Artan
Azalan
��lem
BIST 30
BIST 50
BIST 100
NASDAQ 100
Hisse Fiyat Fark% Hacim (TL) D���k / Y�ksek
64,35 10% 253,74 Mn 60,60 / 64,35
18,92 10% 876,01 Mn 17,25 / 18,92
19,36 10% 707,89 Mn 18,10 / 19,36
49,94 10% 2,74 Mr 45,88 / 49,94
35,88 9.99% 162,37 Mn 34,10 / 35,88
17,82 -10% 620,29 Mn 17,82 / 19,98
1.963,00 -10% 45,68 Mn 1.963,00 / 1.963,00
19,01 -9.99% 338,66 Mn 19,01 / 22,50
15,16 -9.98% 2,79 Mr 15,16 / 15,85
18,08 -9.96% 1,71 Mr 18,08 / 20,44
3,01 3.44% 15,65 Mr 2,87 / 3,02
305,75 0.58% 10,40 Mr 305,25 / 308,50
335,00 0% 10,19 Mr 330,25 / 347,50
878,50 9.95% 10,17 Mr 741,50 / 878,50
72,35 1.12% 9,42 Mr 71,30 / 73,45
20,42 -1.35% 783,05 Mn 20,42 / 21,04
415,50 0.67% 4,33 Mr 413,75 / 421,00
335,00 0% 10,19 Mr 330,25 / 347,50
414,00 1.85% 3,39 Mr 409,25 / 425,00
97,60 -2.79% 465,39 Mn 97,60 / 101,10
112,10 -1.15% 157,74 Mn 112,00 / 114,90
415,50 0.67% 4,33 Mr 413,75 / 421,00
36,78 -0.05% 338,74 Mn 36,56 / 37,78
11,01 0.36% 233,45 Mn 10,99 / 11,23
82,90 -2.59% 518,92 Mn 82,85 / 86,20

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj

Masrafsz Bankaclk + 1.000 TL Nakit! Enparadan ifte Avantaj
Sayfa 44/53 lklk ... 344243444546 ... SonSon
Arama sonucu : 421 madde; 345 - 352 aras.

Konu: Yatrm Fonu Portfyleri

1. 1 ubat 2022 itibariyle maamdan biriktirebildiim ufak tutarlarla portfym oluturmaya baladm.
    Damlaya damlaya ne kadar gl olacak greceiz.

Ek 28473

Portfyn 4 Nisan itibariyle durumu byle.

9 fonla balamtm, ana iskelet durmakla beraber kk ekleme ve karmalar yaptm.
    Yabanc hisse fonlar AFA ve AFT vard, AFA y kardm, AFT ile devam.
    GMA'y GSP ile deitirdim.
    Mart ay ierisinde YLC ve TGE'yi de ekledim portfye.
    An itibariyle 10 adet fondan oluan dengeli bir portfy olutu.
    ok fazla deiiklik yapmadan her ay bunlara ilave yaparak devam etmeyi dnyorum.
    Mart ay ierisinde TKF-AFA-AFT negatifteydi, son dnem toparladlar.
    ICA-Altn Fonu savan etkisiyle getirisi bir hayli ykselmiti, son dnem biraz geriledi.

Portfyn varlk dalm da aadaki gibi;

Ek 28474

ki aylk getiri % 7,15, yllkta % 42 ye tekabl ediyor.
    Bu haliyle mevduatn zerinde ama enflasyonun altnda.
    Uzun vade aylk almlarla fon biriktirmeyi planlyorum.
    Aylk performanslar da buradan paylamaya alacam.

Her trl eletiri ve neriye am.

Burada paylalanlar tamamen kiisel deerlendirmelerim, yatrm tavsiyesi olamaz.

2. Portfyn byk ksm altn ve YP hisse fonlarnda tutmaya devam ediyorum. (%75)

Mays ayndaki kazancn byk ksm dvizdeki arttan geldi. Bir ksm da son hafta Amerika hisselerindeki ykseliten. (KUB, IJC ve AFA)

Deiken fonlar (OPL) dvize paralel kazandrmaya devam ediyor. Aslnda OPL'yi de olas bir ters ke olursa diye yedekte tutuyorum, likit fonla birlikte kabaca portfyn %20'si. Bu paray da, olas dolar-bist dlerinde oralara takviye iin tutuyorum. YP hisse fonlarnda diplere geldik, en azndan yaklatk diye dnyorum, o yzden ksa vadede sat dnmyorum. Daha da derse nakitten aktarmay dnyorum.

Altnda tutmaya devam edeceim, ama ONS'da olas 2000.-USD ykselii olursa kademeli azaltmay dnebilirim.

Dalm.jpg

3. 2022 Yl ortas portfy deerlendirmem (01/01/2022 - 30/06/2022)

Erken emeklilik veya uzun vadeli bir birikim amal, hisse senedi arlkl bir portfy yrtyorum. Sizi de kendi portfynz balatmanz iin motive etmek amacyla, bu balk altnda 2 yldr dnem dnem canl olarak ta paylayorum. Her eyin nasl baladn merak ediyorsanz hikayeyi bu balktaki ilk mesajdan okuyabilirsiniz .Yeniyseniz ve tm bunlarn neden ve nasl altn net bir ekilde anlamak istiyorsanz, bu balk altnda nceki yazlarma bakabilirsiniz.

Bu bal aal 2 yl oldu, Portfym bakalm nasl gidiyor ?

Portfyn yaklak getirileri;

* 2020 yllk getiri: % 54
    * 2021 yllk getiri: % 45
    * 2022 ilk 6 aylk getiri: % 25

2,5 yllk bileik getiri: % 179

6 aylk incelemem iin, mini bir check-in/kontrol listesi;

1 - Her ay yatrm yaptm m?
    Cevap: Evet!
    2 - Tasarruf miktarn her yl artrdnz m?
    Cevap: Evet! Normalde Ylda 1 kez, portfye dzenli yeni almlar iin enflasyon zeri bir ekilde gncelleme yapyorum. Fakat lkemizdeki uan yaanan yksek enflasyon nedeniyle gncellemeyi 6 ayda bir olarak yapyorum. (Enflasyon verisinde uan Enag' dikkate alyorum)
    3 - ni ve klar tolere etmek iin uzun bir zaman ufkum var m?
    Cevap: Evet. Yatrm vadem 10-15 yl, bu konuda imdilik rahatm.
    4-Genel performans, 6 aylk getiri beklenti aralnza giriyor mu?
    5-Fon yneticisinde herhangi bir deiiklik var m?
    6-Fon yneticisi belirtilen yatrm tarzna sadk kald m?
    7-Orijinal yatrm mant geerli mi?
    8-Stratejilerini iletmeye devam ediyorlar m?

4-8 aras sorular ele alalm

Performans Kontrol

Performans deerlendirmesi sz konusu olduunda en byk sorunlardan biri, hisse senetlerinin yanl beklentilerle satlmasdr. ounlukla , uzun vadede yllk ortalama %12-15 reel getiridir.

Yani her zaman, performans, diyelim ki %12'lik beklentinin altndaysa, "Hey! Belki bu almyor. Bu yzden bu prtfy durdurmalym. diye syleniriz.

Tarihsel olarak, gemi uzun vade yatrm yolculuklarn incelediinde, tm uzun vade yatrmclarnn dzenli aralklarla zorlu aamadan gemesi gerektii grlmtr.

1 - Hayal krkl Aamas : Portfynzn yllk reel getirilerinizin %7-10 arasnda olduu aralkl dnemler vardr. Bu kt bir sonu olmasa ve mevduat getirilerinden daha iyi olsa da, bir hisse senedi yatrmcs olarak hisse senedi yatrmlarnzdan kesinlikle ok daha fazlasn bekliyordunuz. Bu aama, tipik "ok daha fazlasn bekliyordum" eklinde ile karakterize edilir.

2 - Hsran Aamas :
    Portfynzn yllk reel getirilerinizin %0-7 arasnda olduu aralkl dnemler vardr. Hatta baz dnemler mevduat getirilerine kyasla ok daha dktr. Bu aama, tipik vadeli mevduata yatrsam ok daha iyisini yapard eklinde ile karakterize edilir.

3 - Panik Aamas : Hisse senedi piyasalar iin olduka normal olan byk bir geici piyasa d olduunda (Tarihi klavuz olarak kullanrsak, neredeyse her yl %10-20'lik bir d olur ve her 7-10 ylda %30-50'lik bir d beklenebilir), Portfy getirileriniz ksa bir sre iin negatif bile olabilir. Zor kazanlan paranzn her gn erozyona uradn grdnzde, sonunda panik hakim olur ve durmaya ve tm portfynzdeki paranz kullanmaya karar verirsiniz. Bu aama, Portfy deerim yatrm yaptmdan bile dk eklinde ile karakterizedir.

te zor farkndalk geliyor - Yukardaki tm aamalar aslnda bir zelliktir ve bir hata deildir.

Hisse senetleri getirileri dk olduunda, yani ilk 3-5 ylda, baarszlk noktasndan birine ulatnda, kulaa ne kadar mantksz gelse de, portfynz 1-3 yl daha sabrla srdrmek, performansta arpc bir iyilemeye yol at grlmtr

Dolaysyla gerek u ki, uzun dnem, getirilerin ok eitli sonulara sahip olduu birka ksa dnemden olumaktadr. Birka ksa vadeli dnem biriktike, geni ini ve klar, makul getiriler salamak iin eitlenir.

Uzun vadede dayanabilmemiz iin ksa vadeli beklentilerin doru belirlendiinden emin olmak iin bir ereveye ihtiyacmz var.

Yaptm uzun vadeli(+20 yl) aratrmaya gre Bist 100 endeksi getirisi 6 aylk periyotta(portfynz hangi tarihte balattnzn nemi olmakszn) % 95 olaslkla % - 30 ile % + 60 aralnda oluyor. %5 olaslkla da % - 50 oluyor. (Bu hesaplama iin tradingview sitesindeki Rolling Returns indikatrnden faydalandm)

Portfym - ahsi risk algm nedeniyle - %70 hisse senetlerinden oluuyor.(portfyn dier ksmn uzun vadede bist 100 ile dk korelasyon ierdiine inandm kymetli madenlerde tutuyorum, bu ksmdan reel getiri beklentimi dk tutuyorum, uzun vadede en az enflasyon orannda artmas yeterli. Dk riskli para piyasas fonlar getirileri lkemizde faizler enflasyonun olduka altnda olduu iin borsa d nakdi bu ekilde deerlendirmiyorum, en az enflasyon orannda bir getirisi olsa, borsa d nakdi para piyasas veya ksa vade gibi likit varlklarda tutabilirim.)

Yukardaki veriler nda % 95 olaslkla 6 aylk beklentim %70 * ( % - 30 veya % + 60 ) yani % 95 olaslkta portfymn 6 aylk performansnn % - 21 ile % + 42 arasnda olmas normal/makul olarak beklerdim

30/06/2022 tarihi itibariyle sonular kontrol edelim;

Bist 100 endeksi 2022 6 aylk getiri: %29,5
    Katlm 100 endeksi 2022 6 aylk getiri: %32,1

Portfymn %70'i hisse senetleri fonu (ELZ ve IVF), % 30 kymetli madenler fonu(KUT)

ELZ Hisse senedi fonu 2022 6 aylk yaklak getiri: % 27
    IVF hisse senedi fonu yeni bir fon, henz 6 aylk getirisi olumad.
    KUT kymetli madenler fonu 2022 6 aylk yaklak getiri : % 19

Yaklak portfy getirisi: %25,

Yani % 95 olaslk olan % - 21 ile % + 42 aralnda. Bu da portfym iin normal davran olarak kabul ediyorum.

Deer beklenen aralmz iinde. Hisse senedi varlk snf, beklentime gre normal davranyor ve daha uzun zaman dilimlerinde yatrm yapmaya devam ettike getiriler iyi olacak.

Genel olarak performans, yukarda grld gibi Bist 100 endeksinden daha ktyd. Ayrca Yllk ortalama %12 reel getiri hedefimin altndaysam, uan portfym almyor mu?

Daha nceden de belirttiim gibi, gerek u ki, uzun dnem, getirilerin geni bir sonu yelpazesine sahip olduu birka ksa dnemden oluuyor. Birka ksa vadeli dnem sonrasna, yani geni ini ve klar sonunda, makul getiriler salanacan dnyorum, en azndan yatrm planm bunun zerine kurulu.

Dolaysyla varlk snf beklendii gibi iliyor, fakat fon seimi zerine biraz daha odaklanmam gerekiyor, aada ayrntya gireceim. Anahtar, beklenenden daha yksek cari getirilere fazla kaplmamak ve srece odaklanmaya ve ileri basit tutmaya devam etmemize izin vermektir.

imdi bunun dnda, fon seimlerimize dalalm

Fon 1: ELZ Qinvest Portfy Katlm Hisse Senedi Fonu

En son Haziran Ay portfy dalmna baktmda, 30-33 hisseden oluan konsantre bir portfy var. irketin EID hisse fonu ve Bireysel Emeklilik tarafnda ynettikleri AGH ve KEH hisse senedi fonlar da bulunuyor.

Fonda yzdesel olarak ilk 10 hisse(Ki bunlarn byk ounluu Asels, Bimas, Thyao, Eregl gibi bist 30 hisseleri) portfyn yaklak %60 n olutururken, geri kalan 22 hisse fonun %40 n oluturuyor. Konsantre bir hisse portfy derken birazda bunu kastediyorum. Takip etmesi kolay bir portfy.

Hisse stratejisi, daha nce yaptm grmede zetle, deer yatrm/temel analiz odakl bir ynetim eklinde tarafma ifade edilmiti, halen fon ierii/benchmark olarak baktmda ayn stratejiye devam ediyorlar. Umarm ayn ekilde deer yatrm/temel analiz bazl stratejilerine yeni dnemde de devam ederler.

Portfydeki yaklak 20 hisse 1 yldr portfylerinde bulunuyor, ok sk deiiklik yapmyorlar.

Fon Yneticilerine Qinvest Portfy sitesinden baktmda, herhangi bir deiiklik bulunmuyor.(Maruf Ceylan, Bura Bilgi, Serdar Vatansever) bu yzden endielenmeme gerek yok.

Fonda % 88-92 aras hisse, % 8-12 aras nakit(Kira sertifikas/katlma hesabnda) tuttuklarn gzlemledim.

Sonu olarak 2022 1. 6 aylk performansta, bir nceki 6 ayda olduu kstasnn gerisinde bulunuyor, ayn ekibin ynettikleri EID hisse fonu kstasn yakalam, bu sebeple yeni 6 aylk periyotta kendisine bir ans daha vereceim, fakat bir nceki yazmda belirttiim zere;

"Spk blteninde geen hafta onaylanan , stanbul Portfy Katlm Hisse Senedi Fonu, yatrma alrsa ve IIH fon ile ayn strateji ve yatrm ekibi ile(Alkm Biket, Tufan Deriner) ynetilir ise, ELZ'de bulunan hisse portfymn yarsn eitlendirme asndan bu fona aktarabilirim, portfymde 2022 yl iin n plana kardm deiiklik imdilik bu."
    IVF fonu ubat alma ald ve ELZ'de tuttuum miktarn yarsn yani %35 bu fona kaydrmtm. nmzdeki hafta iinde de Hedef Portfy Katlm hisse senedi fonu(HQQ) alma alaca fon analisti Yunus ahin tarafndan ifade edildi. NNF fonla ayn ekip tarafndan(Yunus ahin ve Yaar Yldrm'n bulunduu ekip), ayn felsefe ile ynetilecei ifade edilen bu fon alma aldnda kademeli olarak hisse senedi ksmn ELZ, IVF ve HQQ arasnda bltreceim. 2022 ylnn geri kalan iin, yapmay planladm deiiklik bu.

Fon 2: IVF stanbul Portfy Katlm Hisse Senedi Fonu: Fon yeni bir fon olduu iin 6 aylk verisi bulunmuyor. En son Haziran Ay portfy dalmna baktmda, 30-35 hisseden oluan konsantre bir portfy var. Elz ile kyaslarsam deer yatrm yerine daha byme odakl bir ynetim anlay var, daha aktif sk hisse deiiklikleri yapyorlar. Fon Yneticilerine stanbul Portfy sitesinden baktmda, herhangi bir deiiklik bulunmuyor.(Tufan Deriner, Tuncay Suba, Alper Ertekin, Alkm Biket) bu yzden endielenmeme gerek yok.

Bir ngr olarak, ayn ekibin ynettii IIH hisse fonu 2022 6 aylk getirisi %33 olmu durumda. Yeni bir fon olmas nedeniyle bu fonla ilgili ayrntl performans deerlendirmemi bir sonraki dneme brakyorum. Portfymde bulundurmaya devam edeceim.

Yatrm fonu iin: "Fon alma, fon yneticisi al." Atilla KKSAL
    Gelecek yl en iyi performans gsterecek bir fon belirlemek hepimizin istedii ey. En iyi fonu nasl seeceimi bilmesem de, en iyi fonu bulmakla sizin kadar ilgileniyorum.

Basit olarak beynim, en iyi beyinler ve kaynaklarla donanm, yirmi yl boyunca her gn getirileri iyiletirmek iin alan milyar TL'lik bir endstrinin, yldan yla ksa vadeli performans salamak iin kodu kramadn sylyor. Basite bu, sradan-ben'in- nmzdeki 1 yl iin en yksek getirili fonu belirlemeye ynelik herhangi bir giriiminin beyhude bir alma olduu anlamna gelir.

Dier bir deyile. Her yl iin en iyi yatrm fonu uygulaycsn belirlemenin hibir yolu yoktur. Bunu o fonun fon yneticisi dahil hi kimse nceden bilmiyor.

Futbol dilinde, teknik direktrlerin denedii yol, bir sonraki ma iin en iyi oyuncular belirlemektir. Golc oyuncularn mevcut formuna dayanarak bir tahminde bulunabilsek de, senenin gol kraln kesin olarak tahmin etmek hala imkansz. Tek bir oyuncuya deil, bir takma bal olmamzn nedeni budur.

Ve yine iyi bir takm kurmu olsak da, bir sonraki man sonucunu tahmin etmek son derece zor. yi bir takmn iyi seilmesi durumunda uzun vadede oynad malarn ounda iyi performans gstermesi beklenir.

Hisse Senedi Yatrm Fonu yatrm farkl deil!

Portfy olutururken anahtar, eitli stiller, stratejiler, fon yneticileri ile bir fon ekibi oluturmaktr (3 ila 5 fon yeterlidir).

imdi fikir u ki, ne kadar iyi bir fon seerseniz sein, en iyi fonlarn bile dk performans dnemlerinden gemesi gerekecek . Ve ne yazk ki bunun ne zaman olaca hakknda hibir fikrimiz yok.

Bu nedenle, bir fon ekibi, zaman iinde tm noktalarda en az 2 ila 3 fonun dier fonlarn dk performansn telafi etmesini salar ve bir ekip olarak portfymzn uzun vadede tutarl bir ekilde performans gstermesini salar.

Bu nedenle kendime sk sk unlar hatrlatyorum,

* nmzdeki 1 yln en iyi performansn belirleyemeyecek olsak da, 5-7 yllk bir sre boyunca baarl olacak, eitli ve uzun vadeli tutarl performans gsteren olduka gl ve gvenilir bir ekip oluturmaya devam edeceiz.

*Fon seiminde ne kadar akll olursak olalm hepimiz, seilmi fonlarmzn dk performans gsterecei dnemlerden gemek zorunda kalacaz.

* Anahtar, tm ekibin genel uzun vadeli performansna odaklanmaktr (bireysel fonun ksa vadeli performansna kaplmak yerine)

Fon 2: KUT KT Portfy Katlm Kymetli Madenler Fonu

Bir ncek incelememde ,

Kymetli madenlere portfyden % 30 yer ayrmamn nedeni, daha nceki mesajlarmda belirttiim gibi tamamen portfy eitlendirme maksatl, fon ieriinde fiziki altn ve gm bulunduruyor. Uzun vadede global ve yerel enflasyona kar koruma salayabilmesi, hisse senetleri ile dk/negatif korelasyon sergilemesi nedeniyle bulundurmaya devam edeceim.
    ifade ettiklerimden farkl syleyeceim bir ey yok, bulundurmaya devam edeceim.

ant Manukyan / Yatrm Uluslararas Piyasalar Mdr Yardmcs

Altn sadece getirisi asndan deil portfyn volatilitesini azaltmas ve koruma salamas asndan da nemli.
    Kontrolm Altndaki eyler Zaman & Disiplin

imdi piyasalar zerinde kontrolm yokken, gelecekteki portfymn en byk belirleyicisi kr ki hala kontrolm altnda Zaman + Disiplin

Zaman Kolayca 10-15 yllk bir zaman dilimine sahibim. Bu, ksa vadeli oynakln ounu halleder ve ben onu atlatabilirim.

Disiplin - Ne olursa olsun, Tutarl bir ekilde tasarruf etmeye ve yatrm yapmaya devam ediyorum

Yukardaki ikisine odaklanmaya devam ediyorum - Zaman ve Disiplin ve umarm 10-15 yl iinde yeterince iyi bir sonuca sahip olur

Sonraki 6 Aylk Getiri Beklentisi

Yukarda bir varlk snf olarak hisse senetleri iin beklentileri belirlemek iin yeni bir ereveden bahsetmitim .

nmzdeki 6 ayda da portfymden beklentim %95 olaslkla % - 21 ile % + 42 aralnda. Bu da portfym iin normal davran olarak kabul ediyorum.

Bununla birlikte, byk bir piyasa k olursa (ki bunu akas tahmin edemiyorum), o zaman portfym bundan ok daha fazla debilir. Her on ylda bir veya iki byk kriz olay beklemek mantkldr. (2020'nin covid kazas bunun iyi bir hatrlatcs)

te bunun iin 10-15 yllk bir zaman dilimim var. Bu, yatrm yapmak iin 20 ila 30 alt aylk dnemim olduu anlamna geliyor. Hisse tarihine gre birka dnem kaybetsem bile, alt aylk dnemlerin ounluu benim lehime olacak ve bu nedenle uzun vadede daha iyi getiriler elde edeceim.

Benzer ekilde, uzun vade portfynz iin nmzdeki 6 aylk dnemde makul volatilite beklentileri oluturmaya balayabilirsiniz.

Ana fikir, her seferinde - alt aylk bir dnem olmak -zere uzun vadeli getiriler iin oyunda kalmaktr!

Bir sonraki incelemem ksmetse, 6 ay sonra Ocak 2023'de olacak. Mutlu Yatrmlar!

Buraya kadar okuduysanz, sabrnz iin teekkrler.

Sayglar.

Yatrm tavsiyesi deildir.
    Son dzenleme : tradestop; 16-07-2022 saat: 20:43.

4. ok gzel bir deerlendirme, elinize salk.

5. Merhaba arkadalar bilgi almak istiyorum da gsp fonu temett geliri iin uygun mudur. lla temett hissesi semek zorunda mym. 10 yl vadeli yatrm yapmak istiyorum.

6. Hisse Senedi Piyasasnn Dlerinde Gezinmek iin Bir El Kitab

Ya iler ters giderse - Kriz - Frsat Plan

Finans TV sunucularnn konuklarna sorduu en yaygn sorulardan biri, piyasada bir geri ekilme mi yoksa bir k m bekledikleridir. Kn gelmesini bekleyip beklemediklerini sormaya benzer garip bir soru. Elbette k gelecek ve tabii ki hisse senedi endeksleri geri ekilecek.

Piyasa dtnde, hareketsiz oturmak ok zor. Den bir piyasaya verilen klasik tepki, yanan bir cehennem sopasndan kaar gibi kamaktr. Midenizdeki o mide bulandrc hissi dinlemek doal grnse de , bunun hibir anlam yok . Bu, igdlerinize gvenmemeniz gereken bir durumdur. nk bir piyasa d srasnda sat yapmak, imdiye kadarki en iyi yatrm tavsiyesinin tamamen tersidir: "Dk al, yksek sat."

Yatrm yapmak iin en iyi zaman sokaklarda kan olduu zamandr. yleyse neden bir kten sonra hisse senetlerine daha fazla para yatrmyorsunuz? Mantkl, deil mi? Dkten al, yksek sat!

Bist 100 endeksi, son 25 ylda en yksek seviyesinden neredeyse her yl %20 veya daha fazla d yaad, bir ka yl %20 dten kurtuldu. %10 geri ekilme mevsimler kadar yaygn.

Ancak yatrm yapmak duygusaldr ve parann cazibesi bizi yanltc hale getirir, bu nedenle kendimizi hem piyasann zaman zaman kmediini (veya dmemesi gerektiini) dnmeye ve dtnde ise panik yapmak zere eitiriz. ok azmz buna kar baz.

Ay piyasas geldiinde kendimizi kendimizden korumalyz. Bir sava planmz olmal ve buna nceden karar vermeliyiz!

Den bir piyasada yapmak isteyeceiniz son ey, ksa vadeli bir ihtiyac karlamak iin hisse senedi satmak zorunda kalmaktr.

O zaman nce bu sorunu zelim

1.Acil Durum Fonu

* 3-6 aylk harcama ihtiyalarnz likit bir fonda oluturun
    Ay piyasas srasnda maa kesintileri, i kayplar vb. ile ilgili tm meseleler iin bu ho bir rahatlama olur
    * Ksa vadeli gereksinimlerinizi finanse edin (nmzdeki 5 yl)

Artk ksa vadeli para gereksinimlerimiz ortadan kalkt iin uzun vadeli yatrmlarmz ile ba baa kalyoruz ve bundan sonra en nemli ey sakin kalabilmemiz ve sabretmemiz olacak.

Bu yzden kendime, bir sonraki piyasa ktnde nasl yatrm yapacama rehberlik edecek bir plan hazrladm.

Bu plan asla tek boyutlu bir plan olmayacak. Hayatmzn hangi aamasnda olduumuza, genel portfy byklmze, hisse senedi piyasalar anlaymza ve risk alma yeteneimize gre her birimizin farkl bir plan olacaktr.

Bu yzden kendiniz iin zelletirilmi bir tane oluturun.

te en nemli ksm bunu yazl hale getirin ve durum ortaya ktnda ve bir karar vermeniz gerektiinde, buna bakn ve serin kanl ve sakin kalarak ne yapmak istediinizi anlayn.

Diyelim ki yatrm yapmak iin (acil durum fonuna ek olarak) 1.000 TL ayrdm. Bu para frsat paradr. te onu datmak iin yol haritam:

Bu kurallar, portfymn geni tabanl hisse senedi endeksi fonlarna yatrm yapan ksm iin geerlidir, nk belirli irketlerdeki ve sektrlerdeki frsatlar(tematik yatrmlar), her k srasnda ngrlemeyen ekillerde deiiklik gsterir.

te perde arkasndaki dncem;

Piyasa d ne kadar byk olursa, yatrm frsat o kadar byk olur. "Byk" frsatlar iin hala yeterince param varken, "uygun" frsatlardan yararlanmak iin yeterli paray datmak istedim. Piyasa %30 dtnde datlan nakit miktar zirveye ular nk bu hem byk bir d hem de tarihsel olarak sk grlen bir dtr. %60 den piyasa en byk frsat temsil ediyor, ancak bunun gereklemesini bekleyen bir ton nakit ayrmak istemem yeterince seyrek oluyor.

Geici tahsis stratejim, bir piyasa dzeltmesi meydana geldike hisse senetlerimi artrma zerine. Normal tahsisatm, hisse senedi ve hisse d(kymetli madenler, kira sertifikalar, para piyasas fonlar) tahsisim %70 hisse senedi / %30 hisse dnda. Kesinlikle daha riskli bir tahsisle gidebilirdim, fakat bende bir insanm ve hem psikolojik hem de piyasa dzeltmelerinden tam olarak yararlanmak iin 70 / 30 kullanmay seviyorum.

Bist 100 endeksi en yksek seviyesinden %20'den fazla derse, geici olarak %73 hisse senedi / %27 hisse d yeniden tahsis ederim. Daha sonra Bist 100 endeksi kaybettii blgesini geri kazanana ve yeni bir zirve belirleyene kadar yeni 73/27 tahsisini srdrrm. Bu noktaya geri geldiinde, normal 70/30'uma geri dnyorum.

Bist 100 endeksi toparlanmadan nce %10 (toplam %30) daha derse, daha sonra %89 hisse / %11 hisse d olarak yeniden tahsis ederim ve bu tahsisi tekrar yeni bir zirveye ulaana kadar tutarm. %60 dle %100 hisseye gidiyorum.

Akas, >%60'lk bir dle %100 hisse senedinde kalmam gerekiyor€š€œ daha fazla hisse satn alamam. Ancak %60'lk dler olduka nadirdir.

Uyar: D %30'u aarsa sabrnz ve inancnz test edilecektir. Ay piyasalar psikolojik olarak yorucu olabilir.

Bu kaba bir klavuzdur. Piyasa deerlemesi(F/K, ucuzluk/pahallk, piyasa balonu vs) gibi eyleri dikkate almaz. Bu rakamlar kada dkmek, sizi, krizlerden-korkulacak krizler olarak deilde, byk piyasa dlerini istismar edilebilecek frsatlar olarak dnmeye doru zorlar.

Tm Dzeltmeler Geicidir

Bakn, Bist 100 endeksi(TL bazl) imdiye kadar hibir istisna olmakszn her zaman sonunda yeni zirvelere geri dnd. Bu sefer tekrar dzeleceine dair bahse girmeye istekliyseniz, o zaman geici bir tahsis stratejisi, getirilerinizi artrmanz iin iyi bir fikir olabilir.

Geici Tahsislerle lgili Sorunlar

Bu geici tahsis stratejisiyle ilgili bir sorun , piyasa uzun bir sre durgun kaldnda almayabilmesidir . Aslnda, ie yaryor - sadece paranz ekmediiniz srece. Hisse tahsisinizi artrdnzda, uzun vadeli yatrm taahht etmeniz gerekir. Eer genseniz, bu sorun deil. Ancak, nmzdeki birka yl iinde paranza ihtiyacnz olursa, bu bir sorun olabilir.

Bu arada, hisse tahsisinizi artrarak riskinizi artrrsnz. Ve uygulamada, zamanlamanz iyi deilse, baz potansiyel kazanmlar karabilirsiniz. rnein, hzl gelien bir %20 lik dzeltmeye tepki vermediyseniz, nemli bir toparlanmay karabilirsiniz. Dolaysyla pratikte bunun gibi geici tahsisler her zaman umduunuz kadar iyi sonu vermeyebilir.

Neden Tahsislerinizi Kalc Olarak Arttrmyorsunuz?

Elbette, ou hisse yatrmcs, zaman iinde getirilerini artrmann baka, daha kolay bir yolu olduunu bilir. Hisse tahsisatnz kalc olarak artrabilirsiniz. Neden her zaman %90'n hisse senetlerinde tutmuyorsunuz? Ya da daha iyisi, %100? nk piyasada geirdiiniz sre yeterince uzunsa, muhtemelen daha iyisini yapacaksnz.

Yine de %100 hisse tahsisi, uzun vadede her eyden daha iyi performans gsterir. Baz kiisel finans uzmanlar, zellikle 40 veya 50 yan altndaysanz, hisse senetlerinde % 100' kullanmanz nerir. Ne de olsa, ok uzun bir sre yaayacaksnz ve on yllar boyunca, her eyi dzgn yaparsanz, geri dnleriniz ok daha iyi olacaktr.

Bu bak asn kesinlikle mantkl. Ama benim iin sorun insan psikolojisinde, ve dorusunu sylemek gerekirse ben de sadece bir insanm.

Geici Tahsislerin faydalar

%100 hisse senedi olmann sorunu u ki, ay piyasas kkremeye baladnda, gerekten dvlyorsunuz. Ve kendinize yksek sesle umursamadnz syleseniz de, bu yrek burkan kayplar gerekten grmezden gelmek insanst bir aba gerektirir. %40? %50?

Geici tahsislerin psikolojik faydalar byle zamanlarda iki katldr. lk olarak, piyasa yksek olduunda (rnein 70/30 tahsisatta) daha muhafazakar bir standart tahsisat tutarak, ilk dzeltme srasnda kayplarnz o kadar derin olmayacaktr. Bu iyi hissettirecektir!

kincisi, piyasa dzeltme srecine girdiinde, daha fazla hisse senedi satn alarak bu konuda bir eyler yapabilirsiniz (%100 hisse senedi olmann aksine). Bu da iyi hissettiriyor! Bunun, yaklaan piyasa kn daha az korkun hale getirmenin genel etkisi var - bence.

Ancak bunun psikolojisinin tesinde, srekli olarak yksek hisse senedi tahsisi ile ilgili baka sorunlar da var. Hayat, ou zaman en beklemediimiz anda karmza kar . nmzdeki be yl iinde paramza ihtiyacnz olmayacan dnrken, bunu asla bilemeyiz. 70/30 gibi daha tutucu bir standart tahsisat tutarsak, - paraya ihtiyacmz olduuna karar vermeden hemen nce - portfynzn byk bir blmn kaybetme olaslmz azalr.

Sonu

Bu strateji herkes iin deil. Bu sadece uzun zamandr paylamay dndm bir eydi ve bu genellikle daha dk bir risk profilini korurken getirilerimizi artrmann bir yolu. Ayrca bir borsa dzeltmesinin boa gitmediinden emin olmann bir baka yolu.

Yine de, nadiren bahsedildiini duyduum bir varlk tahsis stratejisi(Taktiksel varlk tahsisi). Al-Tut'a dayal stratejik varlk tahsisi ile dinamik varlk tahsisinin bir karm. Geici tahsisler, devasa ay piyasalarndan bazlaryla baa kmamza yardmc olabilir ve bir sonraki ay piyasas gelmeden nce yazya dklm bir planmz oluyor. Sonu olarak, baarl bir uzun vadeli yatrmc olmak iin, piyasada rahat olmann bir yolunu bulmalyz .

Mutlu yatrmlar.

Sayglar.

Yatrm tavsiyesi deildir.
    Son dzenleme : tradestop; 16-10-2022 saat: 17:06.

7. Yukardaki plana gre baktmzda bugn Bist100de 3847 puanla yeni bir zirve yaparak kapadk, yln geri kalannda yeni ek alm(portfy hisse youn fon arl arttrmak iin) tetiklenme seviyeleri :

%20 zirveden d 3077 puan
    %25 zirveden d 2885 puan
    %30 zirveden d 2693 puan
    %40 zirveden d 2308 puan
    %50 zirveden d 1923 puan
    %60 zirveden d 1539 puan olarak olutu.

Bu arada nmzdeki haziran seimlerine kadar portfyde biraz TL varlk bulundurmaya alacam, 70 hsyf /30 kymetli maden(kut) olan orjinal tahsisi, tasarruflardan aylk dzenli yeni almlarda veya yeniden dengeleme ihtiyac olduka kademe kademe orjinal dalm%70 hsyf/%15 kut/%15 ekf olarak deitireceim. imdilik portfydeki Kut'lar satmay dnmyorum.

Ekf ieriinde %50ye yakn enflasyona endeksli TL kira sertifikas bulunuyor. Fon risk deeri 2, son 1 yl performansn gelecek 1 ylda da devam edebilir.

Yatrm tavsiyesi deildir.

Sayglar.

8. Maalesef Ekf enflasyona Endeksli kira sertifikas miktarn son bir haftada azaltarak sfrlad. Sebebini bilmiyorum.

Sayfa 44/53 lklk ... 344243444546 ... SonSon

Yer mleri

Yer mleri

Gnderi Kurallar

• Yeni konu aamazsnz
  • Konulara cevap yazamazsnz
  • Yazlara ek gnderemezsiniz
  • Yazlarnz deitiremezsiniz
  •