USD NEDEN YÜKSELMÝYOR?
Bu soru özelden sürekli þahsýma yöneltiliyor. Ben de genelden cevaplamak istedim...
USD Suriye operasyonu oldu yükselmedi, Trump tehdit tweetleri attý yükselmedi, faizler indi, her tür müsibet oldu ama yine de yükselmedi..
Çünkü Aðustos 2018 de 7,21 TL de bunlarýn hepsi fiyatlanmýþtý.. Trump tehdit etmiþti, devamýnda edebilirdi de.. Suriye de iç savaþ patlak vermiþti, bize sýçrayabilirdi de, sýçradý da.. ABD ile gerginlik (papaz, ekonomik tehdit vb) olabilirdi de, oldu da...
O sebeple USD yatýrýmcýlarý geçen sene Aðustos ayýnda tün bunlarýn primini 7,21 USD/TRY endeksi ile alýp ceplerine koymuþlardý.. Artýk yeni bir hikaye lazýmdý.. USD TL de yükselmek için baþka bir þeye ihtiyaç vardý...
Geride USD TRY de kalan tek þey Türkiye enflasyon verisi idi..
TCMB son 3 toplantýda sanýrým 1000 baz puan faiz indirdi.. Ama USD da týk yok...
TCMB önden yüklemeli faiz indirimi yaparak risk almýþtýr.. Bu riskin açýklamasý "ENFLASYON DÜÞECEK" baþlýðý idi.. O sebeple paldýr küldür 1000 baz indirildi...
CDS lerimiz 300 civarýnda... BU enflasyon +3 faiz eder= Politika Faizi kuralýný çalýþtýrýr..
Enflasyon+3= 14 ise bu denklemden Enflasyon %11 çýkmalýdýr... Kýsaca 12 altý bir enflasyon ile yýlý tamamlarsak EL ELDE BAÞ BAÞTA yýz demektir. %1 reel faiz versen ya CDS lerini düþüreceksin yada hedef enflasyonunu...
O sebeple Pazartesi açýklanacak enflasyon oraný USD/TRY için son derece önemli bir bilgidir...
Bir anda yüksek çýkan enflasyon verisi USD ý zýplatabilir...
Ben TCMB baþkaný olsa idim, daha temkinli davranýr enflasyon verisini gördükten sonra faizi indirirdim..
Demek ki; TCMB baþkanýnýn elindeki terminal aðý çok kuvvetli... Pazartesi günü ak koyun mu, kara koyun mu belli olacaktýr...
Hedef 2019 için %12 enflasyon ve 2021 için %8 enflasyon oranýdýr.
Ýnþallah diyelim, hatta %5 olsun...
Ama inþallah yada maaþallah ile olur mu? Olmaz...
Enflasyon ile mücadelede temel davranýþ; TL havuzunu kurutup, büyümeyi ýlýmlý ve sürekli hale getirip disiplinden çýkmamaya benzer..
Ben enflasyon ile mücadeleyi diyet ve rejime benzetirim.. Her zaman ölçülü ve dikkatli olmak zorunda olmalýsýnýz, yoksa aniden kilo alabilirsiniz...
Uzun lafýn kýsasý USD ýn 6 TL ve üzerine atabilmesi için enflasyon en önemli bilgi...
Düþük gelirse USD da destek olan 5,71 i kýrarýz ve 5,65 TL lere doðru yolculuk baþlayabilir...
5,65 TL de USD alýnmaz mý?
Ben kademelerimden birisini burada ALIM için kullanýrým.. 100,000 TL varsa 25,000 TL sine 5,64 TL den USD alýr portföyüme eklerim...
Bol BOL GANÝ GANÝ Kazançlar...

Alýntý yaparak yanýtla
Yer Ýmleri