Sizin böyle bir fikriniz olduðunu ima etmek istemek istememiþtim Sn.Yatýr'ýn Tavsiyesi. Sadece tüm hisseler için geçerli olabilecek bu durumu Kron özelinde deðerlendirebilmemizi saðladýnýz. Hepimiz borsamýzda hiçbir durumun imkansýz olmadýðýný geçmiþte birçok defa tecrübe etmiþizdir.
Kron özelinde borsa üzerinde (son dönemdeki olaylar diyeceðim ama aile içi hisse satýþýnýn bende, bu planlamalarýn yýllar öncesinden ve yýllar boyunca yapýldýðý izlenimi oluþturduðunu belirtmeliyim.) yapýlan planlamalar ve harcanan gayret, þu an ürün mühendisliðinin önüne geçmiþ durumda.
Takaslarýn durumuna da genel anlamda bakarsak, hep ayný aracý kurumlarý görmekteyiz. Patron Ünlü Menkul üzerinden 570.000 adet hisse devri gerçekleþtirdi. Ancak, yýllardýr 1 milyonun üzerindeki sabit Gedik Yatýrým takasý 150.000'lere düþtü. Yatýrým Fonlarý takasý oluþtu bir anda.
Bu hisse devriyle, Sn.Lütfi Yenel'in yýllardýr bahsettiði ve davet ettiði kurumsal yatýrýmcýlar oyuna girmiþ oldu. Ve bu satýþ piyasadan deðil patronun kendi hisselerinden yapýldý. Ve hisseye derünlik kazandýrýlmýþ oldu!!! Geçen yýl komik bir þekilde biz yatýrýmcýlara müjde diye sunulmuþtu bu durum. Patronun kendi hissesini satmasý biz yatýrýmcýlara nasýl müjde oldu ben anlayamadým.
Patronun kýzýnýn ciddi miktarda hisse satýn almasý, ilginç bir þekilde, hisse fiyatýnýn 79'dan 32'ye düþmesi/düþürülmesi ve iki yýl boyunca bu rakamlarda sürünmesi ile hisse fiyatýnýn bir anda 130'a kadar çýkmasý arasýnda gerçekleþti. Ýki yýl boyunca gelmeyen KAP haberleri ve Gartner deðerlendirmeleri, bu satýþ sonrasýnda bir anda hýzlandý ve sonrasýnda bir anda yeniden kesildi. Ve bu geliþmeler Netaþ (ZTE) gibi bir deve karþý gerçekleþtirilebildi ki istendiðinde ve tenezzül edildiðinde KY'a karþý neler yapýlmaz? Ben hissemi satmýyorum desek ne olur, SPK'nýn bu yönde düzenlemeleri var. Son 3 aylýk ya da 6 aylýk ortalamalara göre belirleniyordu hisse fiyatý yanlýþ hatýrlamýyorsam. Sahi Kron'un bu ortalamalarý kaç???
Takaslara yeniden bakalým. Yatýrým Fonlarý'na 570.000 lot gitti ama Yatýrým Fonlarý 1.300.000 oldu. Yani Ünlü Menkul haricinde son dönemde iþlem gerçekleþtiren baþrol aracý kurumlarýnýn da iþin içinde olduðu þeklinde yorumlanabilir bu durum. Ve standart ve kolay bir þekilde bu hisse devri gerçekleþtirilebilecekken, adeta karmaþýklaþtýrýlmaya çalýþýldý. Ondan al buna devret, ondan sat buna aktar. 3-4 gün Ak Yatýrým, 3-4 gün Ýþ Yatýrým, sonra bir diðeri. Yýllar önce 3-20 yükseliþinde Yatýrým Finans hergün deli gibi mal alýr, akþamýna Citybank'a devrederdi. Þimdi iþ daha da karmaþýk malesef.
Patron "Bu fiyattan hisse mi alýnýr?" dediðimiz fiyattan hisse alýyor, sonra hisse daha da düþüp sonrasýnda yeniden yükseliyor, bu hisse niye bu kadar düþtü diye merak ederken aile fertlerine bir devir gerçekleþiyor, sonra hisse bir anda yükselmeye baþlýyor, (olayý ne kadar etik dýþý bulsak da) bu devirle hissenin önü açýldý, nihayet yükseliyor derken (ve iyi de bir yýlsonu bilançosu beklerken) bir anda patron kurumsal yatýrýmcýlara ciddi miktarda hisse satýyor (bu anda akýllara patronun yýllardýr artan sýklýkla "Kurumsal yatýrýmcýlara yaptýðý davetler" ile "Ortaklýk ve satýn alma müjdesi" geliyor akýllara ve aslýnda bunun yýllar öncesinden planlanan bir durum olup olmadýðý þüphesi oluþuyor akýllarda), sonrasý.... Sonrasý ise belirsiz.
Þimdi; Ýþ'in bir kýsmý, Ak Yatýrým, Yatýrým Finansman, Yapý Kredi, Gedik, Ünlü, Yatýrým Fonlarý gibi aracý kurumlarýn toplam lotlarýyla, piyasadaki toplam lotu kýyaslarsak halka açýklýk tahmin ettiðimiz oranda mýdýr? Arka taraftan bu al/sat/devirleri yapan kiþi/gruplar aslýnda tek merkezden iþlem yapýyor olabilirler mi? Bir gecede milyon lotlarýn basit bir virman iþlemiyle el deðiþtirdiði (bu gerçek bir el deðiþtirmeyse) bir ortamda görünen halka açýklýk oranýna inanmak ne kadar doðru bir davranýþ olur?
Olur olmaz diyemem tabi. Kimseyi de etkilemek istemem. Ama kendimi "Sýrada ne var acaba" demekten de alýkoyamýyorum. Þirket, bu hisse devir faaliyetleri esnasýnda gösterdiði zeka, planlama yeteneði, enerji ve gayreti ürün geliþtirmeye harcasaydý þu an nerelerde oldu, hisse fiyatý da ne kadar olurdu acaba diye düþünüp hayýflanýyorum.

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri