Artan
Azalan
Ýþlem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) Düþük / Yüksek
12,11 9.99% 169,64 Mn 11,03 / 12,11
158,50 9.99% 451,62 Mn 144,10 / 158,50
6,72 9.98% 32,05 Mn 6,12 / 6,72
20,72 9.98% 24,16 Mn 18,84 / 20,72
3,67 9.88% 115,53 Mn 3,36 / 3,67
0,29 -19.44% 50,95 Mn 0,27 / 0,36
11,97 -10% 1,41 Mr 11,97 / 14,24
48,42 -10% 14,98 Mn 48,42 / 48,42
37,10 -10% 497,43 Mn 37,10 / 39,66
21,32 -9.97% 4,12 Mn 21,32 / 23,00
285,25 -4.6% 10,30 Mr 272,50 / 299,75
374,50 4.83% 9,11 Mr 356,00 / 378,00
295,00 -0.59% 7,12 Mr 293,25 / 298,25
95,95 9.22% 6,58 Mr 88,70 / 96,60
91,10 4.53% 4,92 Mr 84,55 / 93,70
19,91 -1.92% 314,17 Mn 19,90 / 20,34
66,20 -1.41% 4,45 Mr 65,60 / 67,45
285,25 -4.6% 10,30 Mr 272,50 / 299,75
382,00 -0.46% 3,26 Mr 379,75 / 387,50
105,30 0.77% 431,78 Mn 103,60 / 106,20
101,40 -1.07% 69,30 Mn 101,30 / 102,90
32,18 -1.53% 51,60 Mn 31,98 / 32,70
10,80 -2.09% 139,15 Mn 10,76 / 11,08
76,95 -0.32% 531,34 Mn 76,55 / 84,90

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj

Masrafsýz Bankacýlýk + 1.000 TL Nakit! Enpara’dan Çifte Avantaj
Sayfa 930/933 ÝlkÝlk ... 430830880920928929930931932 ... SonSon
Arama sonucu : 7457 madde; 7,433 - 7,440 arasý.

Konu: KRONT - Kron Telekomünikasyon

1. Kron'un websitesinde case studies altýnda, bir vaka çalýþmasý var. Kuzey Amerika'da büyük bir bankada yapýlan PoC çalýþmasý.
    https://krontech.com/_upload/pdf/Kro...CaseZStudy.pdf

Ben bunu yakýn zamanda görmüþtüm ama içeriðini detaylý incelememiþtim. Çünkü aklýmda daha önce incelediðimiz ve bunun RBC (Royal Bank of Canada) olduðuna kanaat getirdiðimiz kalmýþtý.

Ama sonra tekrar daha detaylý inceleyince bunun ayný vaka olmadýðýna kanaat getirdim.

Vaka analizinde belirtilen 16 milyon müþteri ve 36 ülkede operasyon kriteri, Kanada bankacýlýk sektöründe tek bir adresi iþaret ediyor: Scotiabank. 100 milyar dolarýn üzerinde piyasa deðeri ve yaklaþýk 89 bin çalýþanýyla devasa bir yapýdan bahsediyoruz.

RBC her ne kadar az daha büyük olsa da Scotiabank, Latin Amerika ve Karayipler aðýrlýklý küresel yayýlýmýyla bu tanýma tam uyuyor.

Çalýþmada en dikkat çeken nokta; bankanýn baþka bir global PAM üreticisiyle yaþadýðý 2 yýllýk baþarýsýz kurulum (failed deployment) süreci. Müþterinin bu kötü tecrübeden sonra "hýzlý kurulum" önceliðiyle Kron'u seçtiði belirtiliyor.

Gemini'ye bu rakibin kim olabileceðini sorduðumda, siber güvenlik dünyasýndaki hantallýðý ve kurulum zorluðu þikayetleriyle bilinen pazar lideri CyberArk cevabýný aldým. Kron'un dünya devini bu noktada oyun dýþý býrakmasý müthiþ bir referans!

Peki, böylesine bir "Süper Lig" vizesi almýþken satýþlar neden bilançoda bir patlama yapmýyor? Bunun birkaç stratejik sebebi olabilir:

Birincisi, bu ölçekteki bankalar (ve telekomlar) risk yönetiminden dolayý tüm sistemlerini tek seferde bir þirkete emanet etmezler. 19 bin cihazlýk kurulum, Scotiabank gibi bir devin toplam altyapýsýnýn sadece bir kýsmýný temsil ediyor olabilir. Ayrýca 2 modül ile (Oturum ve Þifre Yönetimi) giris yapmýþýz, eger rüþtünüzü ispat edersiniz, verimlilik görüldükçe kapasite ve modul artýrýlabilir. (Bundan dolayý mesela bir telekom þirketi müþterimiz diye haber düþerse, her þeyini biz yapýyoruz algýsý olmasýn)

Ikincisi, abonelik sisteminden dolayý satýþlar aylara ya da yýllara bölünebiliyor.. Eðer satýþ yeni iþe bunun etkisi hemen direk görünmeyebiliyor.

Üçüncüsü, IT dünyasýnda rakipten müþteri çalmak için "sözleþmeniz bitene kadar bizden ücretsiz/indirimli kullanýn" gibi taktikler uygulanýr. Eðer bankanýn eski þirketiyle devam eden bir sözleþmesi varsa, ve böyle bir taktik uygulandýysa, Kron'un gelir yazmaya baþlamasý gecikmiþ olabilir.

Dördüncüsü, Zeynep Haným'ýn da belirttiði üzere, Amerika bölgesindeki büyüme beklentilerin bir miktar altýnda kalmýþ olabilir; ancak kazanýlan prestij, paradan çok daha deðerli

Scotiabank, RBC gibi ilk 5'teki bankalardan birisi. Bir dev bankanýn onayýný aldýðýnýzda, diðer 10 bankaya satýþ yapmak %50 daha kolaylaþýr..iki dev bankanýn referansýnda neler olabilir, siz düþünün.

Ve ancak maalesef þunu da ekleyeyim, sanki Kanada'da olan dev banka müþteri oranýmýz, Türkiye'dekinden fazla gibi. Buna üzülmeli mi sevinmeli mi!

Þimdilik bu kadar..

Bu arada RBC hala müþterilerimiz arasýnda görünüyor (https://www.networkpam.com/ sayfasýna bakarsanýz). Ancak ne büyüklükte kullanýyorlar, kestirmek zor.

Yatýrým tavsiyesi deðildir

2. Kron, LinkedIn profilindeki kurumsal tanýmýný þu þekilde güncellemiþ:

Cybersecurity & Enterprise Software Technologies
    IT System Custom Software Development

Bu deðiþikliði oldukça stratejik ve anlamlý buluyorum. Þirket bu hamlesiyle, kurumsal müþterilerine artýk yalnýzca "kutudan çýkan bir ürün" sunmadýðýný; bu ürünün kurumun kendi mimarisine uygun þekilde yapýlandýrýlmasý, özelleþtirilmesi ve uçtan uca entegre edilmesini de kapsayan bir deðer önerisi sunduðunu "bence" ifade ediyor.

Bu yaklaþým, kuruluþundan beri dile getirilen ürün odaklý stratejiden köklü bir kopuþ deðil; daha çok bu stratejinin kurumsal müþteriler nezdinde daha net ve anlaþýlýr þekilde yeniden çerçevelenmesi olarak okunabilir. Uçtan uca entegrasyonun önemli bir kýsmýnýn partner ekosistemi aracýlýðýyla yürütüleceðini tahmin ediyorum ki, son dönemde geniþleyen partner aðý bu varsayýmý destekliyor.

"Custom Software Development" vurgusu, Kron'un ana ürünlerini esnek ve modüler bir mimariyle sunarak, partnerleriyle birlikte her kurumun dijital altyapýsýna özel, "terzi usulü" çözümler üretebilme kabiliyetini ön plana çýkarýyor. Bu yaklaþým özellikle kamu, belediyeler ve büyük ölçekli sanayi projelerinde ya da herhangi bir global büyük projede güven veren bir "çözüm ortaðý" algýsý veriyor.

Bu taným ve konumlandýrma deðiþikliðinin aðýrlýklý olarak pazarlama eksenli olduðunu düþünüyorum. Yoksa, Kron zaten müþteriye uygun þekilde modifikasyonlar yapýyordu kurulum esnasýnda. Ondan dolayý Cyberark hantal, Kron çevik diyorduk. Dolayýsý ile, bunu bir pazarlama stratejisi olarak ifade edip, global ve daha katý mimarilere sahip rakiplerine karþý önemli bir avantaj saðlýyoruz:
    "Size uymayan bir ürünü deðil, size göre þekillenen bir güvenlik mimarisini sunuyoruz" mesajýný net þekilde veriyoruz.

Telekom odaklý anlatýmýn "Enterprise" (kurumsal) baþlýðý altýnda geniþletilmesi ise; SUKÝ (belediyeler), enerji ve finans gibi siber güvenlik harcamalarýnýn yoðun olduðu sektörlere açýk bir þekilde "ben de buradayým" mesajý olarak okunabilir.

Yatýrým tavsiyesi deðildir.

3. Merhaba arkadaþlar,

Þimdiye kadar hep güzel ve umut verici þeyler paylaþýyordum ancak bu seferki geliþme biraz canýmýzý sýkabilir. Bildiðiniz üzere; geçen sene Amerika müdürümüz Kevin, Kron'dan ayrýlmýþtý, bu ay baþýnda ise Satýþ Müdürümüz Eric ile yollar ayrýldý. Bugün ise ekipten kalan son yerel isim olan Craig'in de ayrýldýðýný öðrendim. Özellikle Craig'in bir yýlýný dahi doldurmadan (henüz 10. ayýnda) ve profilinde Kron'a dair hiçbir atýfta bulunmadan, bu kadar mesafeli bir þekilde veda etmesi; maalesef Amerika cephesinde iþlerin pek de parlak gitmediði imajýný veriyor.

Bu tür kadro deðiþimleri satýþ rakamlarý açýsýndan negatif bir sinyal olsa da, ürün kalitesi hakkýnda aslýnda bize tam bir fikir vermez. Çünkü Amerika pazarý gerçekten çok zorlu bir arena. ABD'li büyük þirketler; kendi yerli markalarý veya Ýsrail menþeli çözümler dýþýndaki markalara karþý her zaman mesafeli dururlar. Bu pazarda satýþ yapabilmek için ürün kalitesi sadece %30 etkiliyken, kalan %70 tamamen marka algýsý ve doðru network'e baðlýdýr.

Durumu biraz þuna benzetiyorum: Türkiye'de kamuda bazi sektörlerde yerli ürün kullaným þartý %60'a çýktýktan sonra, CyberArk kamu kurumlarýna ne ihtimalle ürün satabilir!!... Hatta CyberArk'ý geçtim, Brezilya menþeli, Kron'a muadil Senhasegura'nýn buralarda satýþ yapmaya çalýþtýðýný düþünün; ne kadar zorlanýrlarsa, bizimkiler de orada o kadar zorlanýyor. Bu devler liginde domine edilmiþ bir pazarda Türk ürünü satmaya çalýþmak, satýþ elemanlarýnýn motivasyonunu kýrmýþ olabilir. Sonuçta, maaþlar uçuk olsa da, bu yüksek kaliteli insanlar, prim odaklý motive oluyorlar. Craig ve Eric'in her ikisinin de "yapay zeka güvenliði" odaklý þirketlere (Wallarm vb.) geçmesi de buralarda daha fazla satýþ ve dolayýsý ile prim yapabileceklerini düþünmeleri ile ilgili olabilir.. Belki bu alanlarda daha net bir gelecek görmüþlerdir. Gerçi Kron da bu teknolojiler üzerinde çalýþýyor ama o þirketler tamamen bu niþ alana odaklý. Ayrýca Craig'i ekibe Kevin dahil etmiþti; þimdi tekrar onun yanýna gitmesi, Kevin'ýn onun kalitesini bildiði için yanýna çekmiþ olabileceðini gösteriyor.

Yine de Craig'in vedasýz ve Kron'dan hiç bahsetmeden ayrýlýþý, 1 yýl dolmadan yaþanan bu kopuþ pek hoþ bir intiba býrakmýyor. Gerçi ABD'de iþ kültüründe bu tarz hýzlý ayrýlýklar anormal karþýlanmayabiliyor ancak yerel eleman gücümüzün kalýp kalmadýðý þu an bir soru iþareti.

Ama enseyi tamamen karatmayalým. Bildiðiniz üzere Kron'un Amerika'da White Label (örneðin PKWare üzerinden) sýzma çalýþmalarý vardý. Bu iliþkiler hâlâ aktif mi yoksa bitti mi bilemiyorum. Eðer yeni White Label ortaklýklarý kurulursa, "Türk ürünü" algýsýnýn yarattýðý o bariyer aþýlabilir ve satýþlar doðrudan Ýstanbul merkezli yürütülebilir. Zaten böyle bir strateji yoksa, sýrf zarar yazan bir Amerika ofisini açýk tutmak ne kadar mantýklý, o da tartýþýlýr. Belki de sadece "küresel bir markayýz" prestiji için bu maliyete katlanýlýyor.

Þu sýralar moralimizin düzelmesi için Suudi Arabistan (NEOM) ve EMEA bölgesinden gelecek gerçekten büyük haberlere ihtiyacýmýz var. Suudi Arabistan'ýn akýllý þehir projeleri, Umman ihaleleri veya Avrupa'daki dev telekom/banka projelerinden somut paylar alabilirsek ancak o zaman kendimizi toparlayabiliriz. Bir Suudi kamu ihalesi almanýn, Türkiye'den 5 banka satýþý yapmaktan fazla getirisi olabilir. Yarýn Quantum Egde'in Riyad'da partnerlar ile toplantýsý var, belki oradan güzel bir haber çýkar. Bilmiyorum, belki de durum o kadar kötü deðildir, ben biraz sarsýlýnca böyle yazdým. Belki de buradan sadýk elemanlar göndermek gerek, belki de çok aþýrý masraf oluyordur gereksiz, devlet desteði filan da yok o elemanlara. Hem Zeynep Haným da zaten röportajýnda Amerika'daki durumu "gecikme" olarak ifade etmiþti. Bu ifade en azýndan her þeyin bittiði deðil, sadece beklenen ivmenin henüz yakalanamadýðý fikrini veriyor.

4. Merhaba arkadaþlar,

Önceki gün bahsettiðim, partnerimiz Quantum Edge'in düzenlediði etkinlik dün gerçekleþti. Toplantý sonuçlarýyla ilgili henüz net bir bilgi bulunmuyor.

Buradaki en büyük beklentim; bir sipariþten ziyade ekosistemdeki bazý þirketlerle yapýlabilecek iþ birlikleri ve stratejik ortaklýklardýr. Bunlar arasýndan özellikle GTB Technologies ile imzalanabilecek bir niyet mektubu (Memorumdum of Understanding) bize ilaç gibi gelecektir. Bu þirketle kurulacak bir ortaklýk, þu an için Suudi Arabistan odaklý görünse de þirketin ABD menþeli olmasý nedeniyle bize Amerika pazarýnýn kapýlarýný da açabilir. Amerika için belki de arka kapýlardan dolaþýyoruzdur.

Ekosistemdeki baþka þirketlerle de iþbirligi olabilir, þu ekosisteme bir bakýn!! https://www.quantumedgemea.com/news-details.php?id=84

Ümitli miyim...evet!!! Ha ama yatýrým tavsiyesi ASLA deðildir.

5. Evet, Riyad'daki Quantum Edge etkinliðinden ilk bilgiler gelmeye baþladý. Katýlým, beklediðimden biraz daha sýnýrlý kalmýþ; toplamda 5 ana þirket yer alýyor gibi görünüyor. Merakla beklediðim GTB Technologies'i ise þimdilik katýlýmcýlar arasýnda göremedim.

Katýlýmcýlar:

1- Axidian: Kron gibi "Ayrýcalýklý Eriþim Yönetimi" (PAM) ve kimlik güvenliði üzerine uzmanlaþmýþ bir þirket.
    2- Panasonic MEA: Panasonic'in Orta Doðu kolu
    3- ESET MEA: Bildiðiniz siber güvenlik ve antivirüs devi- Orta Doðu kolu
    4- Kron
    5- LockThreat GRC: Bu da Amerika merkezli, yapay zeka destekli bir "Yönetiþim, Risk ve Uyum" (GRC) platformu

Benim beklentim, Quantum Edge ekosistemini oluþturan þirketlerin birbirine entegre olduðu ortak bir projenin veya stratejik bir iþ birliðinin (MoU gibi) duyurulmasý yönündeydi; belki bu adýmlar ilerleyen süreçte atýlýr. Þimdilik Kron tarafýndaki katýlýmýn Ýstanbul merkezli üst yönetim yerine yerel bölge temsilcilerimiz düzeyinde kalmasý, bu toplantýnýn daha çok bölgedeki partnerlerle bir "tanýþma ve kanal geliþtirme" etkinliði olduðunu düþündürüyor.

Buna raðmen, her þirketin kendi çözümüne dair (Quantum Edge'in birden fazla) sunum yapmasý ve katýlýmcýlarýn sunumlarý oldukça dikkatli bir þekilde takip etmesi önemli. Yine de sanýrým beklentimi biraz fazla yukarý koymuþum, ancak yine de bölgedeki bu tarz butik ve odaklý temaslar uzun vadede deðerli olabilir.

6.  Alýntý Originally Posted by Usta Yazýyý Oku
    Evet, Riyad'daki Quantum Edge etkinliðinden ilk bilgiler gelmeye baþladý. Katýlým, beklediðimden biraz daha sýnýrlý kalmýþ; toplamda 5 ana þirket yer alýyor gibi görünüyor. Merakla beklediðim GTB Technologies'i ise þimdilik katýlýmcýlar arasýnda göremedim.

Katýlýmcýlar:

1- Axidian: Kron gibi "Ayrýcalýklý Eriþim Yönetimi" (PAM) ve kimlik güvenliði üzerine uzmanlaþmýþ bir þirket.
    2- Panasonic MEA: Panasonic'in Orta Doðu kolu
    3- ESET MEA: Bildiðiniz siber güvenlik ve antivirüs devi- Orta Doðu kolu
    4- Kron
    5- LockThreat GRC: Bu da Amerika merkezli, yapay zeka destekli bir "Yönetiþim, Risk ve Uyum" (GRC) platformu
    6- 3CX
    7- AEi Communications
    8- Xenios Concept

Bunlar da varmýþ. Ama yazýlýmcý deðil bunlar.

7. Merhaba arkadaþlar,

Bugün sizlere, ödüllü yeni ürünümüz Telemetri Pipeline hakkýnda biraz bahsetmek istiyorum. Aslýnda bu konuya daha önce de deðinmiþtim; ancak kullandýðým bazý yapay zekâ araçlarýnýn konuyu olduðundan fazla abartmasý, özellikle "gemini"nin hayal dünyasýna gidebilmesi, rakamsal ifadelerde yanýltýcý olabilme ihtimali nedeniyle yazýyý kaldýrmýþtým. Bu kez daha temkinli, farklý kaynaklarla sentezlenmiþ bir versiyonunu paylaþmak istedim.

Telemetri Pipeline, bu yýl bilançoda aktifleþtirilen Ar-Ge ürünleri arasýnda yer alýyor. Hani bazen "acaba bilançoyu süslemek için mi aktifleþtirildi?" diye endiþe edilen o aktifleþtirme meselesi var ya; ben de ilk çeyrek bilançoyu gördüðümde benzer bir endiþe duymuþtum ve yatýrýmcý iliþkilerine özellikle sormuþtum. Gelen yanýtlardan biri Telemetri Verisi Ýþleme idi. (bir baþkasý ise DPI idi; bedelli izahnamesinde mevcut DPI'ýn pasif konumda çalýþtýðý, 5G uyumlu ve yapay zekâ destekli bir yapýya evrilmeye çalýþýldýðý da ayrýca belirtiliyor.)

Zaten izahnamede de Telemetri Verisi Ýþleme Platformu, anýlan projeler arasýnda yer alýyor. Muhasebe kurallarý gereði bir Ar-Ge çalýþmasýnýn aktifleþtirilebilmesi için oldukça net ve katý kriterler bulunuyor; ortaya somut bir ürün çýkacaðý, ticarileþme potansiyeli ve pazarlanabilirliði gibi unsurlarýn net þekilde ortaya konmasý gerekiyor. Yani bu, "bilançoyu biraz daha iyi göstermek için" keyfi þekilde yapýlabilecek bir iþlem deðil. Amortisman yoluyla da bu varlýðýn deðeri zaten yýllar içinde giderleþtirilerek kâr/zarar tablosuna yansýtýlacaktýr.

Telemetri Pipeline; Kron'un yýllar içinde geliþtirdiði IPDR logging kabiliyetlerinin modernize edilmesi, AAA tarafýndaki accounting ve profiling tecrübesiyle harmanlanmasý ve Kubernetes-native, vendor-agnostic, güvenlik odaklý bir mimariye evrilmiþ hâli olarak deðerlendirilebilir. Daðýtýk mimarisi sayesinde 5G'nin mimarisiyle doðal uyum içinde çalýþýyor; verinin "yolda iþlenmesi" yaklaþýmýyla da 5G ile birlikte artmasý beklenen veri hacmi ve karmaþýklýðýnýn getireceði zorluklarý azaltmayý hedefliyor.

Bu yönüyle Telemetri Pipeline, bu alanda faaliyet gösteren sýnýrlý sayýdaki platform arasýnda ürün olgunluðu ve telco seviyesinde ölçeklenebilirlik hedefi açýsýndan dikkat çeken çözümlerden biri olarak konumlanýyor. Veri setinin yapýsýna baðlý olmakla birlikte, bazý PoC çalýþmalarýnda çok yüksek oranlarda veri azaltýmý (data reduction) saðlanabildiði görülüyor ki Kron sayfasýnda yüzde 93 olduðu test çalýþmasýndan bahsediliyor.. Sunumlarda genellikle %50-90 aralýðýnda verimlilikten bahsedilmesi de, bu oranýn veri kirliliði ve kullaným senaryosuna göre deðiþebildiðini gösteriyor.

Kron'un önemli avantajlarýndan biri de PAM, AAA, DDM ve Telemetri Pipeline çözümlerini ayný platform ekosistemi içinde sunabilmesi. 5G dünyasýnda bu bileþenlerin her biri artýk "olsa da olur" deðil, neredeyse zorunlu hâle gelmiþ durumda. Dolayýsýyla þirketlerin bu bileþenleri ayrý ayrý ürünler olarak entegre etmek yerine, tek bir üreticiden ve uyumlu bir mimariyle temin etmeye daha yatkýn olmalarý beklenebilir.

Telemetri Pipeline ne yapýyor? Telekom þirketleri baþta olmak üzere birçok sektörde, büyük hacimli verilerin uzun süre saklanmasý gerekiyor. Ancak bu saklama ihtiyacý ciddi maliyetler doðurabiliyor. Telemetri Pipeline, loglama sýrasýnda tekrarlayan veya deðeri düþük kayýtlarý ayýklayabiliyor; anomali tespiti yapabiliyor ve gerektiðinde kiþisel verileri (örneðin kredi kartý numaralarý gibi) maskeleyerek depolamaya gönderebiliyor. Yani veri henüz boru hattý içindeyken iþleniyor ve daha az, daha anlamlý verinin depolanmasý saðlanýyor.

Bu açýdan bakýldýðýnda, Telemetri Pipeline ile gidilen bir telekom ya da büyük ölçekli kurumsal müþteri, yalnýzca veri depolama maliyetlerinden saðlanabilecek yýllýk tasarrufu bile gördüðünde, ürünün fiyatýnýn bu tasarrufun yanýnda oldukça makul kaldýðýný fark edebilir. Buna bir de regülasyonlara uyum tarafýndaki katkýlar eklendiðinde, ürünün ticari olarak anlamlý bir ihtiyaca hitap ettiði söylenebilir.

IPDR Logging geçmiþte daha çok telco odaklý bir çözümken, Telemetri Pipeline bu birikimi alýp sektör baðýmsýz bir platforma dönüþtürmüþ durumda. Üstelik 5G ile ayný "DNA"yý taþýmasý, üzerine yeni yeteneklerin eklenebileceði geniþ bir alan olduðunu da gösteriyor. Daha önce PAM pazarýna görece geç girilmiþ olmasý rekabeti zorlaþtýrmýþtý; ancak bugün yapay zekâ çaðýnda, bu tür veri iþleme ve refine etme kabiliyeti yüksek platformlarýn NHI/AI Agent PAM ya da OT + AI gibi alanlara hýzlýca evrilebilme potansiyeli dikkat çekiyor. (makine ve servis kimlikleri (botlar, servisler arasý trafik), yapay zeka ajanlarý)

Elbette riskler yok mu? Var! Bu nedenle yazýlanlar kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.

8. Lightbulb ileriye dönük düþünce

Alýntý Originally Posted by Usta Yazýyý Oku
    Merhaba arkadaþlar,

Bugün sizlere, ödüllü yeni ürünümüz Telemetri Pipeline hakkýnda biraz bahsetmek istiyorum. Aslýnda bu konuya daha önce de deðinmiþtim; ancak kullandýðým bazý yapay zekâ araçlarýnýn konuyu olduðundan fazla abartmasý, özellikle "gemini"nin hayal dünyasýna gidebilmesi, rakamsal ifadelerde yanýltýcý olabilme ihtimali nedeniyle yazýyý kaldýrmýþtým. Bu kez daha temkinli, farklý kaynaklarla sentezlenmiþ bir versiyonunu paylaþmak istedim.

Telemetri Pipeline, bu yýl bilançoda aktifleþtirilen Ar-Ge ürünleri arasýnda yer alýyor. Hani bazen "acaba bilançoyu süslemek için mi aktifleþtirildi?" diye endiþe edilen o aktifleþtirme meselesi var ya; ben de ilk çeyrek bilançoyu gördüðümde benzer bir endiþe duymuþtum ve yatýrýmcý iliþkilerine özellikle sormuþtum. Gelen yanýtlardan biri Telemetri Verisi Ýþleme idi. (bir baþkasý ise DPI idi; bedelli izahnamesinde mevcut DPI'ýn pasif konumda çalýþtýðý, 5G uyumlu ve yapay zekâ destekli bir yapýya evrilmeye çalýþýldýðý da ayrýca belirtiliyor.)

Zaten izahnamede de Telemetri Verisi Ýþleme Platformu, anýlan projeler arasýnda yer alýyor. Muhasebe kurallarý gereði bir Ar-Ge çalýþmasýnýn aktifleþtirilebilmesi için oldukça net ve katý kriterler bulunuyor; ortaya somut bir ürün çýkacaðý, ticarileþme potansiyeli ve pazarlanabilirliði gibi unsurlarýn net þekilde ortaya konmasý gerekiyor. Yani bu, "bilançoyu biraz daha iyi göstermek için" keyfi þekilde yapýlabilecek bir iþlem deðil. Amortisman yoluyla da bu varlýðýn deðeri zaten yýllar içinde giderleþtirilerek kâr/zarar tablosuna yansýtýlacaktýr.

Telemetri Pipeline; Kron'un yýllar içinde geliþtirdiði IPDR logging kabiliyetlerinin modernize edilmesi, AAA tarafýndaki accounting ve profiling tecrübesiyle harmanlanmasý ve Kubernetes-native, vendor-agnostic, güvenlik odaklý bir mimariye evrilmiþ hâli olarak deðerlendirilebilir. Daðýtýk mimarisi sayesinde 5G'nin mimarisiyle doðal uyum içinde çalýþýyor; verinin "yolda iþlenmesi" yaklaþýmýyla da 5G ile birlikte artmasý beklenen veri hacmi ve karmaþýklýðýnýn getireceði zorluklarý azaltmayý hedefliyor.

Bu yönüyle Telemetri Pipeline, bu alanda faaliyet gösteren sýnýrlý sayýdaki platform arasýnda ürün olgunluðu ve telco seviyesinde ölçeklenebilirlik hedefi açýsýndan dikkat çeken çözümlerden biri olarak konumlanýyor. Veri setinin yapýsýna baðlý olmakla birlikte, bazý PoC çalýþmalarýnda çok yüksek oranlarda veri azaltýmý (data reduction) saðlanabildiði görülüyor ki Kron sayfasýnda yüzde 93 olduðu test çalýþmasýndan bahsediliyor.. Sunumlarda genellikle %50-90 aralýðýnda verimlilikten bahsedilmesi de, bu oranýn veri kirliliði ve kullaným senaryosuna göre deðiþebildiðini gösteriyor.

Kron'un önemli avantajlarýndan biri de PAM, AAA, DDM ve Telemetri Pipeline çözümlerini ayný platform ekosistemi içinde sunabilmesi. 5G dünyasýnda bu bileþenlerin her biri artýk "olsa da olur" deðil, neredeyse zorunlu hâle gelmiþ durumda. Dolayýsýyla þirketlerin bu bileþenleri ayrý ayrý ürünler olarak entegre etmek yerine, tek bir üreticiden ve uyumlu bir mimariyle temin etmeye daha yatkýn olmalarý beklenebilir.

Telemetri Pipeline ne yapýyor? Telekom þirketleri baþta olmak üzere birçok sektörde, büyük hacimli verilerin uzun süre saklanmasý gerekiyor. Ancak bu saklama ihtiyacý ciddi maliyetler doðurabiliyor. Telemetri Pipeline, loglama sýrasýnda tekrarlayan veya deðeri düþük kayýtlarý ayýklayabiliyor; anomali tespiti yapabiliyor ve gerektiðinde kiþisel verileri (örneðin kredi kartý numaralarý gibi) maskeleyerek depolamaya gönderebiliyor. Yani veri henüz boru hattý içindeyken iþleniyor ve daha az, daha anlamlý verinin depolanmasý saðlanýyor.

Bu açýdan bakýldýðýnda, Telemetri Pipeline ile gidilen bir telekom ya da büyük ölçekli kurumsal müþteri, yalnýzca veri depolama maliyetlerinden saðlanabilecek yýllýk tasarrufu bile gördüðünde, ürünün fiyatýnýn bu tasarrufun yanýnda oldukça makul kaldýðýný fark edebilir. Buna bir de regülasyonlara uyum tarafýndaki katkýlar eklendiðinde, ürünün ticari olarak anlamlý bir ihtiyaca hitap ettiði söylenebilir.

IPDR Logging geçmiþte daha çok telco odaklý bir çözümken, Telemetri Pipeline bu birikimi alýp sektör baðýmsýz bir platforma dönüþtürmüþ durumda. Üstelik 5G ile ayný "DNA"yý taþýmasý, üzerine yeni yeteneklerin eklenebileceði geniþ bir alan olduðunu da gösteriyor. Daha önce PAM pazarýna görece geç girilmiþ olmasý rekabeti zorlaþtýrmýþtý; ancak bugün yapay zekâ çaðýnda, bu tür veri iþleme ve refine etme kabiliyeti yüksek platformlarýn NHI/AI Agent PAM ya da OT + AI gibi alanlara hýzlýca evrilebilme potansiyeli dikkat çekiyor. (makine ve servis kimlikleri (botlar, servisler arasý trafik), yapay zeka ajanlarý)

Elbette riskler yok mu? Var! Bu nedenle yazýlanlar kesinlikle yatýrým tavsiyesi deðildir.
    Sayýn Usta
    bu konudaki bilgilendirmeniz için teþekkür ederim
    bilançoya bakýnca üç ana kriter var
    1-amerika;zarar ediyor,bence kapatýlmalý ve burdan yönetilmeli veya bayiilik sistemine dönülmeli
    2-enflasyon muhasebesi bize zarar eriyor
    3-ena bölgesi pazarlama zor
    buna raðmen pam ve diðer ürünlerin bitmesi çok iyi
    argeye daha az harcama olacak
    kamu kurumlarýnýn amerikan israil ürününü býrakacaktýr.
    2027 regülasyonlar bize yarayacak
    bence bu þirketi ilerde satacaklar
    bu düþüncelerime ne dersiniz.
    saygýlar
    [B][B]BU DÜÞÜNCELER YATIRIM TAVSÝYESÝ DEÐÝLDÝR

Sayfa 930/933 ÝlkÝlk ... 430830880920928929930931932 ... SonSon

Yer Ýmleri

Yer Ýmleri

Gönderi Kurallarý

• Yeni konu açamazsýnýz
  • Konulara cevap yazamazsýnýz
  • Yazýlara ek gönderemezsiniz