Gördüðüm kadarýyla Borusan holding tamamen büyüme odaklý güzel yatýrýmlara hedeflenmiþ gibi. Þu medya haberi baya guzel anlatmýþ durumu. Tüm grup þirketlerinde önemli adýmlar attýklarýnýn altýný çizen Kafadar, Borusan’ý 200 yýl sonrasýna taþýyacak stratejik plan üzerinde çalýþtýklarýný ifade etti.
Borusan olarak 2025 yýlýna kadar 39 milyar TL tutarýnda bir yatýrým planý olduðunu açýklayan Kafadar, önümüzdeki dönem önceliðinin karlý büyüme olduðunun altýný çizerek, þöyle devam etti: “Faaliyet gösterdiðimiz iþ alanlarýna bakýldýðýnda 2025 yýlýna kadar üretime 23,1 milyar TL, enerji sektörüne 5,9 milyar TL, lojistik sektörüne 2,8 milyar TL, makine ve güç sistemlerine 2,3 milyar TL ve otomotive 4,9 milyar TL yatýrým yapmayý planlýyoruz.”
Borusan’ýn, 162 milyon dolara Berg Pipe satýn almasýyla birlikte ABD’deki tesis sayýsýný 4’e çýkaracaðýný belirten Kafadar, “Þirket böylelikle ABD’de toplam üretim kapasitesini 1 milyon tona, ABD cirosunu ise yaklaþýk 1 milyar dolara çýkaracak” dedi.
Kafadar, Romanya’da da yaklaþýk 15 milyon euro yatýrým ile yeni tesis kurmaya hazýrlanan Borusan Mannesmann’ýn, Doðu Avrupa’daki konumunu güçlendirecek yeni yatýrýmý ile otomotiv sektörüne hizmet vereceðini sözlerine ekledi.
Avrupa Yeþil Mutabakatý uyum çalýþmalarý kapsamýnda enerjisini yenilenebilir enerji kaynaklarýndan elde etmek için çalýþan Borçelik’in 500 bin tonluk aðýrlýklý otomotive yönelik bir galvaniz tesisi kurmayý planladýðýný belirten Kafadar, “Böylelikle büyüyen otomotiv ve beyaz eþya sektöründeki pazar payýný artýrmayý da hedefliyoruz. Hedefin tam ortasýna otomotivi koyduk. Otomotivden sonra beyaz eþya geliyor” diye konuþtu.
Hibrit tesisi kuracak
Borusan’ýn en çok yatýrým yaptýðý alanlardan birinin enerji olduðunu söyleyen Kafadar, yenilenebilir enerji alanýnda önemli attýklarýný ifade ederek, hibrit enerji santrali kuracaklarýný söyledi. Kafadar, “Saros RES, Türkiye’nin en büyük RES-GES hibrit tesisi olacak” dedi.
Elektrikli araca 258 milyon dolar
Yapacaklarý her yatýrýmýn gelecekte ihraç olmasýný istediklerini belirten Kafadar, elektrikli araç pazarýnda yukarý yönlü bir ivme olduðunu söyledi. Kafadar, bu alana 258 milyon dolar yatýrým planladýklarýný belirterek, þöyle devam etti: “Bugün Türkiye’de yaklaþýk 15 bin elektrikli araç var. Biz 2025 sonunda 155 bin elektrikli araç yapmayý planlýyorduk. Çünkü 2030 yýlýnda Türkiye’de elektrikli araç sayýsý 1,2 milyon olacak. Borusan EnBW Enerji, Þarj Aðý Ýþletmeci lisansýný alýrken hýzlý þarj aðý kurma çalýþmalarý yapýyor. Bu pazarda yukarý yönlü bir ivme görüyoruz. Biz de 2030’a geldiðimizde 7 bin þarj hizmet noktasý hedefliyoruz.”
Açýkçasý nisan da ABD tarafinda alinan üretim tesisi de çok önemli bence ve henüz bilançoya yansýmasý olmadý. Ayrica yazýnýn baþýnda belirtilen 39 milyar yatýrým hedefi bence muhteþem bir rakam olarak görünüyor. En fazla yatirim üretime ayrýlmýþ görünüyor. Tabi bunlarin geri dönüþleri de olacaktýr. Hizli buyume emareleri seziyorum bu þirkette açýkçasý.
Artik cirosunun çoðunu dünya piyasasina yapiyor ve kazancinin çoðu dolar bazlý. Enflasyondan daha iyi kazançlar yapacaðý ortada gibi. Birde Doðu Avrupa da yatýrým yapacak. Ayrica birde þunu hatirlatmak isterim, geçtigimiz 3 yil içinde otomotiv ve sanayi, fabrika uretim yatýrýmlarý krizler sebebiyle biraz yavaþlamýþ idi. Ama þimdi tekrar canlanmalar var dunya piyasasinda. Özellikle otomotiv geri canlanýyor. Satýþlar artýyor. Uretim artýyor. Bu þirket için bunlari da düþünürsek bu sene ve bir sonraki sene baya hýzlý büyümeler olabilir gibime geliyor bana. Çünkü krizden çýkan ulkeler sanayi yatýrýmlarýna hýz verecekler. Yaz aylarýndan sonra hareketlilik baþlayabilir tüm sektörlerde.
Sizlerle paylaþmak istedim arkadaþlar. Tavsiye degildir

Alýntý yaparak yanýtla

Yer Ýmleri