Peki sonsuza kadar gider mi bu iþler, tabiki gitmez ama çöküþ için daha çok zaman olabilir..demek istediðim bu..
Burada kontrollü bir enflasyon çok iþ görebilir..muhtemelen amaç budur(kendileri için) bence..
Peki sonsuza kadar gider mi bu iþler, tabiki gitmez ama çöküþ için daha çok zaman olabilir..demek istediðim bu..
Burada kontrollü bir enflasyon çok iþ görebilir..muhtemelen amaç budur(kendileri için) bence..
Bence reel tüketimin önemi borsadaki hayali servetin önüne geçecek. Doðru, malýn fiyatý artarsa borsadaki hissenin fiyatýnýn da artmasý gerekir ama hisseler hali hazýrda çok yüksekse ne olur? Bakalým göreceðiz, kýsmet nasip bu iþler.
Bir de þöyle bir olay var. Herkes gidip ayný tarz üretim yapan hisselere yatýrmýyor parayý.
Tarým, traktör, petrol bilmemne belki çýkacakken, bilgisayar oyunu teknoloji bilmemne satan þirketler çakýlabilir.
Zaten Amerikalýlarýn en büyük korkusu bazý teknoloji þirketlerinin darbe yemesi. 5-6 tane hisse var þimdi buradan isim verip de þeyetmiyim Amerikan borsasýnýn büyüklük olarak yarýsý bunlardan oluþuyor.
Bir tane de elektrikli oyuncak üreticisi var, p/e oraný 1000 küsür falan. O da sýkýntýlý bence. Hissedarlarýn parasý ile Bitcoin falan almýþtý genelmüdürü en son. :D
O bahsettiðim grup darbe yerse saðlam üretim yapanlar ne kadar etkilenir bilmem. Belki etkilenir, belki etkilenmez, belki altýn gümüþ kazanlar pozitif ayrýlýr.
Benim anladýðým çöküþ olmamasý için faizler yükselmemeli hatta bir zaman sonra negatif faizler gelmeli(FED, BOE vs)..QE, teþvik vs. adý altýnda para basýlmaya devam edilmeli..ve en sonda dolarýn fazla güçlenmemesi..
FED, ECB, BOE, BOJ vs. hepsi mecburen bu þartlarý saðlamak zorunda artýk..onlarýn fazla karýþmadýðý zamanlar ise bu iþleri götteþleri Morgan gibi kurumlar devam ettirecek mecburen(özellikle piyasalarda dolarýn yükselmemesi gibi)..
Þimdi soru þu, bu sistem sonsuza kadar sürer mi?tabiki sürmez ama sizin bahsettiðiniz çöküþ 10 sene sonra gerçekleþecek olursa ne yapacaksýnýz?..
Daha açýk konuþmak gerekirse, millet gidip cep telefonu alamazsa ölmez ama içecek su, yiyecek et, lojistik için mazot bulamazsa ölür.
Yer Ýmleri