egitim kalite farkinin yaninda dr,.avukat mimarlik vs bu tip mesleklerde allahin verdiði ekstra melekeler vardïr iki tane avukat ikiside ayni fakulteyi bitirir biri 5 bine talim eder diger 100 binler kazanir ayni kanun ayni egitim ayni hoca... ama bir tanesi kanunu oyle bir yorumlar adami ipten alýr.. ..araba ustalarinda da boyledir birisi ,, arizayi 10 makinaya baglar bulamaz digeri bi dinler motoru anlar.bu is allah vergisi birazda..
Dövizdeki düþüþün suni olduðunu anlamak için 4 ocaktan bu yana olan eurobond fiyatlarýna bakmak yeterli. Ben 4 ocakta döviz kuru 7.50 iken bozdum eurobondu. Normalde döviz düþerken eurobond fiyatý artar. Zira iþler gerçekten ülkede iyiye gidiyorsa eurobond deðerlenir. Ancak öyle olmadý. Bir daha hic 4 ocaktaki deðerini bile görmedi eurobondlar. Tabi bunda abd tahvilleri etkisi de var ancak 6.20 ye düþecek çýðýrtkanlýðý yapýlýyorsa eurobond fiyatlarý artmalýydý. Ben þimdi olasý bir riskte geçen yýlki gibi yüzde 9 faizle eurobonda baðlamak için hazýrda bekliyorum pusuda. Kýsacasý dolar almak demek, dolarýn üstüne kuluçkaya yatmak anlamýna gelmiyor. Dolarýn da faiz getirisi var.
1923 e kadar eksik dolar datasýný elle girdim, 1967 den bu yana yani hesaplanmaya baþladýðý tarihten bu yana DXY datasýyla üst üste koydum, manzara ortada.
Bu yaklaþýmda eksik bir þey var, öncelikle USDTRY ile deðil TL Sepet Kuru ile karþýlaþtýrýlmalý, onu da DXY ile karþýlaþtýrmak yine eksik kalýr.
Bize DXY nin yani USD nin diðer majör paritelere oraný deðil, bütün majör paritelerinin diðer minör para kurlarýna oran endeksi lazým. Ýþte onu alýr da TL Sepet Kuru ile karþýlaþtýrýrsak manzara netleþecek. Bakalým vardýr muhtemelen böyle bir endeks, araþtýralým.
Yani, TL Sepet Kurunun, Majör/Minör Endeksine rasyosunu alýrsak, arýndýrmýþ olacaðýz, elimizde cari açýðýn net trendi kalacak diðer bütün para birimlerine karþý, trend üstündeki dalgalardan da sýcak para akýnlarý tanýmlanacak elle. Fadýl takipte..YTD
![]()
Yer Ýmleri