https://www.hurriyet.com.tr/kelebek/...mayan-41651036
Telefonun ucunda nefes nefese bir ses... Ýçimden “Ya hýzla merdiven çýkýyor ya da koþuyor olmalý” diye geçirirken “Sizi daha sonra arayabilirim” demeye yelteniyorum ama o, anlatmak istiyor. Hikmet Esen, 43 yaþýnda. 10 Temmuz’da korona pozitif tanýsý kondu; yaklaþýk bir ay sonra iyileþen 31 milyon insandan biriydi ama hastalýðý daha birkaç ay atlatamayacaðýndan bihaberdi: “Eski saðlýðýma dönemedim. Bazen nefes almakta zorlanýyorum. Bazý geceler ancak yüzüstü yattýðýmda rahat ediyorum. Akciðerlerimin çok iyi olmadýðýný hissediyorum, hararetli bir þekilde konuþmaya baþlarsam öksürük tutuyor. Rahat deðilim.”38 yaþýndaki Seda Ç.’ye ise taný 17 Mayýs’ta kondu. Ýki haftalýk tedavinin sonunda hem test sonuçlarýna hem de ciðerlerine bakýldýðýnda hiçbir problem görünmüyordu. Ama onun da öksürük, ciðer aðrýsý ve halsizliði aylarca devam edecekti... “Kalp krizi geçiriyorum” diyerek kendini hastanede bulduðu bile oldu. Kulak çýnlamasý ve aklýný toparlayamamasý da cabasýydý: “Göðsümde aðrý vardý. ‘Koronayla ilgili olmayabilir’ diyerek beni psikiyatriste yönlendirdiler. Gittim ama ilaç tedavisine baþlamadým çünkü kendimden emindim, bu psikolojik bir þey deðil. Kafamda da bir boþluk vardý. Ýþe baþladým, ‘Ben neredeyim’ dedim. Tuhaftým. Kelimeler aklýma gelmiyordu. ‘Hayatýmý böyle mi geçireceðim’ diye düþünüyor, kendimi çok kötü hissediyordum. Eylül itibariyle biraz daha iyi olmaya baþladým.”SEZGÝN ÇÝÇEK, 33: 18 Nisan’da korona pozitif oldum. Hastalýðý aðýr geçirdim, kusma ve ishalin yanýnda eklemlerde yanmalar vardý. Kanser hastasýyým ve kronik böbrek yetmezliðim var. Kusmalar, bulantýlar devam ediyor. Hayat kalitem düþük. Her þeyi yapamýyorum.
SALÝHA TEMÝZ, 54: 2 Eylül’de testim pozitif çýktý. Ýyileþtim ama iyi deðilim. Baþým dönüyor, dengemi kuramýyorum ve halsizim. Geçenlerde yataktan kalktýðýmda baþým döndü, yere düþtüm. Dün de tansiyonum 16.5’e 10.5 oldu ki bu yaþa kadar tansiyon þikâyetim olmamýþtý. Hiçbir þeye dikkatimi veremiyorum. Bazen dilim dönmüyor. Unutuyorum. Doktora gittim, “Korona tetiklemiþ olabilir” dediler. Beyin MR’ý çektireceðim.
YAREN ATAKAN, 23: Teþhis 4 Eylül’de kondu. Ýlk yedi gün tuhaf bir þey hissetmedim; sadece eklem ve baþ aðrýsý, tat-koku kaybý... Sonra ateþim çýktý, baþ aðrým inanýlmaz boyutlara ulaþtý ve öksürük baþladý. “Beni kesin yoðun bakýma yatýracaklar” diye düþündüm. Öksürüðüm devam ediyor ve öksürmekten kaburgam aðrýyor. Nefes darlýðý yaþýyorum, 30 saniye öksürdükten sonra beynime oksijen gitmediði için baþým dönüyor. Ateþim de eskisi kadar yüksek deðil ama hâlâ var. Çalýþýyor olsaydým kovulmuþtum. Çünkü hastalýðý atlatalý bir ayý geçti ve hâlâ çalýþabilecek durumda deðilim.
Evde oturup kalkarken, banyoya gidip dönerken bile yoruluyorum. Daha iki hafta önce arkadaþlarýmla konuþamayacak durumdaydým, “Ne olur mesaj atýn, dayanamýyorum” diyordum.

Yer Ýmleri