Sayýn Baþkan, Deðerli Dostum,
Küresel ölçekte bir kriz yaratmýþ olan Kovid-19 salgýnýnýn ülkelerimizde ve dünyamýzda yol açtýðý sýnamalara karþý sizinle sürdürmekte olduðumuz iþ birliðine büyük önem atfettiðimi biliyorsunuz. Kovid-19'u müþterek çabalarýmýzla yeneceðimize güveniyor, bu krizle mücadeleden edindiðimiz dersler ve geliþtirdiðimiz yeni imkanlarla kamu saðlýðý alanýnda geleceðe çok daha güçlü ilerleyeceðimize inanýyorum.
Bu çerçevede ABD'deki salgýný kontrol altýna almak amacýyla verdiðiniz kararlý mücadeleyi takdirle izliyor, aldýðýnýz tedbirler sayesinde vaka sayýlarýnda aþaðý yönlü bir eðilim elde ederek normalleþme yönünde ilk adýmlarý atmaya baþlamanýzdan büyük memnuniyet duyuyorum. Amerikan halkýnýn bu dönemde de gerekli dirayeti sergileyerek, hepimizi derinden sýnayan bu krizi en kýsa sürede geride býrakacaðýndan þüphe duymuyoruz.
Bu süreçte, gerek salgýnla mücadelenin gerektirdiði temel ihtiyaçlarýn karþýlanmasýnda gerek normalleþme sürecinde, ülkemin, ABD'nin güvenilir ve güçlü bir ortaðý olarak, her türlü dayanýþmayý sergilemeye devam edeceðine emin olabilirsiniz. Nitekim, daha önce ihracatýna izin verdiðimiz malzemelere ilaveten, bu defa da Hava Kuvvetlerimize ait bir uçakla, Amerikan halkýnýn acil ihtiyaç duyduðu týbbi malzemelerden oluþan bir yardýmý bugün ABD'ye gönderiyoruz. Gönderdiðimiz bu mütevazi yardýmýn salgýnla mücadelenize destek olmasýný ve hastalýða yakalanan vatandaþlarýnýzýn en kýsa sürede saðlýðýna kavuþmasýna katký saðlamasýný diliyorum.
Deðerli Dostum,
Salgýn sonrasý süreçte de bu iþ birliðimizin devam etmesinin ve baþta uluslararasý ekonominin yeniden saðlýðýna kavuþturulmasý olmak üzere, küresel düzenin gerektirdiði reform ve düzenlemelerin hayata geçirilmesinde de yakýn eþgüdüm ve ortaklýk içinde hareket etmemizin son derece önemli ve yararlý olacaðýna inanýyorum. Bu konudaki fikir ve önerilerimizi en kýsa sürede karþýlýklý olarak paylaþabilmeyi ümit ediyorum.
Ayný þekilde, salgýn vesilesiyle daha da güçlenen ve çeþitlenen iþ birliðimizin yarattýðý olumlu ortamdan, Türk-Amerikan ikili iliþkilerini her alanda ilerletmek ve baþta 100 milyar dolar ticaret hedefimiz olmak üzere, ülkelerimizin sahip olduðu potansiyeli en etkin þekilde hayata geçirmek için de istifade etmemiz gerektiðini düþünüyorum. Nitekim, Suriye ve Libya baþta olmak üzere, bölgemizdeki son geliþmeler, Türk-ABD ittifakýnýn ve iþ birliðinin en güçlü þekilde sürdürülmesinin ne kadar önemli olduðunu bir kez daha göstermiþtir. Umuyorum ki, önümüzdeki dönemde, Kongre ve ABD basýný da, salgýn sýrasýnda sergilediðimiz bu dayanýþmanýn da etkisiyle, iliþkilerimizin stratejik önemini daha iyi kavrayacak ve ortak sorunlarýmýzla ortak mücadelemizin gerektirdiði anlayýþ içinde hareket edecektir.
Bu vesileyle, ABD'de Kovid-19'dan ötürü hayatýný kaybeden vatandaþlarýnýz için baþta onlarýn yakýnlarý olmak üzere, dost ve müttefik Amerikan halkýna, ülkem ve Milletim adýna taziyelerimi yineliyor; birlikte baþarýyla sonlandýracaðýmýz bu mücadelede yakýn iþ birliðimizin devamý dileðiyle içten sevgi ve selamlarýmý iletiyorum."

Yer Ýmleri