Originally Posted by
Forza korfez
Konu açýlmýþken ben de kendi adýma deðerlendirmelerimi yazayým. Bu hissede yýllardýr yatýrýmcý olarak bulunmaktayým. Forumda da aktif olarak yazmaktaydým. Bunu yaparken de kýyý köþe araþtýrmalar yaparak, þirkete sürekli mailler atarak aldýðým yanýtlara yorumlamalar yaparak burada paylaþýyordum. Kront ve siber güvenlik sektöründeki geliþmeler o kadar fazla zamanýmý alýyordu ki. Bunun yaparken de (herkes gibi) sadece iki beklentim vardý. Birincisi hep birlikte yorumlar yaparak en uygun deðerlendirmeyi elde etmek. Ýkincisi ise küçük bir teþekkür. Kendim burada kimseye en ufak kýrýcý bir laf söylemediðim gibi temel-teknik her paylaþýma ve araþtýrmaya teþekkür etmeyi ihmal etmedim. Ancak ayný karþýlýðý göremediðimi açýkça söylemeliyim. Ýnsanlar özelden hisseyle ilgili deðerlendirmelerimi sorarken genelden bir teþekkürü çok gördüler. Hatta tam tersi þekilde, hisseyle ilgili olumlu birþey yazdýðýmda hisse pazarlamak, olumsuz birþey yazdýðýmda ise tersi yönde yorumlarla karþýlaþtým. Hala da ayný davranýþ þeklinin devam ettiðini üzülerek görüyorum. Ancak bu davranýþ þeklinin; tezcanlýlýk, hisse fiyatýndan kaynaklý moral bozukluðu, kiþisel ego ve baþka bir yorumcuyu yüceltmek maksadýyla yapýldýðýný düþünüyorum. Hisse fiyatýyla ilgili bir çýkarýnýn olduðunu düþünmüyorum kimsenin. Zaten buradaki üç beþ yatýrýmcýyla hisse fiyatýna etki etmek mümkün olamaz.
Daha önce Kront'un yaný sýra dünyadaki büyük siber güvenlik þirketlerinin ve Netaþ'ýn bilançolarýný inceleyip dipnotlardan bilgi çýkarýp, þirkete mailler atýp yanýtlarýný burada paylaþýrdým. Zaten hisse net'te kiþinin üzerine týklayýp geçmiþ gönderilerini görebiliyorsunuz. Örneðin ben ilgilendiðim ve yatýrým yapmayý planladýðým bir hissenin forum sayfalarýný baþtan sona okurum. O þekilde kimin faydalý paylaþýmlar yaptýðýný rahatlýkla görebilirsiniz. Ancak bahsettiðim sebeplerle yazmayý býraktým. Bir teþekkürün çok görüldüðü ortamda gerek yok diye düþündüm.
Konuya gelirsek ben Sn.Umut0109'un da, Sn. ysf49'un da temel tezlerinde haklý olduðunu düþünüyorum. Zaten birbirinin zýttý þeyler yazmamýþlar. Sn.ysf49'un söylediði gibi borsamýzda patrondan habersiz hisse fiyatý belirlenemez bence de. Spekler kimde kaç lot olduðu bilgisini bile alýr patrondan derler. Bu hissede de böyle olduðunu düþünüyorum. Sonuçta hisse yükselirken-yükselecekken patronun kanal kanal gezip röportaj vermesi, þirket satýn alma-birleþme planý, dünyada ses getirecek bir ürün geliþtirildiði, dünyada ilk beþ siber güvenlik þirketi olma hedefi, Katar olimpiyat oyunlarý, GTT satýþý vs. zamanlamasý bence de tesadüf deðil. Ve ben þirketin "Biz teknoloji þirketiyiz, piyasadaki hisse fiyatý bizi ilgilendirmez, biz iþimize bakarýz" laflarýna da inanmýyorum artýk.
Sn. Umut0109'un da yazdýklarýnda haklý olduðunu düþünüyorum. Sn.Lütfi Yenel ve yönetim ekibi melek demiyor o da. Bu þartlara raðmen Kront'tan ve borsadaki diðer þirketlerden nasýl para kazanýlýr yönündeki tecrübelerini aktarýyor. Teknik analize ben de inanmýyorum açýkçasý. Ama hangi teknik analize? O investing, Twitter vs.deki dakikalýk, saatlik, haftalýk analize. Bir defa spek ve aracý kurumlar öyle sistem, altyapý ve paraya sahipler ki istedikleri oluþumu yapar, istediðine uydurur istediðini bozar. Sen onlarýn ürettiði hazýr programlarý kullanarak iki çizgi çizeceksin ve borsada para kazanabileceðini sanacaksýn. Bence tesadüf ve hayalcilik. Zaten haftalýk liste yayýnlýyor o twitter teknik analizcileri. Sonra hafta sonunda hissenin gördüðü en yüksek fiyata göre bu hafta da % 5-6-10 kazandýk diyorlar. En dipten alýp en tepeden sattýn yani. Þaka gibi. Ancak bu yapýlan teknik analiz olmadýðý gibi bununla trend analizini de karýþtýrmamak lazým. Çünkü trend diye birþey var borsada. Hatta borsanýn temeli. Her hissenin trend yönü vardýr ve bu takip edilerek uzun periyotlarda para kazanýlabilir. Hatta Ereðli için 7 yýlda bir zenginini yaratýr derler. Bu trend yönü ve periyodudur aslýnda. Artýk bu periyotlar teknolojinin ve süratin artmasý nedeniyle kýsalmýþtýr ama hala vardýr. Borsa tecrübemin az olmadýðýný düþünüyorum ancak ben de bunu çok geç öðrendim. Ýyi hisse bir þekilde gider diye düþünüyordum hep ama öyle deðilmiþ. 79'da deðil de 65-70'te bile satmýþ olsak, yerine alacaðýmýz herþeyin de en az iki-üç kat artmýþ olduðunu hesaba katarsak, þu an 5-6 kat fazla hissemiz olurdu.
Kront için bu trend deðiþikliði, yüksek karlarýn açýklandýðý sene sonuna denk geliyor genelde. Ben bu yýl sonu karý ve hisse fiyatý için umutluyum açýkçasý.
Yer Ýmleri