Dediðiniz gibi Dolar hep artardý o zamanlar en azýndan bir istikrar vardý. Þimdi 5 yukarý 3 aþaðý mehter takýmý gibi
iPhone cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Hocam eskiden ben de öyle düþünüyordum ama araba fiyatlarýn da maþallahý var. 2014 te aldýðým araba 70 bin iken sýfýrý 210 bin civarý olmuþ. 140-150 liye satmaya çalýþanlar var malum sitelerde. Bir de bu aralar evden ziyade araba ihtiyaç haline geldi. Hele þu virüs olaylarýndan sonra toplu taþýma olayý bayaðý negatif geliyor insanlara. Eskiden önce ev sonra araba deniyordu ama bu sýralama tersine dönebilir ülkemizde. Zaten toplu taþýma ne kadar geliþmiþ bizde tartýþýlýr.
iPhone cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
20 yýl önceye gidin.
100 lot ISCTR alýn. ( Ödediðiniz parayý bir þeye endeksleyin, Altýn, Döviz, Asgari ücret vs. )
20 yýl içindeki bölünmeleri üstüne koyarak gelin.
Kaç adet hisseniz olmuþ olacak. ( Bu günkü deðeri ne olacak ) Hatta, temettüleri de bedelli bölünmelere verdiðinizi varsayarak, bedelllileri de bedelsizmiþ gibi düþünün.)
Uzun vadeli doðru hesap böyle yapýlmalý.
Boþverin grafikleri. Eðer grafiklere göre baksaydýk, ISYAT'ýn 20 yýl önceki fiyatýný negatif göstermeliydi.![]()
O da doðru iþyat negatif olmalýydý.E bu grafiklerde nasýl bir hesap hatasý var.Temettü sonrasý grafiði düzelttiklerinden eminim.Ýþyat ben de varken eski grafiklere bakardým.Misal fiyat 1 lira olsun 20 kuruþ temettü versin .O günkü fiyat 0.80 li rakamlara düzeltilir grafikte öyle gösterilirdi.Yani fiyat 0.80 li rakamlardan o gün hiç iþlem görmediði halde grafikte öyle gözükürdü.Diðer yandan iþyat þimdiye kadar çoktan eksili rakamlarda olmalý bu hesaplara göre neyi kaçýrýyorum acaba.
Gerçi teorik olarak habire fiyatý yüzdesel olarak düzeltirsen sýfýr veya eksi rakamlar mümkün deðil ki.Neticede küsüratýn küsüratý da olsa bir baþlangýç fiyatý hep olur.
Ben kaçýrdýðýnýz þeyi biliyorum da, açýklamasý bayaa bir uzun ve yazý ile anlatýlamayacak (görselik de lazým ) kadar nüansý var.
Özetle þöyle diyeyim.
20 yýl önce 1 lira olan bir hisse, her yýl düzenli olarak 50 kuruþ temettü verse bile fiyatý negatife düþmez. ( Sizin maliyetiniz negatife düþer.)
Yer Ýmleri