Eðer elmanýn düþmesine kader deseydi insanoðlu, ya da tasýn su üzerinde yüzmesine... bu gün ne yer çekiminden haberimiz olurdu, ne de suyun kaldýrma kuvvetinden.
Kader dinsel bir kavramdýr.
Geleceði tanrýdan baþkasýnýn bilemeyeceði kuramý da dinsel bir kavramdýr.
Çünkü insanoðlu bazý noktalarda geleceði görebilmeyi, hatta geleceðe müdahale etmeyi bile baþarmýþtýr.
Örnek. Meteoroloji.
Hava durumlarýný önceden bilebiliyoruz artýk.
Ve hatta (þartlarý oluþmuþsa) yaðmur bile yaðdýrabiliyoruz artýk.
Örnek, çözdümlediðimiz fizik kurallarý.
Belli bir hýzda ve belli bir açýda fýrlattýðýmýz roketlerin (ya da top mermilerinin) gelecekte (bir zaman sonra) nereye düþeceðini bilebiliyoruz.
Buna benzer örnekleri çoðaltabiliriz.
Ama þu da bir gerçek ki, insanoðlunun henüz baþarabildikleri baþarabileceklerinin trilyonda biri bile deðil.
Ben insanoðlunun tanrýnýn matematiðini de çözeceðine inanýyorum.Big bang, big crash öncesi sonrasý hep bulunacak,belki de eski nesiller tarafýndan bulundu da bize hepsi aktarýlamadý ,az biþi dini metinlerle bir þeyler aktarýlmaya çalýþýlmýþ olabilir.Veya sümer tabletleri veya piramitler ,eski mýsýr dini ,maya kültürü þu bu geçmiþteki insanlar kesinlikle aptal deðildi,yaptýklarýndan belli iþte.
Ben buna inanýyorum insanýn neler baþarabileceði de þu anda bellidir buna kader dersiniz veya demezsiniz,dini anlam yüklersiniz veya yüklemezsiniz o baþka.Nasýl ki tüm parametreler gereken kesinlikte bilindiðinde sonuçlar belliyse,mikro parçacýklara kadar her þeyin dinamiðini çözdüðümüz gün biz de tüm geleceði herþeyiyle öðrendik demektir.Tabi bunun için tüm verileri gireceðimiz o verileri doðru iþleyecek ve yorumlayacak ne kadar muazzam ve mükemmel bir yapay zeka gerekir o ayrý konu.Önemli olan soru bu mümkün mü yapýlabilir mi,bir gün gerçekleþebilir mi)))))))
Hangi inanýþa göre tek bir varlýk.
Hindistandaki varlýk sayýsýný biliyor musunuz siz.
Her iþe bakan bir varlýk var.
Hindularý saymaya gerek yok, yüzlerce binlerce varlýklarý var, sihlerin bile 20 civarýnda tanrýsý var, her iþe birisi bakýyor.
Sih bir arkadaþla muhabbet ederken bana "siz iyisiniz, her iþiniz için ayný tanrýya dua ediyorsunuz, bizimki biraz karmaþýk, çok fazlalar." demiþti.
Yer Ýmleri