TL ye çevirelim çevirmesine de, geçenlerde Sn e507, -yanlýþ anlamadýysam, alayýmýz dolarlarý bugün 7.80 den MB ye satsak, o da darphanede para basýp bize ödese dahi, fiiliyatta ortada böyle bir dolar olmadýðýný, hesaplarda sanal dolar yaratýldýðýný, ödemeler dengesi açýsýndan da ilavelerle izah etmiþti. Aslýna bakýlýrsa, gerçekte bu ülkede kaç dolar var kimse bilmiyor benim anladýðým.
Sn e507 2-3 sene önce bu swapla ya da VÝOP'ta dolar yaratýp piyasa ihtiyacýný karþýlanmasýný, dolara müdahaleyi ilk anlattýðý günde anlamamýþtým, hala da anlayamýyorum. Yanlýþ anlaþýlmasýn, anlýyorum elbette de, bu kadar büyük riske girebilmeyi algýlayamýyorum. Aylar sonra 'ne yaptýðýnýzýn farkýndayýz' açýklamalarý yapýlmýþtý yabancý raporlarýnda. O günde sormuþtum, 'Ýyi de aga ya vatandaþ bankaya gidip dolarýný çekmek isterse ne olacak' diye, cevap gelmemiþti. Misal, 200-220 milyar dolarlýk DTH' ýn 4 te 1 ini bugün vatandaþ çekmek isterse ne olacak, teknik olarak bilen var mý? Sadece 4 te 1 ini..
Ya da, bir aralar Vakýfbank, Ziraatbank gece kurlarýnda ani dalgalanmalar olmuþtu, trafoya kedi girmiþ demiþlerdi, ne oldu nereye baðlandý mevzu?
Veyahut da, diyorlar ki, MB 6.85 den 7 TL den deliler gibi müdahale ederken, sokaklarda dolara burun sümkürülürken, aslýnda geç kalan birileri keseyi dolduruyormuþ, o yüzden akabinde, rekabetçi kura geçildi, bizim dolarla iþimiz yok dendi, hatta ROK bile oradan çýktý, kardeþim bu yeni taktik ucuz TL ile Türk mallarý dünyada rekabetçi olacak size ne dolardan diye saçmalamaya baþlamýþ, diyorlar..ben bilmiyorum yazýyorlar okuyoruz. Ve ekliyorlar, 6.85-7.20 arasý maliyetlendiler mümkün deðil aþaðýya gelmesi...
Yani, oluyorsa bu iþ böyle devam etsinler bence, bi 100 milyar dolar daha swapla/VÝOPla yaratýp satsýnlar piyasaya, ha eksi 50 milyar dolar ha eksi 150 milyar dolar, nassý olsa herkes ayný anda parasýný çekmeyeceðine yine bankaya yatýracaðýna göre sorun yok demektirGüreþçinin devlet bankasý yönetim kurulu üyesi olduðu ortamda sýkýntý olmaz, bi aldý mýydý dolarý kündeye.
Sanki herkes ultra trader, keyfinden dolar alýyor millet. Üç kuruþ birikimini korumaya çalýþýyor insancýklar.

Güreþçinin devlet bankasý yönetim kurulu üyesi olduðu ortamda sýkýntý olmaz, bi aldý mýydý dolarý kündeye.

Yer Ýmleri