rallai oldu hisse 1.20 TL oldu, 50 kuruþ temettü verdi, fiyat 70 kuruþ oldu.
vs. vs. ( Grafik böyle gösteriyor, her yýl temettüleri düþürüyor, ama hisse de primleniyor bu arada.)
Sizin maliyet ne gösteriyor aslýnda. ( - 50 kuruþ )
Þimdi anlatabilmiþimdir kesin.![]()
Elbette iþctr 20 yýl önce alan adam parasýný 4 e katlamýþ.Ýlk katladýðýnda parasýný çýkarmýþ oluyor maliyet sýfýrlanýyor.Ama altýn ayný sürede 70 kat emlak 20 kat arttý .Yani çok ama çok kötü bir yatýrým olurdu iþctr))))))
Sn delikan ayný þeyi söylüyoruz da size anlatamadýðým konu grafik doðru.Grafik asla burda dediðiniz gibi eksi fiyatý göstermez.Garfikte gösterilen rakamlar doðru yaklaþýk temettü ve bedelsiz kazancýnýz o grafikte net olarak gözükür.Misal 2009 da asýl iþlem gördüðü fiyat 1 lira olsun siz 1 lotu 1 liradan alýn ,grafik ne diyor fiyat 0.21 yani paranýz 5 katýna gitti demektir(bugünkü fiyatý da 1 olarak kabul ettim)Grafik negatif falan olmaz.Hissenin primi de bedelsiz ve temettüden arýndýrýlmýþ olarak gözlenir.Ýþctr de de 20 yýl önce 1.39 lira fiyat zaten yoktu.O fiyattan hiç iþlem görmemiþtir.O grafik sadece hissenin kazanç oraný için anlamlý.Bilmem anlatabildim mi.Eksi fiyatlý grafik olmasý doðru deðil ,grafikte eksi fiyat olmalý dediðiniz olgu geçerli deðil.
Saat 15:00
Þimdi baþlýyorum tabloyu oluþturmaya.
20 yýl önce 100 lot ISCTR alacaðým.
Yýllara göre bölünmeleri, temettüleri üzerine ekleyeceðim.
Size göstereceðim, gerçek deðerinin bu günkü grafiklerde görünen deðer olmadýðýný.
2 saat falan sürer.
Harcamamý ister misiniz iki saatimi. ?
Yer Ýmleri