Geçen sene ve bu senenin baþýnda kârlar beklenenden yüksek gelirken çip krizi yoktu.Faizlerde kampanyalar vardý(Koronadan dolayi) buda araba satýþlarýný pozitif anlamda etkiledi.Ve bence en önemlisi hammadde maliyeti bu kadar yüksek deðildi.Geçen sene kauçuk fiyatlariyla bu seneki kaucuk fiyatlarý arasýnda daðlar kadar fark var petrol keža öyle.Bugun goodynin bilancosuna baktým.Beklentilerden çok düþük kâr açýklamýþ.Elbette benden daha iyi okuyan üstadlar vardýr ama dikkatimi çeken baþlýca unsurlar satýþlarýn arttýðý hasýlatýn yükseldiði ( tabiki bunda dolarýn yükselmesinin çok payý var ) fakat marjlarýn ve kârýn ciddi anlamda düþtüðü.Bilançodaki maliyet kalemlerinde %125 artýþ var.Kârýn ve marjlarýn düþmesinde en etkili olan budur kanaatimce.Bu ayný sektörde olduklarý için brisadada böyle gelecektir.Dilerim yanýlýrým.Bunun dýþýnda dolarýn biran önce belli bir çizgide kalmasý lazým diyeceðim ama eminim güleceksiniz.Çünkü gerçekten gülüncek durumdayýz ülkece.Ve günden güne fakirleþiyoruz ALLAH yardýmcýmýz olsun.
https://twitter.com/__selim/status/1...5q3_9icKw&s=19
MI MAX 3 cihazýmdan hisse.net mobile app kullanarak gönderildi.
Türkiye'nin kaderi bu. Mesele sadece bu yönetim deðil. Her zaman böyleydi, bundan sonra da her zaman böyle olacak. Halk bu durumdan þikayetçi deðil zaten. Benim 2030 usd hedeflerim çok yukarýlarda, ona göre yaparým bütün hesaplamalarýmý.
Þirketin satýþlarý konusuna gelirsek... Bütün maliyet artýþlarýný satýþ rakamlarýna yansýtmalarý gerekir. Bunu bütün büyük þirketler aralarýnda anlaþarak yükseltmeli. Çevrede gördüðüm araçlar arasýnda milyon liranýn altýnda bedeli olan araç neredeyse yok. Ama lastikler? Aylar önce lastik taktýrmýþtým, tanesi 550 tl idi. Bugün 500 liraya yemek yiyemezsiniz, kovarlar sizi restauranttan. Torik'in söylediði gibi tatlý falan da sipariþ edemezsiniz. Ama milyon liralýk aracýnýza 500 liraya lastik taktýrabiliyorsunuz. En düþük segmentteki lastiðin fiyatý 1.500-2.000 tl bandýna gelmeli artýk. Millette para bol, biraz bol keseden harcasýnlar artýk paralarý; 300-500 tlnin hesabý yapýlmaz, hepimiz ayný gemideyiz. Ortalama 3 yýlda bir deðiþen bir parça bu. Aracýn sahibi de bir zahmet toplamda 1.000 dolara yakýn para versin lastiklere.
...
Haklýsýn hocam,ama sektördeki rekabetten ötürü dediðin yol epey engebeli ve zor(Þirketlerin ortak hareket etmesi) kesinlikle fiyat kýran çakal çukal çýkar meydana..
Bu maliyetler bu þekilde devam ederse ki bence edicek(hatta artadabilir) acýyý baya baya hissettiricekler sanýrým![]()
Ýþte þirketler birlik olmalý. Ne varsa vatandaþta var. Sýcak, canlý para vatandaþýn, aziz milletin cebinde. Önemli olan bunu oradan alýp sisteme katmak. O nedenle, önde gelen þirketlerin bu konuda bilinçli politikalarý olmasý önemli.
Diðer yandan... Bildiðim kadarýyla (lütfen yanlýþým varsa düzeltin), kauçuða gelen zam ve dolar bazlý fiyat artýþý, þirketin bu artýþlarý takip eden zamanlarda fiyatlarýna yansýyor. Satýþ fiyatlarý yükseltiliyor ve marj dengeleniyor. Sadece biraz geriden takip ediyor bu artýþ. Ve nihayetinde þirketin cirosu ve karý artmýþ oluyor. Bu konuda yanýldýðým noktalar var mý? Konuyu bilen arkadaþlar yorumlarýný yazarsa memnun olurum.
Son düzenleme : JoNaThAn; 28-10-2021 saat: 17:47.
...
Dostum iþin içinde biri olarak söylüyorum.Yaz boyunca iki kere zam geldi.Dediðinde kýsmi olarak haklýsýn fakat geçen seneki hammadde fiyatlarý o kadar düþüktüki þuan uçmuþ olan hammadde fiyatlarýna karþýlýk ürünlerine o oranda zam koyamaz.En azýndan bianda olmaz.
Zaten bu olay goodynin bilancosunda açýða çýktý.Kârýn düþük gelmesinin baþlýca sebebi bu.Brisada böyle olurmu umarým olmaz.Þirketin maliyet azaltma konusunda epey yatýrýmlarý oldu özellikle aksaray fabrikasý.Bundan sonraki bilançolarda maliyet artiþlarini nasil dengelemisler görecegiz.Kârý negatif etkileyecektir kesin.Sadece etkisi ne kadar büyüklükte onu merak ediyorum.
Yine bilgisi ve araþtýrmasý olan arkadaþlar varsa bu konuda benide aydýnlatabilir.
Bunun dýþýnda edindiðim bilgi þirket gerek aksaray gerek izmit fabrikalarýnda %100 kapasite çalýþýyor bu çok olumlu.Ptesi günkü gelicek bilançoda satýþlarda zirve bekliyorum.Umarým yanýlmam.
Yer Ýmleri